Plei kjærligheten i Krakow

Direktefly fra Oslo har gjort Krakow til høyaktuelt mål for weekendturisme. Byen er en kulturhistorisk perle - i hjertet av Europa. Vi prøvde en kjærlighetsweekend, og gjør det gjerne minst en gang til.

Publisert
Sist oppdatert


Krakow omtales ofte som "det nye Praha", og er allerede godt etablert som turistmål. Men i motsetning til Tsjekkias hovedstad, er Krakow fortsatt en kulturhistorisk oase som er relativt ukjent for oss nordmenn. Etter at Norwegian startet direkteflyvninger mellom Oslo og Krakow har interessen for byen imidlertid eksplodert.

Plei kjærligheten i KrakowLang historie

Byen er Polens fjerde største, med rundt 750.000 innbyggere. Her har det bodd mennesker i 6.000 år, og rundt år 1200 ble byen landets hovedstad, en status de for øvrig mistet til Warszava i 1596. En stund var byen hovedstad i republikken Krakow (oppstod etter napoleonskrigene), som ble innlemmet i Østerrike i 1846. Etter første verdenskrig ble byen og omlandet igjen innlemmet i Polen. Krakow er også en betydelig studentby, med mer enn 60.000 studenter, også mange norske.

Krakow har en rik kulturhistorie, med blant annet rundt 8.000 bygninger av historisk interesse, inkludert mer enn et dusin kirker fra forskjellige tidsepoker. I sentrum ligger den gigantiske markedsplassen Rynek Glowny, slik den har gjort det i snart 850 år. Midt på plassen finner du den vakre renessansebygningen Sukiennice, som huser en rekke små souvenirboder - der du finner alt fra smykker og klær til sjakkbrett og treleker. Rundt ligger fortausrestaurantene tett i tett, ofte med fyldige menyer og priser som får selv de mest økonomiske av oss til å smile.

Mariakirken

Plei kjærligheten i Krakow


På markedsplassen ligger også den vakre Mariakirken, som har stått uforandret siden 1500-tallet. Utsmykningene på innsiden kan ta pusten fra enhver, spesielt altertavlen fra 1489, og denne severdigheten er noe du absolutt bør få med deg. I et av vinduene i det høyeste av kirkens to asymmetriske tårn, dukker det opp en trompetist hver hele time. Han spiller trompetmelodien Hejnal, men avbryter spillingen på nøyaktig samme sted hver gang, midt i melodien. Dette gjøres til minne om soldaten som fikk en pil i strupen da han spilte melodien for å varsle byens borgere om at et fiendtlig angrep var på gang - så langt tilbake som i år 1271.

Overalt i sentrum er det ryddig, rent og pent. Myten om et grått og forurenset Øst-Europa blir raskt avlivet når du ankommer byen.

Er du ute etter å få vite og se mest mulig av byen på kortest mulig tid, kan du leie hestetransport eller sette deg i en av de mange åpne minibussene som du møter på plassen. En times rundtur koster 100 zloty, eller i underkant av 200 kroner - for en hel familie. Har du bedre tid, bør du også få med deg en guidet rundtur til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Omvisningen tar nesten hele dagen, og gir et rystende innblikk i nær krigshistorie. Anbefales ikke til barn under 14 år.

Ta også turen innom Det jødiske kvarteret, for øvrig der filmen Schindlers liste ble spilt inn. Området står stort sett uforandret siden annen verdenskrig, da mesteparten av bydelens beboere ble sendt til Auschwitz og drept. Området er i sakte utvikling, og her finnes en rekke puber og kafeer med helt spesiell atmosfære.

Reisetips til Krakow

Se bildene våre fra Krakow

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer