Planlegg vinterens ferie

Ble sommerens ferie lagt til Norge? Glem årets møkkasommer, og tenk fremover. Her er våre tips til hvor du kan reise i vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Det var solnedgang. Det var latter, det var sang. Det var sommerfri, det var sjø og magi."

Det var bare det at det ble bare ikke slik Postgirobygget synger om denne sommeren.

Det har regnet (nesten) over hele landet. Østlandsområdet hadde noen fine dager i begynnelsen av juni, Nord-Norge, Midt-Norge og Nordvestlandet hadde knallvær i begynnelsen av juli, men nå henger lavtrykkene over oss, og flere står i kø ute i Atlanterhavet for å besøke oss i ukene som kommer.

Sommeren er avlyst

Ble det lite av dette i sommer? Ta en solferie i vinter. Her en strand i Brasil.
Ble det lite av dette i sommer? Ta en solferie i vinter. Her en strand i Brasil. Vis mer


Meteorologene mener faktisk at det skal skje noe helt spesielt dersom sommeren klinker til i år. Lavtrykkene har befestet seg såpass at det skal et ganske så kraftig høytrykk til for å feie dem av banen.

Æsj. De tre ukene på hytta ble ikke like deilige som du hadde tenkt, og snart er det tilbake til hverdagsliv og jobb. En kan bli deprimert av mindre.

Vårt beste tips nå, er å glemme årets møkkasommer, og heller tenke fremover. Det er bare å begynne å planlegge vinterens ferie.

Når høstmørket senker seg, og novembervinden smyger seg inn under ytterjakken din, det er da du trenger en skikkelig ferie. Har du ikke flere feriedager igjen i år? Da får du vente til etter nyttår og ta ut et par ferieuker tidlig neste år.

Mot sørlige breddegrader

Hvor skal du så reise? Du skal reise dit det er sol og varme, selvsagt. Du skal med andre ord reise langt. Og nei, det er ikke særlig miljøvennlig, men dersom du holdt deg i Norge i sommer, og sparte "co2-kvoten" din, bør du kunne unne deg en langtur i vinter.

Hvor er det varmt når det er kaldt her? Sjekk vår klimaguide.

Her er våre forslag til syv fantastiske reisemål i vinter:

image: Planlegg vinterens ferie


THAILAND

Thailand er allerede en favoritt for vinterferierende nordmenn. Her er klimaet bra store deler av året, og reiser du hit mellom november og mars, er du garantert sol og varme. Alle de største charterselskapene har turer til Thailand, men du kan fint snekre sammen din egen reise, også. For mange er noe av sjarmen med å dra til Thailand å loffe rundt på egenhånd, finne en vakker strand og leie seg en strandbungalow til 100 kroner dagen.

Phuket, Krabi, Hua Hin og Koh Samui er populære reisemål i Thailand. Selv om mange globetrottere mener at charterturismen til dels har ødelagt disse stedene, finnes det alltid områder der du ikke risikerer å treffe naboen. Bestiller du tidlig, får du en flybillett til 5-6.000 kroner.

Mer info: Tourism Thailand


Lidenskapelig i Buenos Aires. Foto: Turismo Buenos Aires
Lidenskapelig i Buenos Aires. Foto: Turismo Buenos Aires Vis mer


ARGENTINA

Det skal mye til å ikke forelske seg i Argentina. Dette er et land som kan by på det meste - tango og biff i Buenos Aires, verdens vakreste fossefall i Iguazu, vakre vingårder i Andesfjellene, gauchokultur på pampasen, isbreer og pingviner i Patagonia, og sol og bad i Mar del Plata. Der er det sommer når vi har vinter, og selv om du må ut med 7-8.000 kroner for flyturen tur/retur, så er det så billig i Argentina at det ikke blir så galt, likevel.

Desember til mars er nok de beste månedene i Argentina, men dette avhenger av hvor du reiser. Landet er stort, og har flere forskjellige klimasoner.

Mer info: Turismo Argentina


Paradisstrender i Brasil. Dette er Lopes Mendes på Ilha Grande.
Paradisstrender i Brasil. Dette er Lopes Mendes på Ilha Grande. Vis mer


BRASIL

Brasil har etablert seg godt på charterkartet, men Brasil er mer en Natal, og har du først tenkt å reise såpass langt, anbefaler vi at du skjærer ut fra charterløypa, og kjører ditt eget løp. Du bør i hvert fall ikke bli liggende på samme strand i to uker - Brasil har altfor mye du ikke bør gå glipp av.

Rio de Janeiro er definitivt en av verdens flotteste byer, Amazonas huser et dyreliv du aldri har sett maken til, og langs hele kysten finner du paradisperler. Drar du i slutten av februar, kan du få med deg karnevalene. Rios karneval er ikke nødvendigvis det beste. Lokale gatekarneval er vel så bra, om ikke bedre.

Vær imidlertid forsiktig med å fly med brasilianske flyselskap. De har ikke det beste ryktet på seg, og senest forrige uke kræsjet et fly i Sau Paulo. Nesten 200 personer ble drept.

Flybillett tur/retur Brasil, enten med rutefly eller charterfly, koster 6-7.000 kroner. Den beste tiden å dra er fra november til mars.

Mer info: Brasileiro do Turismo


Riviera Maya venter med sol og badetemperaturer i vinter. Her ser du mayaruinene i Tulum.
Riviera Maya venter med sol og badetemperaturer i vinter. Her ser du mayaruinene i Tulum. Vis mer


MEXICO

No vil æ færre til Mæxico, og der skal jeg spise tortillas, ikke seige brødskiver. Mexico er et glimrende reisemål når vinteren har teppelagt landet vårt. Det er spesielt populært å dra til Yucatanhalvøya ved Det karibiske hav, men vestkysten av landet er også vakker.

Vi konsentrerer oss imidlertid om Yucatanhalvøya. Hit kan du enten dra på chartertur, eller reise på egenhånd (de billigste flybillettene får du dersom du har is i magen og tar en restplassete på et charterfly). Liker du ikke turistmagneter og amerikanere, holder du deg unna Cancun og Playa del Carmen, og reiser lenger sør, mot Riviera Maya og Tulum. Dette er Karibia slik vi drømmer om.

Mer info: Visit Mexico og Riviera Maya


SØR-AFRIKA

Du reiser ikke til Afrika uten å bli berørt. Det gjelder også Sør-Afrika. Safari, surfing, vingårder, Garden Route, haidykk, Table Mountain, Nelson Mandela og en skikkelig braai (grillfest). Mulighetene er uendelige, og kontrastene store. I det ene øyeblikket kan du drikke vin på en vingård i sus og dus, i neste øyeblikk kan du besøke barna i slummen.

Vår vinter er Sør-Afrikas sommer, og klimaet er svært godt. Vil du ha med deg det flotteste dyrelivet, drar du i oktober/november, når det er grønt og frodig, og årets dyreunger har kommet.

Regn med å betale 7-8.000 kroner for en tur/returbillett til Cape Town eller Johannesburg. Merk at i juleferien er det høysesong, og det kan være vanskelig å finne billige billetter.

Mer info: South Africa Tourism


Fremmede lukter, lyder og levesett. India! Foto: Department of India, Government of India
Fremmede lukter, lyder og levesett. India! Foto: Department of India, Government of India Vis mer


INDIA

Verdens nest største land i folketall er en eksplosjon av farger, lukter, natur og mennesker. Det holder ikke med én tur til India for å ha sett dette landet. India er veldig variert, og hva slags opplevelse du får, avhenger av hvor du reiser. I nord venter Himalaya på den spreke og naturinteresserte. I millionbyen Mumbai kan du feste med Bollywoodstjernene. Langs Goas strender kan du dele livsfilosofi med gammelhippiene som ble igjen på 70-tallet.

Charterselskapene tar deg til Goa, mens reisespesialistene tar deg med på spesialturer stappet med opplevelser. Du kan også reise rundt på egenhånd, dersom det passer deg bedre. Bare husk at India er stort, og avstandene ditto. Ikke prøv å rekke over for mye på kort tid.

Mer info: Incredible India


Gjør deg klar for ferieopplevelser! Her fra Lord Howe island. Foto: Lord Howe Island Tourism, Courtesy Tourism New South Wales
Gjør deg klar for ferieopplevelser! Her fra Lord Howe island. Foto: Lord Howe Island Tourism, Courtesy Tourism New South Wales Vis mer


AUSTRALIA

Det er langt å dra "down under", men dæven så flott det er der nede! Igjen, her er det herlig vær når vi fryser av oss tærne oppe i Norge. Sydney Harbour, surfing på Gullkysten, dykking ved Great Barrier Reef, kenguruer, the great outback ... Australia kan by på det meste av opplevelser. Her gjelder det også å planlegge, så du ikke tar deg vann over hodet.

Rundt juleferien er det tjokk fullt på de fleste fly til Australia, så skal du reise da, bør du bestille billetter raskt, ellers blir det dyrt. De billigste billettene får du for 9-10.000 kroner.

Mer info: Tourism Australia


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!