Penger, mat og moro

Noen harde fakta om Aruba.

Østkysten er steinete, vindblåst og utsatt for kraftige bølger. Strendene finner vi i vest.
Østkysten er steinete, vindblåst og utsatt for kraftige bølger. Strendene finner vi i vest. Vis mer


Beliggenhet

Aruba ligger i det sørlige Karibia, 2,5 timer fra Miami med fly, ni timer fra Amsterdam.

Postkortidyll og badeglede: Se bildene fra Arubas vannside her.

Fargesprakende og småharry fra Aruba

Språk

De offisielle språkene er papiamento og nederlandsk. Papiamento er et blandingsspråk utviklet fra de opprinnelige indianerspråkene Arawak, blandet med både nederlandsk, engelsk, portugisisk, fransk og spansk. Det er også påvirket av enkelte afrikanske språk. De fleste på Aruba snakker også spansk og engelsk siden øya lever av turisme, og får mange besøkende både fra Latin-Amerika og Nord-Amerika.

Klima

Klimaet er jevnt året rundt. Jevne vinder, lav luftfuktighet og snittemperatur i luften på 27-28 grader året rundt. Mangelen på nedbør sørger for et ørkenaktig landskap, og vannforsyningen besørges av et havavsaltingsannlegg. Aruba ligger utenfor orkanbeltet, og blir sjelden rammet av skikkelig karibisk uvær i form av ødeleggende stormer.

Innbyggere

I underkant av 100.000 innbyggere bor på Aruba.

Valuta

Myntenheten er arubansk florin, også kalt guilder. Det finnes enkelte myntenheter som er firkantede! En arubansk florin koster omkring 3,7 norske kroner. Det er også lett å betale med amerikanske dollar, og de fleste turistbutikker oppgir priser både i dollar og floriner. Så lurer du på prisen? Spør hvilken valuta den er oppgitt i!

Hovedstad

Øyas hovestad heter Oranjestad. Queen Beatrix International Airport ligger like utenfor hovedstaden, og cruisehavnen ligger nesten midt i byen. Den andre byen av litt størrelse på Aruba, heter San Nicolas, og ligger i syd.

Utespa på Renaissance Island. Foto: Renaissance
Utespa på Renaissance Island. Foto: Renaissance Vis mer


Hoteller

Vestkysten er stedet for hoteller og strender. De fleste hotellene finner du i området nord for Oranjestad. Øyas muligens mest luksuriøse hotell er Renaissance resort og casino i Orajnestad. Hotellet har egen båttransport som går ut til Reneissance Island, en privat paradisøy med utendørs spa og bademuligheter. For en luksusvilla ved golfbanen i nord, betaler du fra omkring 1.716 kroner per døgn. Det samme koster et dobbeltrom på Renaissance i lavsesong.

Transport

Det er høyrekjøring på Aruba. Det er greit å ta taxi her, og prisene fra hotellområdene inn til hovedstaden ligger på mellom 80 og 14 kroner.

Prisnivå

Det lokale ølet brygges av vann som avsaltes fra havet.
Det lokale ølet brygges av vann som avsaltes fra havet. Vis mer


Det lokale Balashi-ølet koster omkring 10 kroner per flaske i bar. På fin restaurant betaler du drøye femtilappen for forrett og 170 kroner for hovedrett.

Shopping

Produkter med aloe vera er populære suvenirer. Du kan få både solkremer, håndkremer, sjampoer og lebepomader i lokalprodusert vare av høy kvalitet. En flaske solkrem koster for eksempel omkring 60 kroner.

I Oranjestad finner du også kjente merkevarer som selges til priser godt under hva du betaler hjemme. Ellers er gull og glitter populære varer, spesielt grunnet den store andelen cruiseturister. Forøvrig vil du finne det sedvanlige turistutvalget med suvenirkrus, saronger, sandaler og solbriller. Prisene er lavere enn hjemme, men ikke kupp-lave.

Postkortidyll og badeglede: Se bildene fra Arubas vannside her.

Fargesprakende og småharry fra Aruba