Penissnop, hodeskalledrops og ekteskap

Kom deg vekk fra stranda og få med deg i hvert fall en av de mange festivalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
HOLI: Gulul er hovedingrediensen når våren feires i det nordlige India.
HOLI: Gulul er hovedingrediensen når våren feires i det nordlige India. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

6. Holi


Hvert år i månedsskiftet februar/mars gjøres gatene klart for våren og sommerens ankomst i Indias nordligste stater. Brisne på marihuanabaserte bhang og thandai, og bevæpnet med fargebomber er det klart for en vill og humoristisk krig. Alle sørger for å farge flest mulig med gulul, fargepulver som tidligere ble hentet fra de blomstene som blomstret i festivaltiden. Som turist er du et velsignet mål for festglade indere: Velg heller å se på anslagene mot feriegarderoben som en utmerket anledningen til å gi den et spontant og folkloristisk batikkmønster. Ved middagstid åpner forretningene sitt salg av linsesåpepulver, men det betyr ikke at fargekrigen er slutt.

Les mer:
Les DinSide Reises rapport fra Holi.

7. Trick or treat

Den årlig Halloweenfesten i New York er et utmerket fesjå til å flashe det siste innen horrorantrekk og til å leve ut djevelen i deg selv. Det er ingen tvil om det er mest Halloweenmoro i the Big Apple. Ved avslutningen av Halloweenfeiringen starter selvfølgelig planleggingen av neste års fest. Det handler om fantastiske og overdimensjonerte parader, bisarre antrekk og fest over hele byen.

I år er temeat Play, og moroa starter 31. oktober.

Les mer:
Å, herlige Halloween

8. De dødes dag

Mexicanske Día-de-los-muertos-figurer.
Mexicanske Día-de-los-muertos-figurer. Vis mer

Mexicanerne har et ukomplisert forhold til døden. Hver høst i tiden rundt allehelgens dag feirer de nemlig sine døde venner i tre dager. Folk setter frem små alter med mat, sjokolade og leker til sine angelitos, sjelene til sine døde barn. Dagen etter feires voksne døde, og de får servert sin favorittmat, tequila og gaver de satte pris på i sitt jordiske liv. På kirkegårdene holder familiene fest for sine døde med musikk, dans og bønn. Og man er ikke snauere enn at man trekker i skjelettkostymer.

Festen har sitt opphav i aztekerne og mayaenes riter. Aztekerne så på døden som en reise videre i livet.

Les mer:
Dødsfestlig i Mexico

9. Ekteskap og kameler

Lei av Ally McBeal, Sex og singelliv, Friends og Seinfeld? Sett kursen mot berberlandsbyen Imilchil i Errachidia-provinsen i Marokko i månedsskiftet august/september. Her avholdes det nemlig ekteskapsfestival hvert eneste år. Ungdom fra Ait Hdidou-stammen benytter anledningen til enten legge frem ekteskapstilbud eller offentliggjøre allerede inngåtte forlovelser. Ait Hdidou-folket utstyrer seg i sin fineste stas, og er vakkert skue. Festivalen har sitt utspring i den romantiske legenden om de to elskende ungdommene fra hver sin stamme. Konfliktene mellom de respektive stammen gjorde at de to forelskede ble atskilt. De to gråt så mye at tårene ble til sjøer - Isli og Tislite - hvor de to druknet seg.

Er ikke ekteskap målet, er det gode muligheter for både kjøp og salg av kameler, geiter og håndverksprodukter. Det marokkanske turistkontoret har stått på for å promotere den spesielle feiringen.

Les mer:
På sjekkern i Marokko

10. Renselse

image: Penissnop, hodeskalledrops og ekteskap

Festivaler er ikke alltid moro med musikk, dans og fantasifulle kostymer. Enkelte steder handler det vel så mye om sjelenes gagn. Under Ngan Kin Jeh i Phuket, Thailand, handler det om styrke sjelen, og forsakelse og renselse er de riktige verktøyene for dette formålet. Seksuell aktivitet, kjøtt og menstruerende kvinner er noe av de elementene som ikke hører hjemme under festivalen. Det er likevel de voldsomme ritene som har satt festivalen på kartet: Folk stikker hull på seg selv, bader i varm olje, går på stiger med trinn av knivsegger og vandrer på glødende kull.

Den spesielle festivalen har sin opprinnelse i den taoistiske fasten. Tidspunktet for festivalen regnes ut fra den kinesiske måne-kalenderen, og den starter den første kvelden i den niende kinesiske måned.

Les mer:
Grotesk renselsesfestival

Mer om uforglemmelige begivenheter

  • Oversikten over de mest sinnsyke, de villeste, de særeste og de morsomste begivenhetene i verden finner du her.

  • Verdens mest spektakulære påskefeiringer.

  • Tilbake til introartikkelen.

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!