Pass på tingene når du soler deg

Ellers kan du miste retten til erstatning.

ERSTATNING: Reiseforsikringen dekker tyveri på stranda hvis du har ført tilsyn med tingene. Foto: Colourbox.com
ERSTATNING: Reiseforsikringen dekker tyveri på stranda hvis du har ført tilsyn med tingene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En reiseforsikring gjelder også hvis du blir frastjålet noe på strandtur, men dette kommer an på hvor godt du har passet på tingene dine. Og statistikk fra forsikringsbransjen bekrefter at det er gode grunner til å passe ekstra godt på verdisakene.

I 2010 mottok forsikringsselskapene 92.776 skademeldinger fra kunder som har opplevd tyveri eller tap av reisegods på ferien. Dette er en økning på 7 prosent sammenlignet med 2009.

Les også: Prøv vår kalkulator for å finne den billigste reiseforsikringen

Du må passe på tingene

Vi har snakket med DnB NOR og Tryg Forsikring, som begge tilbyr reiseforsikringer til sine kunder. Begge selskapene påpeker at reiseforsikringen gjelder på stranda, også på dagsturer.

- Reiseforsikringen gjelder både på stranda i utlandet og hjemme, så lenge du forlater bostedsadressen din. Reiseforsikringen vår har heller ikke krav til overnatting, sier pressetalskvinne Heidi Tofterå Slettemoen i Tryg.

Det samme gjelder hos DnBNOR.

- Reiseforsikringen vår dekker tyveri av gjenstander som befinner seg på stranda eller ved bassenget, også på hjemstedet selv om du kun er borte noen timer. Tingene erstattes med inntil kr 5.000 per person og kr 10.000 per skadetilfelle, forteller Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnBNOR.

Enkelte reiseforsikringer har likevel en 24-timers regel som krever at du skal ha vært på reise minst et døgn for å få erstatning, så du bør lese i vilkårene hva som gjelder for din reiseforsikring.

Også de fleste kredittkortene har en reiseforsikring knyttet til kortet, men skal du svippe en tur på stranda gjelder ikke denne automatisk.

- Reiseforsikringen tilknyttet våre Mastercard krever at du har betalt minimum 50 prosent av reisen med kortet. Dette er vanlig for de fleste kredittkort som inneholder reiseforsikring, påpeker Thomas Midteide.

Les også: Mange betaler for mye for forsikringen - gjelder det deg?

Legg igjen verdisakene

Det er spesielt to ting man bør huske på når man drar på strandtur, det være seg hjemme i Norge eller i utlandet: La de mest dyrebare gjenstandene ligge igjen på hotellrommet eller hjemme, og ikke la ting ligge uten at noen passer på dem. Da kan du nemlig få problemer med å få dekkett eventuelle tyverier.

- Man plikter å holde tilsyn med de forsikrede gjenstandene. Hvis man har smykker, skal de alltid være på kroppen når man er ute. Det beste er selvsagt at man låser inn smykker og klokker i hotellsafen når man skal ut og bade, sier Midteide i DnBNOR.

Heidi Tofterå Slettemoen i Tryg anbefaler også de forsikrede om å føre tilsyn med gjenstandene, for å beholde rett til full erstatning.

- I praksis betyr dette at for eksempel mobil og lommebok ikke skal ligge igjen på stranden under bading eller ved tur til kiosken, da må en i reisefølget være tilstede og passe på tingene for å unngå avkorting i erstatningen, sier Tofterå Slettemoen.

Er man derimot alene på stranden, blir vurderingen mindre streng.

- Den som reiser alene, har litt mer handlingsrom på stranden før avkorting, men da blir det gjerne vurdert om gjenstanden var nødvendig å ta med på stranda, sier hun.

Les også: Reiser du hit, blir feriebudsjettet garantert lavt

Tips for å unngå tyveri på stranda:

  • Sett sekker og lignende mellom solsenger eller håndklær
  • Fest bagen til strandstolen, så er det ikke like lett å nappe den med seg
  • Unngå prangende gjenstander når du er på stranden, gull og glitter virker på tyver som på kråker
  • Lommetyver operer ofte i par, der den ene skaper distraksjon mens den andre sniker til seg eiendelene dine, så vær på vakt
  • Bruk hotellsafen, eller en badeveske hvis du tar med tingene på stranda
  • Bytt på å bade, om du reiser sammen med noen