Pass, visum eller id-kort?

Hva trenger du egentlig, for å reise dit du skal?

Pass er det viktigste du må huske på når du skal ut og reise - sammen med bankkort og billettreservasjonen. Foto: Wikipedia
Pass er det viktigste du må huske på når du skal ut og reise - sammen med bankkort og billettreservasjonen. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid så lett å vite hva som må til for at du skal få innpass i landet du skal tilbringe ferien. Trenger du biomerisk pass, eller holder det med ditt gamle? Kanskje du bare trenger id-kort? Hva med visum, må du ha det?

Innenlands eller til Sverige, Danmark, Island og Finland
I Norge trenger du ikke pass, men skal du fly, og sjekke inn bagasje, må du vise gyldig legitimasjon (førerkort eller bankkort med bilde, for eksempel). For resten av Norden trenger du heller ikke pass, men skal du fly, må du vise fram annen form for legitimasjon (førerkort eller bankkort med bilde).

Schengen-landene
I utgangspunktet skal du ikke behøve å vise frem passet, men det kreves fremvising av godkjent nasjonalt identitetsbevis. Siden Norge ikke har det, er pass det eneste som fungerer. Du kan oppleve at annen type gyldig legitimasjon, som førerkort eller bankkort med bilde, holder når du skal sjekke inn på flyet i et Schengen-land, men du må likevel ha med deg pass. Hvilke land er med i Schengen? Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike.

Merk altså at Storbritannia ikke er med, så dit må du ha pass for å kunne reise.

Har du sjekket at passet ditt er gyldig før ferieturen? Foto: Colourbox
Har du sjekket at passet ditt er gyldig før ferieturen? Foto: Colourbox Vis mer


Fra neste år vil det forøvrig komme et nasjonalt id-kort som kan brukes når man reiser i Schengen-landene. Kortet blir utstedt av politiet, og vil koste 340 kroner uansett om man er barn eller voksen. Kortet har bilde og fødselsnummer, og din elektroniske underskrift og fingeravtrykk.

– Kortet får tre funksjoner, og vil fungerer som id-kort, reisedokument innenfor Schengen-området og kommunikasjonskort for elektronisk kommunikasjon (elektronisk id) med offentlige og etter hvert private tjenester. Blant annet vil det kunne erstatte bankkort hvis banknæringen ønsker det, informerer avdelingsdirektør i Justisdepartementet, Knut Fosli til Forbrukerrapporten.

USA
Skal du til USA, må du skaffe deg visum dersom du ikke har maskinlesbart pass. Er passet ditt eldre enn fra 2005, er det ikke maskinlesbart. Les mer om dette her: www.usa.no.

Husk også at du må fylle ut en elektronisk registrering før du setter deg på flyet til USA. Du finner skjemaet her.

Visum
Norge har avtale med en rekke land slik at du ikke trenger visum for å få innreise. Se listen over de visumfrie landene hos UD. Merk at dersom passet ditt er eldre enn 2005 (og ikke maskinlesbart), må du ha visum for å få innreise til USA. Se over.

Du bør undersøke om du trenger visum straks du har bestilt reisen. I mange tilfeller tar det flere dager (ofte opptil ti dager) å få utstedt visum. Kan du ikke troppe opp på ambassadens kontor i Norge, men må søke via posten, tar det enda lenger tid,

Passet fungerer alltid

For å være helt på den sikre siden, anbefaler vi at du tar med deg passet hvis du skal reise utenfor Norden. Og vær obs på at enkelte land krever at passet har gyldighet i minst seks måneder til fra den datoen du reiser ut av landet. Dette gjelder også hvis du bare skal mellomlande her. Eksempler på land med slike regler er Thailand, Malaysia, Singapore eller Filippinene. Flere har for eksempel blitt stående igjen på flyplassen i Thailand, fordi passet deres går ut om mindre enn seks måneder.

Trenger du nytt pass? Det er høysesong for utstedelse av pass nå. Du kan risikere at det er lange køer, og at du må bruke en hel arbeidsdag på det. Leveringstiden er opptil ti dager. Nytt pass får du på nærmeste politistasjon. Les mer om det her.

For mer info om pass og legitimasjon, se Norge.no