Det er pass-sesong, og kø. Merk fristene! Foto: Per Ervland
Det er pass-sesong, og kø. Merk fristene! Foto: Per ErvlandVis mer

Pass på tidagersfristen

Nytt pass før ferien? Da bør du ikke drøye.

Typisk norsk å være ute i siste liten? Hvert år er pågangen etter pass frem mot sommerferien merkbar, og politiet melder om størst pågang i forkant av sommerferien. I tillegg er det mange lokale politistasjoner og lensmannskontorer som har begrensede åpningstider i sommermånedene.

Ikke utgått, men hva om du ikke ligner? Er bildet for ulikt, kan passet være ugyldig.

Kan ta ti virkedager

Merk deg at du må beregne inntil ti virkedager fra du har bestilt til du mottar ditt nye pass. Altså risikerer du å være for sen, om du kommer på det uka før avreise.

Rekker du ikke få gyldig pass i tide, må du muligens ty til nødpass. Dette kan du imidlertid bare reise med en gang, og det er ikke alle land som godtar slike pass. Eksempelvis USA.

Tips: Slik gjør du om du må ha nødpass

I fjor sommer ble pågangen etter nødpass nærmest eksplosiv, og politiet måtte drive streng rasjonering.

Huskeliste


Skal du ha nytt pass på denne tiden av året, risikerer du kø. For å unngå bomtur, er det derfor vesentlig å sjekke åpningstider før du drar, samt huske å ta med det vesentlige. Her er politiets huskeliste for passøkere:

  • Gyldig legitimasjon
  • Norsk fødselsnummer
  • Eventuelle fullmakter og passbilder hvis du skal søke pass til barn. NB: Barnet MÅ være med. Mer om dette fra politiet
  • Tidligere pass (skal innleveres).
  • Penger eller kort (ikke kredittkort) til betaling av passgebyr.
Passene koster nå 450 for personer over 16 år og 270 for barn under 16. Pass til voksne er gyldige i ti år. Barnepass har kortere gyldighetstid, to år for barn mellom null og fem. Tre år for barn mellom fem og ti, og fem år for barn mellom ti og 16.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavefeil? Da risikerer du reisenekt: Sjekk at navnet i passet og på billetten stemmer.

Risikerer å bli avvist

Oppsøker du passkontor andre steder enn der du bor, risikerer du på denne tiden av året å bli henvist til eget politidistrikt, da distriktene på grunn av kø kan ønske å prioritere egne passøkere, melder politiet.