Pipefrie sko for flyturen

Med metallfrie sko slipper du å lufte sure tær i flyplassens sikkerhetskontroll.

Du har kanskje med gru opplevd det, å måtte vippe av klamme sko i flyplassens sikkerhetsskontroll. Sko som etter en lang dags ferd avdekker to sett dampende sure tær, og kanskje også noen pinlig tynnslitte sokker. Her er tipsene som kan sikre deg pipefrie undersåtter.

Hersens metall

Skoselgere DinSide har snakket med, sier det er svært mange spørsmål etter sko uten metall nå, spesielt fra forretningsmenn som trenger sko til dress for korte turer, og fra flyplassansatte som passerer sikkerhetskontrollene flere ganger daglig.

Mange sko, som penere herresko og høyhælte damesko, er utstyrt med stålgelenk. Da er man garantert krav om å ta av fottøyet.

Klare svar er vanskelige å få

Mange skoleverandører DinSide har snakket med, sliter med å kunne gi helt klare svar på hvilke sko som inneholder metall og hvilke som er flyplass-sikre, mens andre har gode kjøpetips klare.

>> SE BILDER av noen av de pipefrie skoene

Pipefrie sko for flyturen


- Det blir mer og mer bruk av plast og andre syntetiske materialer i stedet for stålgelenk. Veldig få av våre sko, om noen, har stålgelenk. Grønne gummistøvler er ett unntak, forteller Ivar Wold, markedsdirektør i Viking Fottøy AS til DinSide.

Ett tips er derfor å gå for lettere fritidssko, for eksempel joggesko. Sko der du kan bøye sålene, har som regel ingen metallinnlegg. I denne kategorien kommer tennislignende sko, som for eksempel Converse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Converse har rene gummisåler, og selv om det er lettmetall i maljene i snørehullene, bør disse passere greit, sier Lars Sandberg i Converse Norge AS.

Forrige sommers store landeplage, Crocs passerer også. De er laget i et gummilignende materiale som heter Croslite PCCR.

Men slike skotyper passer kanskje ikke til alle, og i alle fall ikke til jobbreisende. Det kan imidlertid penere sko fra produsenter som Ecco gjøre. Ecco Norge har fått avklart at mange av leverandørens herresko er uten stålgelenk, og derfor bør være greie å bruke. Spør i større skobutikker eller Ecco-butikker, der de ansatte bør kunne hjelpe deg på vei til de riktige modellene.

Camper Locus fra Lille Vinkel Sko har ikke metall i sålen.
Camper Locus fra Lille Vinkel Sko har ikke metall i sålen. Vis mer


Sko som bør passe enhver anledning kan du også få hos Lille Vinkel Sko AS i Oslo. Via butikk og nett selger de 200-300 skovarianter som bør kunne passere sikkerhetskontrollen uten et pip, og de vil også være behjelpelige med å lete frem modeller til kunder som tar kontakt.

Det spanske skomerket Campers har også modeller som ikke inneholder metall. Flere av dem egner seg godt sammen med formelle jobbklær.

- Flere kunder spør oss om dette, for eksempel mange som jobber på flyplassen og må passere sikkerhetskontrollen flere ganger daglig, sier en ansatt i en Logo-butikk som selger Campers i Oslo.

Følgende modeller for kvinner og menn skal være uten metall i sålen: Pelotas og Locus. Flere alternativer finnes, ta kontakt med butikkene. Logo har nettbutikk der du kan bestille sko.

>> SE BILDER av noen av de pipefrie skoene

Airport safe

Enkelte nettbutikker internasjonalt har tatt tak i etterspørselen, og har egne kategorier for "flyplassikre sko". Vi finner for eksempel nettbutikken Zappos som har kategorien Airport Safe, Steel-Free. Sjekk også NexTag for en samling sko fra forskjellige leverandører i denne kategorien. Enkelte merker har også informasjon om at skoene er såkalt airport friendly, som for eksempel Dockers'.

Søketips: Søk etter airport friendly shoes, for eksempel på google.

Unngå disse

Sko som nesten alltid har metall innebygget er:

 • Typiske herresko for dressbruk med litt høyde på hælen
 • Damesko med høye hæler
 • Vernesko
 • Kraftige og stive fjellstøvler, jaktstøvler og lignende
 • Snøresko med metallbeslåtte snørehull
 • Dropp også varmesåler som har metallbelegg, og vær oppmerksom på at sko med påsatt hæl, som for eksempel cowboyboots, kan ha metallnagler du ikke ser.

  Ulik følsomhet og ingen sokkelestgaranti

  På en reise opplevde journalisten det nylig selv: I sikkerhetskontrollen på Gardermoen pep det lystelig, og det første kontrollørene ba om å få fjernet var skoene, selv om disse var like metallfrie som en bøtte vann. Det var beltet, bh-hektene, klokka og ringene som samlet utløste støyen. På returen utløste samme antrekk ikke engang et skuldertrekk hos kontrollørene på en annen flyplass.

  Uansett fottøy kan du dermed ikke gardere deg mot ordrer om å måtte ta av skoene, men fjerner du det meste av metall, øker sjansene for at du kan holde de sure sokkene godt innesperret hele veien.