Passkopiering kan være problematisk

Vær kritisk når hotellet vil kopiere passet ditt, lyder rådet fra Norsis.

<b>PASSKOPI?</b> I mange europeiske land ber hotellet om å kopiere passet ditt ved innsjekking, en praksis Norsis ikke liker. Foto: NTB SCANPIX
PASSKOPI? I mange europeiske land ber hotellet om å kopiere passet ditt ved innsjekking, en praksis Norsis ikke liker. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du står i hotellresepsjonen på ferie i utlandet og får beskjed om at hotellet trenger kopi av passene til både deg og resten av familien din. Kanskje må de også beholde passet til dagen etter.

Javel, tenker du og leverer fra deg passet.

Men har de egentlig lov til dette, og hva skjer med passkopien når du forlater hotellet?

- Vær kritisk

- Personlig liker jeg ikke praksisen. De reisende bør i hvert fall være kritiske til hva hotellet skal bruke kopien til, og stille spørsmål rundt prosessen, sier Christian Meyer, seniorrådgiver for Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), til Dinside.

STILL SPØRSMÅL: Christian Meyer i Norsis oppfordrer reisende til å stille spørsmål om hva som skjer med passkopiene når de forlater hotellet. Foto: NorSIS / Jan Tore ¯verstad
STILL SPØRSMÅL: Christian Meyer i Norsis oppfordrer reisende til å stille spørsmål om hva som skjer med passkopiene når de forlater hotellet. Foto: NorSIS / Jan Tore ¯verstad Vis mer


Samtidig understreker han at rutinene med å ta kopi av pass er en internasjonal sedvane som Norge ikke kan regulere.

- Vil du sjekke inn på hotellet er du nødt til å gjøre som du får beskjed om. Jeg ville likevel bedt om å få se på at kopien makuleres før jeg forlater hotellet, fortsetter Meyer.

Han mener det absolutt burde være mulig å finne andre løsninger enn å kopiere hele passet.

- Passet har vært det mest unike ID-dokumentet vi har, men egentlig er det jo bare et reisedokument. Når de nasjonale ID-kortene kommer på plass vil de inneholde omtrent den samme informasjonen som passene, så det vil ikke være noen løsning på problemet, understreker han.

LES OGSÅ: Nasjonalt ID-kort kommer i 2016

Selger passet ditt

I situasjonene hvor hotellet ber om å få ta vare på passet ditt, til for eksempel dagen etter, har du heller ikke så mye du skulle sagt, ifølge Meyer.

ID-tyveri

Synes du det er problematisk at et hotell tar kopi av passet ditt? (Avsluttet)
Ja, det burde holde å notere ned passnummer.(81%) 3247
Ja, hvis kopien ikke makuleres før jeg forlater hotellet. (11%) 459
Nei, hotellene må kunne forsikre seg om at jeg ikke stikker av.(7%) 294
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Igjen er det viktig å spørre om hvordan de håndterer passet og hvordan de tar vare på det. Ofte samler de inn passene som en sikkerhet for at du skal betale. Vær generelt kritisk, og har hotellet safe på rommet, spør om du kan oppbevare passet der, oppfordrer Meyer.

Ifølge seniorrådgiveren finnes det et stort marked for kjøp og salg av pass i Europa.

- Dette dreier seg først og fremst om når du mister passet ditt eller når det blir stjålet, men vi vet det finnes avanserte trykkerier i Europa som tjener mye på å forfalske ID-papirer, advarer han, og legger til at folk ikke bør gi fra seg passet i usikre situasjoner når de er på ferie.

LES OGSÅ: 10 ting som irriterer oss på ferie

Ingen lov mot kopi

Politidirektoratet opplyser til Dinside om at det ikke er noe i den norske passloven som forbyr hotell å ta kopi av passene til turister som besøker Norge.

En ringerunde Dinside har gjort til ulike hotellkjeder i Norge, viser at det er ulike rutiner rundt legitimering på hotell også i Norge. Mens noen kjeder ikke tar kopi av pass, krever andre mer informasjon fra gjestene.

I Scandic sjekker sjekker de for eksempel kun legitimasjon for å bekrefte at det er riktig person som sjekker inn.

- På våre hotell i Norge så tas det ikke kopi av pass til utenlandske gjester. Vi ber om legitimasjon, som sjekkes opp mot navnet på reservasjonen, samt kredittkortet, opplyser Christian Gamsgrø, «Director of Revenue Management».

- I Norge er det ikke krav om å fremvise identifikasjonsdokument, men hotellene kan selv bestemme om de ønsker å se dokumentasjon fra dem som skal overnatte, forklarer Pouria Ruhi, kommunikasjonsrådgiver for Nordic Choice Hotels til Dinside.

Ulike regler

Nordic Choice sine hoteller i Sverige følger andre regler.

- I Sverige kopierer vi passet til våre gjester. Kopiene blir oppbevart under oppholdet i et brannsikkert sikkerhetsskap. Når gjesten har sjekket ut, så blir kopiene makulert. Vi gjør dette fordi de svenske reglene pålegger oss dette, fortsetter han.

«I utlandet må man være forberedt på å legitimere seg, for eksempel ved innsjekking på hotell, leie av bil, eller dersom man blir stoppet av politiet i en trafikkontroll i utlandet,» heter på det på hjemmesidene til politiet.

Vi har fått et tips fra daglig leder i Lopudreiser, Anne-Kirsti Friele Hauan, om at alle turister i Kroatia må levere inn pass til huseier eller hotell ved innsjekk for at gjestene skal registreres på de ulike turistkontorene i landet og derfra videre til kroatiske myndigheter som dermed vet hvor norske gjester oppholder seg i landet.

Hun forklarer videre at dette er for at turistene må betale skatt til myndighetene, og fordi myndighetene da vet hvor gjester bor om det skulle skje dem noe alvorlig mens de feriere i landet. Er ikke gjester registrert inn i landet med bosted, navn og passnummer kan de få problemer med myndighetene om noe skulle skje dem i ferien

STENGTE DØRER:  Det er ikke sikkert du kommer deg av gårde hvis du satser på å få nødpass på Gardermoen i sommer.  Foto: NTB SCANPIX
STENGTE DØRER: Det er ikke sikkert du kommer deg av gårde hvis du satser på å få nødpass på Gardermoen i sommer. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Ikke alle land godkjenner nødpass

Nødpasset koster det samme som et ordinært pass og er gyldig bare for én enkelt reise, og må leveres til politiet eller grensekontrollen når du kommer tilbake til Norge.

Noen land godkjenner ikke nødpass ved innreise - blant annet USA. Det kan derfor være lurt å ta kontakt med den norske ambassaden i det landet du skal reise til for å forsikre deg om at du ikke blir nektet innreise.

Politiet på Gardermoen informerte tidligere i sommer Dinside om at reisende kan møte stengte dører på Oslo Lufthavn i sommer.


LES OGSÅ: Vil ha amerikansk innreisekontroll i Norge