Passfrihet - en illusjon

25. mars 2001 ble vi introdusert for begrepet ”passfrihet innen Schengen”. Fra da av var det slutt på passkontrollene ved grensene innen Schengen. Men ”passfrihet” kan man vel neppe si det er.

Publisert
Sist oppdatert
Passfrihet - en illusjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du møter opp på Gardermoen med Spania-billetten i lomma. Passet ligger hjemme; det er da passfrihet innen Schengen, så det trenger man vel ikke lenger …

Den gang ei. Dersom flyselskapet krever pass ved innsjekk, så hjelper det fint lite å blafre med førerkort, bankkort og all verdens legitimasjon. For det er flyselskapet som definerer hva de regner som gyldig legitimasjon, og er det kun pass som går – så er det kun pass som går. Dersom du møter opp for innsjekk til en reise innen Schengen uten dette dokumentet, kan du være ille ute.

- Man kan risikere å måtte skaffe seg nødpass eller at man ikke får være med flyet. Vi går sterkt ut og anbefaler alle som skal ut å reise, å ha med seg gyldig pass, sier Tine Mathisen, markedssjef ved Sandefjord Lufthavn.

Flyselskapenes krav

Vi har sjekket med ti flyselskaper hva slags legitimasjon de avkrever sine reisende ved innsjekk. Noen godtar kun pass, andre råder sine reisende til å ha med pass, mens andre godtar annen bildelegitimasjon. Men faktisk krever sju av de ti selskapene pass ved innsjekk.

Flyselskapene vi har sjekket er: SAS, Air France, British Airways, Finnair, Icelandair, KLM, Lufthansa, Sterling, Goodjet og Ryanair.

 • Her kan du se hva flyselskapene krever av legitimasjon.
 • Selskapene bestemmer selv

  Svaret vi fikk hos flere av flyselskapenes bookingtelefoner, var at de krever pass fordi det er den eneste gyldige legitimasjonen.

  Av Politidirektoratet får vi vite at det er de som skal ta i mot legitimasjonen som setter vilkårene for hva de vil godta. Det er ikke noen lover eller regler som sier at pass er det eneste gangbare, men det er opp til det enkelte hotell, leiebilfirma eller for den saks skyld landenes politimyndigheter, å bestemme hva de vil godta. Det hjelper lite å påstå at førerkortet ditt er gyldig legitimasjon, dersom de som vil se legitimasjonen ikke aksepterer det. Politidirektoratet anbefaler reisende å ha med seg pass, fordi dette veldig ofte er den eneste legitimasjonen man godtar mange steder.

  ”Passfrihet” – kun i passkontrollen

  Hovedpoenget med Schengen har vært å fjerne personkontrollen ved de indre grensene i schengenområdet, for å bidra til styrket samarbeide og samhørighet mellom landene og dets innbyggere, som det så fint heter. Med andre ord skal du altså i teorien kunne reise mellom schengenlandene uten å måtte vise pass. Etter avtalens ikrafttredelse 25. mars 2001, er altså grensekontrollene ved de indre grensene borte, mens kontrollen ved de ytre grensene styrkes. Men selv om du slipper å vise passet i en egen passkontroll, må du fremdeles vise passet ved innsjekk på fly og kanskje ved innsjekk på hotell, ved leie av leiebil etc.

  Schengenlandene omfatter foruten Norge: Belgia, Nederland, Luxembourg, Frankrike, Tyskland, Spania, Portugal, Hellas, Italia, Østerrike, Sverige, Danmark, Finland og Island.

 • Mer om Schengen-samarbeidet og passfrihet kan du lese på denne eksterne lenken:
  Politiets Schengeninformasjon
 • Her kan du se hva flyselskapene krever av legitimasjon.
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer