Pass til pus

EU-kommisjonen er klar til å innføre pass for kjæledyr fra neste sommer.

Med pass blir det enklere å ta med pus på tur.
Med pass blir det enklere å ta med pus på tur. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er gode nyheter for dyreeiere som meg selv, sier David Byrne, EUs Helse- og Forbrukerbeskyttelses kommisær i en pressemeldig fra EU-kommisjonen. Anledningen er nyheten om at kommisjonen foreslår å innføre pass for kjæledyr fra sommeren 2004.

- Dyrepasset vil bli akseptert i hele EU som bevis på at dyret har mottat vaksiner mot rabies. Passet gjør det også letere for veterinærer å holde rede på dyrets medisinske historie.

Fri bevegelse

Eget pass til katt og hund vil gjøre det lettere for dyreeiere å reise med sine firbente venner over landegrensene i EU. I dag kreves flere typer dokumenter om du vil ha med kjæledyr til andre land. Vaksiner mot hundegalskap (rabies) er et krav om du vil ta med kjæledyr over grensene i EU, og dyrepasset vil vise om dyret har fått slike vaksiner. Unntaket er Irland, Storbritannia og Sverige

Unntakene

Kjæledyr som transporteres inn til Irland, Storbritannia og Sverige må testes for antistoffer flere måneder etter rabiesvaksinasjon, for å sjekke om vaksinen har virket. Vil du ta med dyr til Sverige, vil det være ulike regler alt etter hvor dere reiser inn fra. I Storbritannia og Irland må tilreisende dyr også være behandlet mot flått og bendelorm.

Neste sommer

Dyrepasset vil måle 10 x 15,2 centimeter, og skal ha blått omslag med gule EU-stjerner. Passet skal utstedes på engelsk, og det offisielle språket i medlemslandet der passet er utstedt. Passet får et eget nummer, samt et nummeret på dyrets tatovering eller microchip.

De nye reglene må vedtas av EU-parlamentet. EU-kommisjonen håper i så tilfelle at de nye passene skal være klare til bruk juli 2004. Det er ikke klart hvorvidt norske dyreeiere kan få glede av den nye passordningen.

Mer om dyr på reise

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!