Plumpudding for alle penga

I dag kjøper de fleste julepuddingen, men det er ingenting i veien for å prøve seg på å lage den tradisjonsrike juledesserten.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Ekte plumpudding medfører et stort stykke arbeid. Ifølge Startsiden.no starter tradisjonelt arbeidet med julepuddingen allerede den 30. november som på folkemunne kalles Stir-up-sunday etter starten på dagens vers i den anglikanske messeboken.

Oppskriften er hentet fra Turkeyhelp.com

1 kopp=2.4 dl

Ingredienser
450 gr mørke rosiner
285 gr tørkede rips
2 kopper vann
1 kopp brødsmuler
¾ kopp mel
1 kopp brunt sukker
2 ts malt kanel
2 ts malt ingefær
½ ts malt myrt
1 ts salt
225 gr usaltet kaldt smør, kappet i 1.5 cm biter
4 store egg
½ kopp brandy
1/2 kopp søt sherry (evt. Amontillado)
¼ kopp fint kuttet sitronkjøtt
¼ kopp brandy eller konjakk til flambering

Slik skal det gjøres
Kutt halvparten av rosinene til samme størrelse som ripsene. Kombiner de kappede og de hele rosingene og ripsene i en stor tykkbunnet kjele. Hell i vannet. Sett på lokk og kok opp. Ta av lokket og la det putre, mens du rører jevnt helt til nesten all væsken har fordampet. Det tar cirka et kvarter. Ta kjelen av pannen og la massen kjøle seg ned til romtemperatur.

Bland brødsmuler, mel, sukker, krydder og salt i en kjøkkenmaskin. La maskinen jobbe helt til alt sukkeret er pulverisert. Legg deretter i smøret og lag en deig. Det skal ikke være klumper. Rør deretter eggene til de skummer i en stor bolle og slå deretter i brandy og sherry. Bland inn i deigen. Til sist heller du i den kokte frukten og sitronen og rører til det hele er godt blandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hell deigen i en medium stor smurt form. Den bør være stor nok til at deigen kan vokse. Dekk til med aluminiumsfolie eller en tallerken. Deretter setter du formen på et kokestativ i en stor kjele. Hell forsiktig kokende vann til halvparten av formen er dekket og la puddingen koke i 3 og en ½ time. Det er viktig den koker raskt opp slik at puddingen ikke klistrer seg fast i formen.

Etter kokingen løfter du formen opp og setter den til avkjøling. Når den er kjølt ned rister du på formen slik at puddingen løsner. Hell puddingen over på aluminiumsfolie og dekk det hele til med enten folie eller plastpose. La puddingen stå i romtemperatur i tre dager, og deretter i kjøleskapet fra en uke og opptil to måneder.

På serveringsdagen heller du puddingen opp i formen sin og dampkoker den i ytterligere 2-3 timer helt til temperaturmåleren viser cirka 70 grader. Hell puddingen over på en tallerken og flamber. Flamberingen gjør du slik: Varm forsiktig opp brandy i en liten kjele. Den skal ikke være mer enn lunken. Hell deretter brandyen over puddingen og tenn på med en lang fyrstikk.

  • Tilbake til introartikkel

  • Julmumma – slik lager du svensk julebrygg

  • Eggnog – slik lager du amerikansk julebrygg

  • Bûche de noël og foie gras – slik lager du de franske juledelikatessene