Perfekte Praha

Vakre bygninger, billig øl, flott stemning og hyggelige innbyggere. Den tsjekkiske hovedstaden har alt som trengs for en trivelig storbyhelg.

Praha er den perfekte by for en storbyferie. Å rusle over Karlsbroen er en klassiker.
Alle foto: Stine Okkelmo
Praha er den perfekte by for en storbyferie. Å rusle over Karlsbroen er en klassiker.
Alle foto: Stine Okkelmo Vis mer

Perfekte Praha

  1. Praha i bilder


Vi hadde hørt mye om hvor flott det var i Praha av venner og kjente som hadde besøkt den tsjekkiske hovedstaden. Forventningene er derfor ganske høye da vi setter oss på flyet en helg i juni. Vi blir ikke skuffet...

..men går rett i turistfella

Noen timer senere sitter vi på en av uterestaurantene på Staromêstské námĕstí, det gamle bytorget, med en tsjekkisk øl i hånden. Bagasjen er dumpet på det billige leilighetshotellet rett rundt hjørnet, og vi sitter og venter på å få menyen. Rett utenfor uterestauranten flokker turistene seg under den gamle astronomiske klokken, for å få med seg den lille oppvisningen figurene gjør hver hele time. Ved siden av oss sitter tre eldre argentinske ektepar som gjerne vil prate. De har reist helt fra Buenos Aires for å se Europa før de blir for gamle.

Det er riktig hyggelig å sitte her og titte på turistene, og høre hva argentinerne syntes om Europa og Praha. Men da menyen kommer, begynner vi å ane at vi har gått rett i turistfella. Dette var ikke spesielt spennende. Kyllingfilet og biff. Pommes frites og kokte grønnsaker. Og ikke akkurat hyggelige priser. Og jammen er ikke alle de andre gjestene også utlendinger. Jaja, med flere kvelder til rådighet er det ingenting å bry seg om. Og nå har vi i hvert fall opplevd bytorget.

Les også vår storbyguide til Praha

Vakre detaljer på Prahas flotte bygninger.
Vakre detaljer på Prahas flotte bygninger. Vis mer


Fra dystert til strålende

Neste formiddag tropper turistene opp på samme torg for å melde seg på en guidet tur. Det er flust av guidede turer å velge mellom i Praha, alt fra en tur til det jødiske kvarteret og den gamle jødiske kirkegården, til en Franz Kafka-tur, og til den litt mer løsslupne kroguiden, som foregår på kvelden, og involverer en betydelig mengde øl. Vi tok klassikeren - Praha slott.

Guiden vår, Peter, er en økonomistudent som sper på inntekten ved å jobbe som guide. Han peker og forteller om de vakre bygningene som utgjør Praha sentrum, men legger også til at hvis du drar litt utenfor sentrumskjernen, er ståa en helt annen. Det er pumpet mange penger inn i renoveringen av turistsentrum, men utenfor turisttråkket er Praha betydelig mer sliten. Foreldrene mine var i Praha under bryllupsreisen sin på begynnelsen av 70-tallet (nei, de var ikke kommunister, faren min lurte mamma med fordi han skulle på en forskerkongress i byen), og de husker Praha mest som en grå og trist by, med innesluttede mennesker og døde gater.

Det er vanskelig å se for seg en dyster og regntung Praha med slitte, gamle bygninger og mennesker som haster avgårde og skuler på hverandre. I det kommunistiske Tsjekkoslovakia var det ikke godt å vite hvem som var regimets informanter. Det endret seg heldigvis vinteren 1989, under Fløyelsrevolusjonen, som førte til kommunismens fall og at Tsjekkoslovakia ble til Tsjekkia og Slovakia. Da marsjerte flere hundretusen tjsekkere i Prahas gater og tvang den kommunistiske regjeringen til å gå av.

Idyllen dominerer i den gamle bydelen Malá Strana.
Idyllen dominerer i den gamle bydelen Malá Strana. Vis mer


Oppe ved Praha slott kommer virkelig byen med de røde tak til sin rett. Utsikten er glimrende. Herfra kan du se den gamle bydelen Malá Strana rett nedenfor slottet, og også køen av turister som snegler seg over Karlsbroen. Selve komplekset som utgjør Praha slott (det består av flere bygninger, en katedral og museer) er også imponerende. På vei ned de trange og bratte gågatene er det lett å la seg friste av de mange bodene som selger tegninger av Praha, håndlagede smykker, marionetter og mye mer.

Vi snirkler oss over Karlsbroen, og passerer blant annet et par operasangere (flinke, men antagelig ikke profesjonelle), karikaturtegnere og en gammel hvithåret lirekassespiller. På østsiden av elva Vltava passer det ypperlig med en fotoseanse med broen og Praha slott i bakgrunnen, og innsatsen belønnes med en iskald Urquell på restauranten med terrasse rett ved elva.

>> BILDESPESIAL: Praha

Stump og shopping

Med sightseeing unnagjort er det tid for shopping. Vi virrer tilbake til bytorget, og havner midt oppi et britisk utdrikkingslag. Alle deltagerne har kledt seg ut som nonner, og brudgommen i en nonnekappe uten bakstykke. En kritthvit britisk bak lyser mot oss når brudgommen snur seg. Men han stikker før vi får tatt bilde. Smågatene sørøst for bytorget er fulle av små butikker som selger krystall, smykker og typiske suvenirer. Her finnes også et marked der det selges godteri, barneleker i tre, veskekopier og grønnsaker.

I gatene ved Václavské náměstí ligger klesbutikkene. Her finner du blant annet Marks & Spencer, Mango, Debenhams og en rekke designerbutikker. Prisene er omtrent de samme som her hjemme. Billigere shopping får du hvis du handler i de tsjekkiske kjedene.

Det gamle rådhuset på bytorget.
Det gamle rådhuset på bytorget. Vis mer


Surkål og melboller

Etter en typisk turistmiddag på bytorget, frister det mer å prøve skikkelig tsjekkisk mat. Rett bak bytorget, i det jødiske kvarteret, finner vi en tsjekkisk brun kro med høy stemning. Her drar tydeligvis tsjekkerne selv for å ta seg en øl eller noe å spise, og det er et godt tegn på at maten er bra, og prisene fornuftige. Det går i kjøtt, kjøtt og mer kjøtt. Matrettene som kommer på bordet er duebryst, tsjekkisk kyllingbryst og skikkelig tsjekkisk husmannskost i form av en kjøttgryte, melboller og surkål. Det er undertegnede som har gått for tradisjonskosten. Og det smaker slett ikke verst! Faktisk veldig godt. Store prosjoner gjør oss stappmette, og for 40-50 kroner retten er ikke det noe å klage over. Vinen er derimot ikke av ypperste kvalitet, uten at vi er noen vinkjennere. Men i ølets hjemland kan du være helt sikker på å få skikkelig godt øl. Na zdraví!

Billig gourmetmat og brautende briter

Vårt tredje middagsmåltid i Praha finner sted på en av de nye og trendy restaurantene i gaten Paríská, nord for bytorget. Et treretters måltid med vin på en gourmetrestaurant koster oss 400 kroner per person. Dyrt i Praha, men billig sammenlignet med hva det ville kostet oss i Norge.

Etterpå bærer det til en av barene like bak bytorget. Vi skygger unna fotballpubene som er myntet på brautende og stupfulle briter på helgetur, og finner i stedet en litt mindre støyete bar. Det er ikke mange tsjekkere å spore her, mest turister, men stemningen er høy, selv om popmusikken er en smule utdatert. For øvrig er Praha kjent for å ha mange konserter i alle mulige sjangre, fra jazz og til rock, men da bør du undersøke litt på forhånd. For vår del får det bli neste gang vi kommer hit.

For tilbake skal vi, en eller annen gang. Man kan ikke få nok av en god ting, og det er nettopp det Praha er. En god ting. Faktisk helt perfekt.

>> BILDESPESIAL: Praha

Relaterte artikler:
Storbyguide: Praha
Billigste storby: Pristest av typiske "turistprodukter" i 28 europeiske storbyer

>> Flere Praha-artikler på DinSide Reise