<b>SKUFFET:</b> Vekten på bagasjebåndet viste 3,6 kilo uten(!) bagasje, noe som resulterte i overvekt på 128 euro ekstra. Merete Ørsal synes det er håpløst at TUIfly ikke tar hensyn til bildebeviset. Foto: Colourbox/privat
SKUFFET: Vekten på bagasjebåndet viste 3,6 kilo uten(!) bagasje, noe som resulterte i overvekt på 128 euro ekstra. Merete Ørsal synes det er håpløst at TUIfly ikke tar hensyn til bildebeviset. Foto: Colourbox/privatVis mer

Plutselig ble koffertene 16 kilo tyngre

Ving-passasjer mener bagasjevekten viste feil. Likevel måtte hun betale 128 euro.

Hvor sikker kan du være på at bagasjevekten på flyplassen viser riktig? Det lurer Merete Ørsal på.

I august dro hun og familien på to ukers ferie til Parga i Hellas. Flybillettene ble bestilt via Ving med avreise 1. august og hjemreise 15. august.

– Vi veide selv de fire koffertene våre før avreise, for å være sikre på å være innenfor 20 kilos-grensen. Og det var heller ingen problemer ved innsjekk på Gardermoen. Overraskelsen ble derfor stor da vi ved hjemreise skulle sjekke inn og fikk beskjed om at vi hadde hele 16 kilo i overvekt, forteller Ørsal til DinSide.

Selv om koffertene var lettere på hjemreisen enn ved avreise, ble de fire koffertene plutselig 16 kilo tyngre. Og for de 16 ekstra kiloene, måtte Ørsal bla opp 128 sure euro til flyselskapet TUIfly på flyplassen Prevenza.

– Bagasjevekten viste feil

– Vi fikk beskjed i skranken at vi kunne ha med 18 kilo inkludert håndbagasje. Dette er to kilo under hva som er oppgitt i bagasjereglene. Vi registrerte også at vekten ved skranken var feilstilt, og stod på 3,6 kilo uten bagasje på båndet, sier Ørsal.

Bagasjevekten har også Ørsal dokumentert via filmopptak på mobil.

Se videoen her

Etter hjemkomst, fikk familien seg nok en overraskelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vel hjemme veide vi koffertene på ny, og de var innenfor 80 kilo med håndbagasje, sier hun oppgitt.

>>>Vil at du skal reise uten bagasje

Lurt å klage

Sophie Frisholm, informasjonsmedarbeider i Ving. Foto: Ving
Sophie Frisholm, informasjonsmedarbeider i Ving. Foto: Ving Vis mer

Sophie Frisholm, PR-manager i Ving, vil ikke si at dette er et velkjent problem, men hun har hørt om lignende tilfeller hos andre flyselskap.


– Det hender at innsjekkingspersonalet på ulike flyplasser rundt omkring tar feil når det gjelder veiing og regler, og tar betalt for overvekt selv om de ikke burde det. Da blir Ving ofte kontaktet, sier Frisholm til DinSide.

I slike tilfeller sender Ving saken videre til respektive flyselskap, som gjør en vurdering på hendelsen.

– Flyselskapet har mulighet til å kontakte flyplasser og innsjekkingspersonalet rundt omkring i verden. Flyselskapet vil helst at gjesten sender med kvitteringen på sine utgifter. Denne håndteringen fungerer som regel veldig bra. Flyselskapet pleier å komme overens med kunden og finne en løsning i form av en forklaring eller gjenbetaling, forklarer Frisholm.

Hun mener det er helt riktig av Ørsal å klage, slik at Ving får vite om det.

– Hvis vi ikke får vite om det, blir det ikke sendt til flyselskapet, og det vil ikke være mulig å rette opp i en eventuell feil. Pluss at kunden vil få tilbake pengene sine om det har vært en feilhåndtering, og det er det vel absolutt verdt, påpeker Frishom.

Ble sydenferien et mareritt? Her kan du klage!

Mange misforstår bagasjereglene

Men når det gjelder hvor mye bagasje passasjeren kan sjekke inn, er det ikke gitt at du kan ha 20 kilo pluss fem kilo i håndbagasje.

– Hos de fleste charterselskap gjelder 20 kilo innsjekket bagasje, inklusive fem kilo i håndbagasje. Det betyr at om man har med seg håndbagasje som veier noen kilo, så kan man ikke ha 20 kilo i den innsjekkede kofferten, sier Frishom.

Det hender at kunder tar feil og tror at håndbagasjen kom i tillegg til den innsjekkede.

– Iblant kan noen gjester ha flaks og få med seg overvekt på utreisen, eller at innsjekkingspersonalet ikke veier håndbagasjen. Men det kan hende de er strengere på dette ved hjemreisen, forteller hun.

Pakketips: Se hva Tom greier å få med seg i kabinkofferten - klær for en hel måned!

TUIfly beklager, men ...

Nylig fikk Merete Ørsal svar på klagen sin fra TUIfly. Der beklager flyselskapet at Ørsal mener at vekten viste feil.

"Bagasjevekten som gjelder er 20 kilo inklusiv fem kilo i håndbagasje per person. Om vekten overstiger dette, skal personalet på stedet ta betalt for dette. Vi stoler på personalet og deres avgjørelser, og i dette tilfellet har vi dessverre ikke noe som indikerer at dere ikke hadde overvekt," skriver reklamasjonavdelingen til TUIfly i en epost.

Dermed får ikke Ørsal pengene tilbake.

– Jeg synes selvfølgelig ikke noe om svaret vi fikk fra TUIfly. Vi fikk som sagt beskjed på flyplassen ved hjemreise om at vi bare kunne ha 18 kilo bagasje med oss hver, og her sier de 20 kilo igjen, som vi fikk beskjed om ved utreise også. Det er faktisk allerede åtte kilo for mye for vår del! At de heller ikke tar hensyn til bildebevis fra vekten, synes jeg er håpløst, sier Ørsal skuffet.

Til tross for avslag, har hun likevel ikke gitt opp håpet.

– Vi kommer til å sende en klage videre da vi er sikre i vår sak, påpeker Ørsal.