Foto: Wikipedia
Foto: WikipediaVis mer

Pass på passet

Har du sjekket at alt er i orden med passet ditt?

På ferie til utlandet? Har du sjekket at passet ditt er i orden? Ikke? Det kan bety en kjip ekstrautgift i feriebudsjettet, og i verste fall at hele turen går i vasken.

Det er utrolig hva folk klarer å huske å pakke med seg når de skal ut og reise. Mobilladeren? Jepp. Ipoden med nyopplastede spillelister til late dager på stranda? Klart det! Solhatten til mor? Joda. Kosedyret til minstemann? Kunne ikke drømme om å glemme det.

Hva så med passet? Selvfølgelig, har da pakket med passet!

Men har du sjekket at det er i orden? Æhhhh...

Vel, du er ikke alene. Hver sommer opplever politiet på Gardermoen et rush av reisende som må få utksrevet nødpass. I fjor ble det skrevet ut 33.921 nødpass i Norge, skriver NRK Østafjells, mens politiet på Gardermoen alene måtte skrive ut 6.200 nødpass ifølge Aftenposten.

Noen hadde sikkert glemt passet hjemme, men det var nok mange som ikke hadde undersøkt om passet var gyldig, og derfor ikke fikk sjekket inn på flyet.

Har passets gått ut på dato kommer du ingen vei. Da må du håpe at køen ikke er så lang hos politiet på flyplassen at du får utstedt et nødpass innen flyet ditt tar av. Og nødpasset koster. 450 kroner for voksen, og 270 kroner for barn, er prisen. Og nødpasset gjelder bare for én reise, så du må ut med samme beløpet en gang til når du kommer hjem igjen og skal søke om et nytt pass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart gått ut på dato?

Selv om du har et pass som fortsatt er gyldig, er det ikke sikkert du får fly. Det kommer an på hvor lang gyldighetstid du har igjen på passet. Er det under tre måneder er det mange land som ikke vil slippe deg inn. Og noen land krever at passet ditt er gyldig seks måneder etter hjemreisedatoen. Dette siste gjelder for eksempel i Thailand. Du må altså sørge for at passets utløpsdato er mer enn seks måneder unna fra den dagen du forlater landet.

Til USA?

 Foto: Travel.state.gov
Foto: Travel.state.gov Vis mer

Skal du til USA, må du ha et maskinlesbart eller biometrisk pass. Er passet ditt utstedt etter 1. oktober 2005, er det helt sikkert maskinlesbart. Det kan også være maskinlesbart selv om det er utstedt tidligere. Dersom det nederst på informasjonssiden med bildet er to linjer med en rekke tall og tegn( se bildet under dette avsnittet), er det maskinlesbart.

 Foto: Travel.state.gov
Foto: Travel.state.gov Vis mer


Biometriske pass inneholder elektronisk info om fingeravtrykk og ansiktsform. Er passet ditt biometrisk, ser du dette ved at det er stemplet et tegn på passets forside (se bildet til høyre).

Husk at dersom du glemmer passet hjemme, er løpet kjørt. USA godtar ikke norske nødpass, for de er ikke maskinlesbare.

Les hva Politiet skriver om pass og innreise til USA her.

Husk også at du må fylle ut et innreiseskjema på nett før avreise. Du bør gjøre dette i god tid, og minst tre dager før avreise. Det tar noen dager å få søknaden behandlet, og får du ikke positivt svar, kommer du heller ikke inn i USA. Skjemaet fyller du ut her.

Er passet helt og pent?

Ser passet ditt lurvete og slitt ut? Da bør du vurdere å skaffe deg et nytt. Noen land er veldig strenge på at passet skal være i orden, og kan stoppe innreise dersom skrukker, flekker og bretter gjør det vanskelig å lese all infoen.

Trenger du pass?

Schengen-avtalen sier at du ikke trenger pass som legitimasjon i landene som har skrevet under på samarbeidet. Disse er Norge, Island, Sverige, Danmark, Finland, Belgia, Estland, Frankrike, Hellas, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Likevel anbefales det at du tar med passet, for enhver nasjon kan stenge sine grenser og kreve pass for inn- og utreise dersom spesielle situasjoner oppstår. Dessuten opererer mange flyselskap med regler som sier at passasjerer skal fremvise gyldig pass. Vrldig mange hoteller krever også pass når du skal sjekke inn.

Her er en liste over det du må sjekke før du skal ut og reise:

  • Hvilke passregler gjelder i landet jeg skal til?
  • Har passet mitt lang nok gyldighetstid?
  • Har jeg maskinlesbart pass (gjelder om du skal til USA)?
  • Er passet i OK stand?
  • Har alle de andre i familien (også barn) passene i orden?

Hvis du må skaffe deg nytt pass

Dersom tiden er inne for å skaffe seg nytt pass, bør du planlegge i god tid. Det er høysesong for passøknader nå om sommeren, og det betyr at du kan komme til å måtte vente opptil ti dager på å få passet. Sett også av god tid til selve besøket hos passkontoret. Det kan være lange køer. Og prøv å komme tidlig, gjerne litt før åpningstid. Da er sjansen størst for at det går kjapt.

Det finnes bildeautomater på alle passkontor der du kan ta godkjente bilder. Men husk at på bildet må du se rett frem, hele hodet og skuldrene skal med, øynene skal ikke dekkes av hår, og de skal være åpne, hake, kinn og panne skal være synlig, munnen skal være lukket, og har du briller skal ikke lyset reflekteres i glassene. Du kan ikke bruke hodeplagg mm. det er religiøse eller sykdomsmessige grunner til det. Du kan også ta med egne bilder, men hvis ikke kvaliteten er god nok og bildet skarpt nok, kan de avvises.

Du må også ta med deg gyldig legitimasjon (førerkort eller bankkort med bilde), vite fødselsnummeret ditt, og ta med det gamle passet. Gebyret på 450 kr (270 kr for barn) skal betales i kontanter eller med bankkort. Kredittkort fungerer ikke.

Les mer om passøknader på Politiets nettsider.

Og helt til slutt ...

Kanksje greit å sjekke om bildet ditt i passet er nogenlunde normalt. Ellers kan du kanskje oppleve dette: