Pilotløse fly i luftrommet

Ikke bare fiksjon. Nå vil svenskene innlemme såkalte UAV'er i det kommersielle luftrommet.

Sverige vil nå bli det første landet i verden som tillater pilotløse fly, såkalte UAV'er, å fly i kommersielt luftrom, skriver svenske E24.

Så langt finnes det ingen UAV'er som fly i vanlig luftrom, men svenskene håper at dette kan bli en realitet allerede i 2012. Dette vil altså si at de skal fly parallelt med transportfly og vanlige passasjerfly.

- I dag finnes det ingen UAV'er med integrert flygeledningssytem for sivile fly i Europa. Sverige kan bli ett av de første landene i Europa hvor det blir mulig, sier Erik Bergdahl, UAV-inspektør i Luftfartsstyrelsen.

Saab ligger allerede i forkant av den teknologiske utvilklingen på dette feltet, og siden i våres har de jobbet intenst ved luftfartsverket med å sette opp regler for hvordan de pilotløse flyene skal kunne dele luftrom med vanlige passasjerfly. Saab håper på å kunne kjøre testfly i luftrommet allerede i 2008.

Med dette håper EDA, det Europeiske forsvarsbyrået, å kunne bruke UVA'er til mer enn bare militære formål til også å omfatte overvåking av luftrom og til det kommersielle. Dette skrive EDA i en pressemelding.

En UAV (Unmanned Aerial Vehicle) er et pilotløst fly som hittil har vært forbeholdt forsvarsmaktene i verden. Flyene har blitt brukt til rekognoseringsoppdrag i fiendtlig territorium uten fare for tap av piloters liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese mer om UAV'er på Wikipedia.
DinSide er ikke ansvarlig for hva som er publisert på eksterne nettsteder.