Polarkulde eller tropisk varme

En liten innføring i klimasoner og begreper.

Fuktig klima?
Fuktig klima? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De enkleste måten å vite noe om vær og klima, er å se på temperaturer og nedbør. Her er begrepene det kan være greit å kjenne til.

Temperatursonene

Det er vanlig å dele kloden inn i fem klimasoner etter temperaturgjennomsnitt. Tropisk klima finner du der årlig og månedlig gjennomsnitt overstiger 20 grader. Typisk er dette i sonene rundt ekvator. Subtropisk er det der gradestokken viser over 20 grader i snitt i fire til elleve måneder. I disse områdene ligger snitttemperaturen på årsbasis mellom ti og tyve grader. Det sydlige Spania og Nordafrika er områder som kan regnes som subtropiske. I tempererte soner er temperaturene i snitt ti til tyve grader i fire til 12 måneder. Her befinner de fleste land i Europa seg. Den kalde temperatursonen har kun én til fire måneder med mellom 10 og 20 grader i snitt. Resten av tiden er det kaldere. Det meste av Skandinavia ligger helt klart i den kalde sonen. Aller kaldest er det i de Polare områdene, som Arktis og Antarktis. Her er temperaturen under ti grader i snitt i alle årets måneder.

Nedbørsmengde

Det er også vanlig å operere med åtte grunnleggende klimasoner basert på nedbørsmengde. Regner det i alle sesonger befinner du deg i den ekvatoriale sonen. Regner det sommerstid, mens det er tørt om vinteren, ligger området i den tropiske sonen. Lett sommerregn gir betegnelsen semitørr tropisk. Tørr sone – da er det selvsagt tørt alle sesonger. I den tørre middelhavssonen er det lett vinterregn. For øvrig i middelhavssonen er det vinterregn og tørt om sommeren. Regner det i alle sesonger er det en temperat sone, og i polar sone er det sparsomt med nedbør i alle sesonger.

Jakter du på skikkelig regnvær, bør du oppleve monsunen. Når den foregår kan du lese om her. Gode linker til vær- og klimasider finner du her.