Pass på ferien

Uten pass kan ferien gå i vasken, og selv barn må ha pass.

Publisert
Sist oppdatert
Marlene kom seg til Kreta, mor og far fikset nødpass dagen før avreise. Men neste gang må hun ha nytt pass. <I>Foto: Jogrim Aabakken</I> Foto: Jogrim Aabakken
Marlene kom seg til Kreta, mor og far fikset nødpass dagen før avreise. Men neste gang må hun ha nytt pass. Foto: Jogrim Aabakken Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Jogrim Aabakken og Merete Reinert Lie skulle i høst til Kreta med fem måneder gamle Marlene. Få dager før avreise demret det for de relativt ferske foreldrene at også babyer må ha pass.

- Vi trodde det var mulig å få ført henne inn i vårt pass, men den ordningen er jo dessverre avsluttet. Løsningen ble nødpass utstedt på Grønland passkontor i Oslo. Det fikk vi på dagen, en dag før avreise, og kom oss heldigvis i vei på den planlagte familieferien, forteller Aabakken.

Ulempen er at passet ikke kan brukes igjen, og at den reiseglade familien må skaffe nytt pass til samme pris forut for neste tur.

 • Nødpass for den med dårlig tid, og mer om pass her.
 • Barn må ha pass

  Politiet anbefaler at barn har pass ved reiser, selv i Schengen-området, siden det er den eneste norske legitimasjon som er godkjent i utlandet.

 • Passfrihet - en illusjon?

 • PASS: Sju av ti flyselskap krever pass på reise innen Schengen. Uten pass kan du få problemer, til tross for schengenavtalen.

  Barn under 16 kunne frem til 1997 føres inn i foreldrenes pass, og står barn i foreldres pass etter denne ordningen, og passet fortsatt er gyldig, er også innføringen gyldig. Men etter 1997 ble denne ordningen avsluttet, og alle barn får nå egne pass mot redusert gebyr. Merk også at en del land ikke godtar pass der barna er innskrevet, for eksempel USA, Estland og flere land i Asia.

  Hvor lenge gjelder passet?

  Baby trenger også pass. <I>Montasje - babyfoto: Gry Ernie</I> Foto: Gry Ernie
  Baby trenger også pass. Montasje - babyfoto: Gry Ernie Foto: Gry Ernie Vis mer


  Vanligvis er pass gyldige i ti år fra utstedelse. Barns pass er gyldig i kortere tid enn dette.

  • Barn mellom 0 og 5 år - pass gjelder i to år

  • Barn mellom 5 og 10 år - pass gjelder i tre år

  • Barn mellom 10 og 16 år - pass gjelder i fem år
  Men merk at passet kun er gyldig så lenge innehaveren kan gjenkjennes på bildet, og så lenge passet er uskadet og uendret. Små barn endrer veldig utseende i de første leveårene, og for småbarnsforeldre som reiser en del kan det bety at du må bytte pass oftere enn etter to år.

  12 dager

  Du får pass hos ditt lokale politi. Ta kontakt for åpningstider, og vær ute i god tid, spesielt i sommerhalvåret. Den som søker om pass møte personlig.

  - Fra april er det kø for å få levert passøknad. Vi opererer imidlertid med en maksimumstid på tolv dager fra du har søkt til passet er klart, forteller ansatte ved passkontoret på Grønland i Oslo.

  I vinterhalvåret kan du være heldig å få passet på en uke. Dessuten er det ikke kø på denne tiden av året, så skal du ut på reise til sommeren, kan det være smart å bestille pass før påskeferien nærmer seg.

  Slik får du pass

  Barn under 18 år får ikke pass uten samtykke fra foreldre eller verge. Ved felles foreldreansvar betyr det at begge foreldre må samtykke i å gi barnet pass. En av foreldrene må møte hos passutsteder sammen med barnet. Legitimasjon er nødvendig for begge. Har man felles foreldreansvar, må begge være med, eller den som møter må ha med skriftlig samtykke og kopi av legitimasjon fra den av foreldrene som ikke er med.

  1. Fyll ut opplysningsblankett for pass

  2. Ta med to bilder tatt samtidig, både farge og sort/hvitt går. De bør ikke være eldre enn tre måneder, tatt mot lys bakgrunn. Du må være uten hodeplagg på bildet.

  3. Legitimasjon må være med, og eventuelle fullmakter som kreves for at barn skal få pass. Legitimasjon er dåps- og/eller fødselsattest, eller statsborgerbrev.

  4. Ta med eventuelt gammelt pass, selv om det er gått ut på dato.

  5. Ta med penger for å betale gebyr. 502 for voksne, og 167 for barn under 16.
 • Mer om pass

 • Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer