Perlen blant de greske øyer

Santorini skuffer ikke deg som vil ha en romantisk start på sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De ser ut som sukker strødd på kanten av en margarita. Hit skal jeg ta med min neste kjæreste og ha en fantastisk uke. Da trenger vi en god seng...

Vi er på vei til å forlate en av Europas kanskje mest forførende øyer, og reisefølget mitt, han har akkurat bedyret sin neste romantiske eskapade. Han virker overbevist nok, selv om jeg forteller ham at vi nok går glipp av det beste Santorini har å by på for en romantiker. Og da ikke bare en partner, men mer om det senere.

Tidlig på morgenen ankommer vi den greske øya ombord i cruiseskipet Splendour of the Seas. Det vi ser når vi aker oss trøtte ut på dekk, er virkelig et syn for greske guder.

Santorini er en ganske fredfylt øy i forhold til mange andre av de greske.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Santorini er en ganske fredfylt øy i forhold til mange andre av de greske. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Fantastisk, storslagent, enestående, superlativene hagler over ripa fra passasjerene når de ser opp på den dramatiske Calderaen. Den halvmåneformede og røffe steinklippen som skinner i flere fargevarianter, med de akk så typiske, men vakre greske småhusene stødd øverst på kanten.

Skjønnheten og udyret

- Oh my gooood, I wonder how it became like this...

Noen amerikanske jenter som sitter i skyttelbåten vår på vei mot den lille havnen Athinios i bunnen av klippeveggen, undrer seg. Hadde de vært av det skvetne slaget og opplest på historien til den lille greske perlen, hadde de kanskje vært litt bekymret.

For det er ikke uten grunn at Santorini fremstår som dramatisk når du ankommer med båt. Du befinner deg midt i det som en gang var åsted for et av verdens største registrerte vulkanutbrudd.

Hellas i seg selv har en ganske langstrakt historie med mindre vulkanutbrudd, men utbruddene på Santorini går de fleste en god gang. De har vært så store at de har forandret formen på øya flere ganger de siste tusenårene.

Det første innflytelsesrike folkeslaget som bodde her var minoerne, som kom til øya rundt 2000 år før Kristi fødsel. Da ble øya kalt Strongili, som betydde "den runde". Rundt 1650 f.Kr gikk store deler av øya i været med et brak, noe som fikk midten av den til å synke i havet. Etterlatt ble Calderaen, som er klippen ned mot det undersjøiske krateret. Flodbølger raste over hele Middelhavet og den sofistikerte minoiske kulturen brast.

Sardiner til tørk.
Sardiner til tørk. Vis mer


Det var imidlertid ikke det siste utbruddet. Flere store og små utbrudd har ført til at øya har blitt lagt i grus og forandret form gjennom årene. Det siste var i 1956, da horder av mennesker omkom og de husene som i dag ser ut som sukker i horisonten, virkelig ble pulverisert.

Eselsyndromet


I dag virker likevel Santorini som det mest fredfylte sted på jord. Inne i den lille havnen har du tre valg for å komme deg til kanten av cocktailen. Du kan ta beina fatt opp de 230 høydemeterne, du kan ta taubanen, eller du kan stikke 5 euro i lomma på en lokal eselfører og bli ridd opp.

Det er vel kanskje feil å kalle de eselførere, de værbarkede mennene som samler opp hundrevis av esler ved foten av klippen. For eslene er tilsynelatende radiostyrte. Du blir plassert på ett i bunnen, og så får det et realt klapp på stussen. Så er det bare å henge på oppover. Eselføreren står igjen ved sjøen, for de firbente kan veien opp selv. De stopper med jevne mellomrom, gjør sitt fornødne, kikker litt på utsikten og tusler videre. Du har ingen kontroll på dem, men turen kan bli riktig lattervekkende.

På toppen blir du hjulpet av dyret, før det snur og får nok en klapp på stussen og rusler ned igjen.

Eseltransporten opp til calderaen er en gammel tradisjon på Santorini. Ikke rart de ser slitne ut... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Eseltransporten opp til calderaen er en gammel tradisjon på Santorini. Ikke rart de ser slitne ut... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Noen vil kanskje reagere på hvor sliten denne flokken med firbente ser ut, men de har faktisk en utrolig viktig rolle i Santorinis historie. Uten dem, hadde ingen av de vakre husene på toppen av kraterkanten stått der i dag. De brakte alle materialer opp og rundt på øya for å bygge det vi i dag kan meske oss i av idyll. Bortsett fra sin symbolske rolle i den lokale kulturen, er de også en viktig del av økonomien til mange av beboerne på øya. Ankommer du med båt og velger å ta taubanen opp, skal du vite at en viss del av summen du betaler (4 euro hver vei) går nettopp til å opprettholde driften av eseltransporten fra kaia og opp.

Her finner du et billig hotell på Santorini...

Hotellene klamrer seg fast i fjellkanten. Sjarmerende, men en ganske dyr utsikt å våkne opp til.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hotellene klamrer seg fast i fjellkanten. Sjarmerende, men en ganske dyr utsikt å våkne opp til. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Ingen festøy

Endelig oppe i Fira, som er hovedstaden på øya, har vi noen alt for korte timer til å utforske stedet - som så mange cruiseturister som kommer hit. Dog, nok tid til å bli sjarmert i senk.

Vi tusler ganske fort ut av de veldig turistifiserte gatene i klippebyen, på vei mot Oia. Vi kommer til byene Firostefani og Imerovilgli . Små trange veier slanger seg bortover Calderaen og forbi små boutiquehoteller og lokale hus som klamrer seg fast i fjellsiden.

kirketårn er det mange av på Santorini. De fineste finner du fra Fira og opp til Oia.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
kirketårn er det mange av på Santorini. De fineste finner du fra Fira og opp til Oia. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Lukten av nystekte sardiner siver ut av smale blåmalte vinduer, og katter krøller seg i solen. En gresk kaffe blir drukket til norske priser på en restaurant med million dollar view. Vi ser inn på noen av hotellene, som er betraktelig dyrere her enn om du velger å bo inne på øya. Nydelige er de likevel - selv om prisene i lavsesongen begynner på 150 euro natten for dobbeltrom. I høysesongen dobles de - minst.

Et stykke opp i åsen får vi hakeslepp. Ikke at vi ikke forventet det - det er herfra du ser de aller fleste bilder i reklamer for turisme i Hellas. Blå og hvite kirketak i kontrast til mektig historie og hav - alt er som det skal være på Santorini. Vi blir sultne av utsikten og parkerer oss selv på en liten restaurant. En Mythos fyller passende ølglasset, gresk salat og grillmat havner på bordet.

- Santorini er øya hvor du reiser for en rolig ferie. På en uke har du sett alt som er å se. Vi har mange små fine strender, særlig sør på øya - men ikke alt for mye fest og spetakkel som andre greske øyer, smiler kelneren.

Shopping er stort på  Santorini, men forholdsvis dyrt. Her et galleri i Fira. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Shopping er stort på Santorini, men forholdsvis dyrt. Her et galleri i Fira. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Så det er å slappe av vi gjør. Og før vi vet ordet av det så har våre små timer tatt oss igjen. Det er på tide å vende tilbake til båten.

- Skal dere ikke se solnedgangen da???

Kelneren ser på oss som vi skulle ha kjøpt en tur med karusell på tivoli, men bare vil se andre kjøre.

Dessverre, det er akkurat det vi går glipp av da vi seiler ut fra lagunen - solnedgangen. Vi rakk aldri opp til Oia, byen som ligger helt nord på øya og visstnok skal være en av verdens beste skuplasser for fantastiske solsenkinger.

Men vi fikk nok tid her til å vite at vi skal tilbake en dag. Med en dame i armkroken!

For mer praktisk informasjon om Santorini, sjekk www.santorini.com

Å komme seg hit:

Vi ankom med cruisebåt, men velger du å fly ned så finnes det flere muligheter fra Norge.
Charter er også en mulighet om du ønsker det, og absolutt den billigste i mai. Apollo tilbyr ukesturer fra 3700 kroner per person senere i sommer. Reiser du for en uke allerede 9. mai, kan du få restplassbilletter med uspesifisert bosted hos Apollo til 748 kroner. Billig romanse. Så kan du kanskje kline til med et romantisk hotell ved siden av.

Lokale sjarmører.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lokale sjarmører. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Hoteller

De er det mange å velge mellom. Vi sjekket www.homericpoems.gr, som ligger like utenfor Fira. Her får du rom fra 240 euro natten i lavsesongen. Nydelig design og beliggenhet.

Loizos Apartments har dobbeltrom fra rundt 55 euro i lavsesongen frem til 20. mai. Kanskje mest for pengene av det vi så rundt Fira, som generellt er dyrt.