Ikke vær for sikker på at flyplassvekten viser riktig. Foto: Colourbox
Ikke vær for sikker på at flyplassvekten viser riktig. Foto: ColourboxVis mer

Pass på bagasjevekten

Det er dyrt å måtte betale for overvekt, men stemmer det at bagasjen din veier for mye?

Å ta med seg bagasje på en flytur er blitt et ganske krevende prosjekt. Flyr du med et selskap som tar seg betalt for innsjekket bagasje, må du vurdere om du faktisk skal sjekke inn kofferten, eller om du klarer å pakke det du må ha med i en liten kabinkoffert.

I så fall må du tenke på hva du pakker ned i kabinkofferten, og skaffe deg reiseflasker på 100 ml for å få med det du trenger av sjampo, hudkrem, tannkrem osv. (Du kan ikke ha med mer enn maks 10 x 100 ml væske i håndbagasjen.)

Se videoen av mannen som får plass til det utroligste i kabinkofferten ved hjelp av smart pakketeknikk her.

Strenger vektregler

Skal du sjekke inn bagasjen, står du friere til å pakke med deg ting, men du må likevel passe på at du ikke overstiger maksvekten flyselskapet tillater. For Ryanair er dette bare 15 kg per kolli (men du kan ta med 10 kg som håndbagasje), og det koster å sjekke inn bagasje.

Pass forøvrig på med håndbagasjen din. Ryanair er svært strenge på at regelen om kun ett stykk håndbagasje følges, og at kabinkofferten er liten nok. Les hva som kan skjedde med en uheldig dame med litt for stor kabinkoffert i denne artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norwegian tillater 20 kg per kolli, og tar seg også betalt (gratis håndbagasje kan veie maks 8 kg). SAS lar deg sjekke inn bagasje gratis, og tillater 23 kg, mens du kan ha med 8 kg håndbagasje.

Pass på at flyplassvekten viser riktig

All innsjekket bagasje blir veid når man leverer fra seg ved bagasjeinnsjekk. Det er her det avsløres om du har med deg mer bagasje enn tillatt. Har du det, risikerer du å måtte betale for overvekten. Dette er dyrt - kiloprisen varierer fra 60 til 75 kr, mens noen flyselskaper tvinger deg til å betale for en ekstra innsjekket bagasje selv om du bare har noen kilo med overvekt - noe som fort kan koste deg opptil 300 kroner.

Viser feil vekt

Du bør derfor veie kofferten din hjemme før du drar til flyplassen, slik at du vet at den ikke er for tung. Dermed kan du også oppdage om flyplassvekten faktisk viser viktig vekt. Det behøver ikke være tilfelle.

Nylig gjorde den britiske institusjonen Trading Standard, som passer på at målenheter stemmer, en sjekk på Gatwick flyplass ved London, etter at passasjerer hadde klaget på at vektene ikke kunne vise riktig.

En kvinne fortalte at hennes koffert ifølge flyplassvekten hadde veid 23 kg, tre kg mer enn maks, og dermed måtte hun betale 15 pund (cirka 140 kr) i overvektsgebyr. Men da kofferten ble fjernet fra den digitale vekten, viste vekten fortsatt 5 kg. Det skriver Daily Mail.

Dermed trådte Trading Standard til og gjorde en sjekk av vektene. 10 av 18 vekter viste ikke riktig. De hadde en defekt på mekanismen som skulle nullstille vekten etter hver bruk.

- Dette er en svikt som lett kunne rettes opp av de ansatte, som har en knapp de kan bruke for å nullstille vekten mellom hver koffert som settes på, sa Bruce Treloar fra Trading Standard.

Det er sikkert ikke bare Gatwick som har dette problemet. Derfor bør du som passasjer følge med på vekten kofferten din settes på. Dersom den ikke står på null fra start, må du si fra om dette. Hvis du er i tvil om vekten faktisk viser riktig, så be om at kofferten din veies på en annen vekt for å dobbeltsjekke.