Ikke la passet ligge igjen hjemme ved avreise til et annet land: Det er ikke garantert at du får nødpass av politiet. Foto: Berit B. Njarga
Ikke la passet ligge igjen hjemme ved avreise til et annet land: Det er ikke garantert at du får nødpass av politiet. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Politiet kan nekte deg nødpass

Skal bare utstedes når det er helt nødvendig.

Skal du reise til utlandet i sommer, lønner det seg å sjekke at passet er med når du drar hjemmefra. Nå har nemlig politiet gjennomført en skjerping av regelverket for å få utstedt nødpass.

– Nødpass skal kun utstedes i helt nødvendige situasjoner, forteller Merethe Næss, kontorsjef ved Passkontoret i Oslo Politidistrikt til DinSide.

>> Derfor kan du ikke fikse på det ødelagte passet

Kan straffe seg å være glemsk

Hvis du har glemt passet hjemme og skal avgårde til utlandet, har det tidligere vært mulig å få utstedt nødpass blant annet på politistasjonen på Gardermoen. Nå kan derimot ikke politiet lenger garantere at man får pass i slike situasjoner.

Ifølge seniorrådgiver Unni Norum i Politidirektoratet ønsker de å begrense antall utstedte nødpass siden disse passene ikke har samme sikkerhetsnivå som de ordinære passene.

Vil de som har vært glemske og har lagt igjen passet før en reise, ikke få utstedt nødpass?

– I utgangspunktet så vil de ikke tilfredsstille kravene for å få nødpass. Men det må selvsagt vurderes i hvert enkelttilfelle, sier Merethe Næss.

Etter alt å dømme er det en del nordmenn som slurver med passene sine. I fjor ble det registrert 29.446 tapte pass. Kun 2.090 av disse var meldt stjålet. Totalt ble det utstedt 29.541 nødpass i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grunn til å tro at mange av de passene som meldes tapt, ikke reelt er på avveie, men at innehaver ikke kan finne sitt pass når vedkommende har behov for det, sier Norum til DinSide.

Nødpass skal derimot utstedes i følgende situasjoner:

 • Hvis man ikke har fått nytt pass innen Politiets garantitid på 10 virkedager, og utreise er nært forestående
 • Ved uforutsette viktige forretningsreiser
 • Ved sykdom eller dødsfall i familien
 • Hvis et gyldig pass er stjålet kort tid før en planlagt reise
 • I andre tilfeller når vesentlige velferdsgrunner taler for det
 • Åpner for vurdering

  Merethe Næss påpeker at det siste punktet åpner for en vurdering av hvert tilfelle.

  – Er det for eksempel en hel familie som skal på tur, og man mangler pass til et lite barn som ikke kan bli igjen hjemme alene, kan nødpass utstedes, sier Næss.

  Generelt oppfordrer politiet alle om å oppsøke passkontoret i god tid før de skal ut å reise, slik at man kan få avklaring på eventuelle spørsmål og være sikret å få passet sitt i tide til reisen.

  Les også: Noen land krever at passet er gyldig i flere måneder ved innreise