Peru: Kø til den fortapte by

Har du vært i Peru har du vært i Machu Picchu, eller du burde ha vært der. Sør-Amerikas desidert viktigste arkeologiske funn er med på de flestes liste over ting å se i Peru. Nå begrenser myndighetene turiststrømmen til den fortapte byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Peru er bekymret over den enorme tilstrømmingen av turister til Machu Picchu og begrenser nå antallet til maksimalt 500 besøkende om dagen. Vedtaket som ble fattet i forrige uke kommer til å settes i verk rundt midten av august i år.

Begrenser tilstrømmingen til det halve

Ruinene av Machu Picchu - den fortapte by, ligger fantastisk til i blant Perus fjell.
Ruinene av Machu Picchu - den fortapte by, ligger fantastisk til i blant Perus fjell. Vis mer

Loven vil bety at godt og vel halvparten av interesserte tilreisende må belage seg på å vente. I høysesongen kan antallet besøkende per dag ofte stige til over tusen stykker, mens man på årsbasis regner med at Machu Picchu mottar et sted mellom 600-650 turister hver dag.

Det er særlig inkastien, traseen opp til Machu Picchu, som myndighetene er bekymret for.

- Dette er et positivt vedtak med tanke på at den slitasjen vi har på området per i dag ville ha utslettet inkastien over en periode på to til tre år, sier visepresident i Perus turistbyrå Manuel Bryce til Reuters.

I tillegg til at antall besøkende skal reduseres, økes avgiften for innpass til området fra 17 til 50 US dollar. Planene er å restaurere økosystemet i området samt å sikre de ulike stiene opp til Machu Picchu.

Den fortapte by

Machu Picchu antas å ha blitt bygget på 14. hundretallet. Ruinene ble oppdaget først i 1911 av Hiram Bingham, og ble så kartlagt av et ekspedisjonsteam fra Yale. Inkastien er en fellesbetegnelse på seks ulike stier som i sin tid ble brukt for transport og kommunikasjon mellom Machu Picchu og den nærliggende byen Cusco.

Den mest populære veien opp strekker seg over 25 kilometer og det anbefales å sette av minst en hel dag hvis du ønsker å få rimelig med tid til å studere de fantastiske ruinene.

Et reisemål for deg?

KLM flyr fra Oslo til Lima, Peru for rundt 10.500 kroner. Du trenger ikke søke visa før avreise. I din reiseguide kan du se hva våre lesere mener om Peru.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!