Penger rett i dass?

TURISTDIARÉ: Flere tusen rammes av turistdiaré, og vaksinering beskytter langt fra de fleste.

Vaksinering reduserer sjansen for å få turistdiare med cirka 30 prosent.
Vaksinering reduserer sjansen for å få turistdiare med cirka 30 prosent. Vis mer

Penger rett i dass?

  1. Slik unngår du diaré


10-15 prosent av alle de som reiser til Middelhavet hvert år, vil rammes av turistdiaré. Reiseforsikringsselskapet som forsikrer rundt 50 prosent av nordmenn på reise, opplyser at rundt 10 prosent av skadene selskapet mottar som omhandler sykdom, er turistdiaré.

SKRÅBLIKK: Faraos hevn

Vaksinen

Mange velger nå å vaksinere seg. Dukoral er en drikkevaksine som beskytter mot mot kolera og diaré forårsaket av toksinproduserende E.coli (ETEC), som er er en vanlig diarefrembringende mikrobe i fattige land. Men hvorvidt den beskytter deg gjennom ferien, er ikke sikkert. Tar du Dukoral-vaksinene for første gang eller det er mer enn fem år siden du tok den, må du ta to doser og det koster fra 300-500 kroner.

- Hvis jeg skulle til Spania, Tunisia eller Kypros, hadde jeg ikke brydd meg med å ta den. Vaksinen beskytter mot kun en av diarésykdommene man kan få, E.coli. Den beskytter ikke mot for eksempel salmonella eller campylobakter, sier overlege Preben Aavistsland ved Folkehelsa til DinSide. - Men det å ta vaksinen er selvsagt valgfritt.

Andre diarefrembringende elementer er giardia, amøber, spolorm, piskeorm, bendelorm og diverse virusarter.

Hos forsikringsselskapet Europeiske heller man ikke overraskende til at vaksinen reduserer antallet turistdiarétilfeller.

- Dersom alle som reiste tok vaksinen ville vi, til tross for at den beskytter kun mot en bakterie, fått en 20 - 30 prosent reduksjon i antallet turistdiarétilfeller, mener Sverre Kjølstad, lege og medisinsk fagansvarlig hos Europeiske.

Risikoland

Spania og Hellas er de landene hvor flest nordmenn får turistdiaré, men det kan muligens forklares med at det er disse landene som har flest besøk av nordmenn. Rundt én million nordmenn reiser årlig til Spania, rundt 800.000 reiser til Hellas. Andre land som går igjen i sykdomsstatistikken hos Europeiske er Egypt, Mexico, land i Sørøst-Asia og Tyrkia.

Det er likevel sjelden at folk blir alvorlig syke av turistdiaré.

- De aller fleste blir fort friske, men mange får ødelagt deler av ferien sin ved å måtte være på hotellet og på toalettet, sier Aavitsland.

Det er, for dem som lurer, ikke mulig å bli immun mot turistdiaré.

- Det er nok bare en myte. Det finnes så mange bakterier at man ikke vil kunne klare å bli immun, ler Aavitsland.

Vaksinasjoner

Det er viktig å ta sine forholdsregler mot farlige sykdommer, og de fleste velger å beskytte seg. DinSide skrev i fjor at det er registrert flere tilfeller av malaria blant vestlige turister, noe som skyldes at folk slurver med malariaprofylakse som følge av høye priser og dårlig planlegging. DinSide har testet prisen på reisevaksiner og prisspennet er stort.

Se testen
Billigst og dyrest på ferievaksiner

>>> Slik unngår du magetrøbbel på ferien

Mer om helse

SUR SVIE: Uønsket suvenir
Usunn livsstil øker risk for økonomiklassesyndrom
Den store parasittguiden