Pippi, Emil og andre kjente

Her er steder å besøke for deg som vil oppleve litt fra Astrid Lindgrens verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Velkommen til Katthult, Emils hjemsted.
Foto: Katthult.se
Velkommen til Katthult, Emils hjemsted.
Foto: Katthult.se Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Emil i Lønneberga

Astrid Lindgren har selv sagt at hun gråt da hun hadde skrevet siste ord om Emil – fordi hun ikke kom til å treffe den lille karen igjen. Boden på Näs gård, Lindgrens barndomshjem, var inspirasjonskilden til Emils snekkerbod. Gården Katthult, som er Emil og Idas hjem i Emil-filmene, heter opprinnelig Gibberyd og ligger i Rumskulla, cirka 25 kilometer fra Vimmerby og 10 kilometer fra Mariannelund. Gården er åpen for besøk 18/6-19/8, kl. 10:00-19:00. Her er også en butikk hvor du selvsagt får kjøpt Emil-suvenirer.
Katthults internettsider

Barna i Bakkebygrenda

När jag skrev böckerna om Bullerbyn då tog jag det yttre härifrån (Sevedtorp), men det som hände i dom det var sånt som vi gjorde i Näs.

Dette er hva Astrid Lindgren fortalte om historiene om barna i Bakkebygrenda. Det virkelige Bakkebygrenda finner vi i Sevedstorp, cirka 1,5 mil fra Vimmerby – det var også her filmene om barna i den lille bygden ble skutt. Lindgrens pappa bodde der på et tidspunkt.

Her finnes kafé, suvenir- og håndtverksbod.

Lindgren fikk mye kritikk da den første Pippi-boken kom ut; Ingen barn greier å spise opp en hel kake på ett kaffeslaberas, påpekte kritikerne - hvorpå Lindgren svarte at et normalt barn heller ikke løfter en hest på strak arm - men om man kan det, så kan man kanskje spise en hel kake også.
Foto: Rabén & Sjögren
Lindgren fikk mye kritikk da den første Pippi-boken kom ut; Ingen barn greier å spise opp en hel kake på ett kaffeslaberas, påpekte kritikerne - hvorpå Lindgren svarte at et normalt barn heller ikke løfter en hest på strak arm - men om man kan det, så kan man kanskje spise en hel kake også.
Foto: Rabén & Sjögren Vis mer

Pippi

Alle som har sett nyhetssendinger den siste tiden, har vel fått med seg Lindgrens forklaring på opptakten til bøkene om Pippi Langstrømpe; Lindgrens datter var syk og ba henne fortelle om Pippi Langstrømpe. Det er utgitt 14 bøker om Pippi Langstrømpe, og det er blitt film av sju av dem – hvorav to tegnefilmer.

Inspirasjonen til Pippi Langstrømpe har Lindgren fått under sin oppvekst på landet. Eksteriørfilmingen til filmen Pippi Langstrømpe er innspilt på Gotland, og interiørscenene er tatt i filmbyen i Råsunda i Solna, nord for Stockholm. Råsunda er Sveriges svar på Hollywood. 350 filmer er spilt inn her, blant annet med personer som Greta Garbo, Ingrid Bergmann og Max von Sydow i rollene.

Du kan besøke Villa Villakulla som ble brukt som kulisser under filmen, i familieparken Kneippbyn ved Visby på Gotland. Du kan besøke huset, og se Pippiteater hver dag klokken 15:00 (25/6-12/8), eller synge Pippisanger kl. 13:00.
Kneippbyens internettsider.

Saltkråkan

Historiene om Tjorven og Båtsmann, og familien Melkerson som ferierer på Saltkråkan, kom på 1960-tallet, etter at Lindgren hadde bodd en tid i Stockholm. I en presentasjon av seg selv på forlaget Rabén & Sjögrens internettsider sier Lindgren at:

När jag hadde bott i Stockholms skärgård i ungefär trettio somrar, först då vågade jag mej på å skriva en bok därifrån, Vi på Saltkråkan.

Filmene om Saltkråkan er tatt opp på øya Norröra ytterst i Stockholms skjærgård. Her ligger huset hvor Tjorven, farbror Melker og de andre bodde i.

Karlsson på taket

Karlsson på taket er en annen av Lindgrens figurer som ble født etter at Lindgren hadde flyttet til Stockholm. Hun hadde bodd i den svenske hovedstaden i 20 år, da Karlsson på taket fikk luft under propellen. Han bodde i Vulcanusgatan 12, som er like ved Vasaparken og S:t Eriks-bron. Dette er også like ved Lindgrens bopæl i Stockholm, Dalagatan. Karlsson på taket bruker sine dager på å fly omkring i Vasastan i Stockholm.

  • Se kart over stedene.

  • Tilbake til hovedartikkel.