Pass på skiene dine - tyvene er på jakt

Ikke gå fra alpinutstyret ditt ubevoktet, særlig ikke i vinterferien.

Pass på at ingen stjeler skiutstyret ditt! Foto: Christin Axelsen
Pass på at ingen stjeler skiutstyret ditt! Foto: Christin Axelsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du slalomski til mange tusen kroner? Eller har du investert i den aller siste snowboardmodellen?

Pass godt på utstyret ditt. Det gjelder særlig i vinterferien, som snart er i gang. Vinterferien er sammen med påskeferien høysesong for tyveri av snowboard og ski.

- Ifølge våre beregninger blir nordmenn frastjålet skiutstyr for 10 millioner kroner i løpet av skisesongen, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske.

Denne summen gjelder tyverier både i Norge og utlandet, men det er flest tyverier i Norge, da de fleste leier utstyr når de står i Alpene.

Mange lar skiene stå alene utenfor kafeene i bakken mens de er inne og får seg noe å spise eller drikke.

- Det kan bli en veldig dyr solbærtoddy. I stedet for 15 kroner, koster den deg 5-6.000 kroner, sier Vennesland.

Går for dyrt utstyr

Hun forteller at tyver spesialiserer seg på å henge rundt kafeene og afterski-stedene i jakten på skiutstyr. Særlig utenfor sistnevnte er sjansen stor for å få ting stjålet. Tyvene vet at du antagelig blir borte en stund når du er på afterski. Og de vet hva de skal se etter - det er det dyre utstyret som blir stjålet.

Vennesland lister opp flere eksempler på at ski til 6-7.000 kroner er stjålet på Hafjell, eller utenfor Hemsedal Café. Hun forteller at det er spesielt på de store skisentrene tyvene slår til.

- Flere skisentre har tatt konsekvensene av dette, og satt opp låsbare skistativ, sier Vennesland.

Forsikringsselskapene har god oversikt over hvor slike stativer står, og vil derfor kreve at du setter utstyret i et slikt et dersom det er mulig.

Skill skiene

Dersom det ikke er noe låsbart stativ, er Venneslands tips å skille skiene og stavene fra hverandre. Sett en ski et sted, og den andre et annet. Da blir det tidkrevende og plundrete for tyven å finne frem til et komplett sett å raske med seg.

Annet skiutstyr er også attraktivt. Vennesland kan for eksempel fortelle om en som mistet sin rådyre skijakke, hjelm og vanter da han var på afterski. Og det enda utstyret lå på en stol bare noen meter unna ham.

Stjeler fra hytteveggen

Utstyrstyvene henger ikke bare rundt i bakkene og ved afterski-stedene. De er like frekke til å stjele fra andre steder.

- Vårt råd er at du alltid plasserer slikt utstyr innelåst når du kommer tilbake fra dagens ski- eller snowboard-tur, sier Kirsten Tonheim, skadesjef i TrygVesta Forsikring.

Hun sier det også skjer en rekke tyverier fra skiboksene på taket av bilene. Derfor er det viktig å passe på at disse boksene er låst under parkering, og ikke la kostbart skiutstyr ligge i takboksene over natten.

Norge like ille som utlandet

Trodde du det bare var i utlandet du måtte passe deg for frekke tyver?

- Vi må bare ta inn over oss at Norge er blitt mer europeisk, både på godt og vondt, sier Vennesland.

- Vi ser at det blir stadig flere tyverier her til lands.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!