<b>BAGASJEAVGIFTER:</b> Se hva du kan ha med, og hva du kan vente deg om du overskrider begrensningene. Foto: Colourbox
BAGASJEAVGIFTER: Se hva du kan ha med, og hva du kan vente deg om du overskrider begrensningene. Foto: ColourboxVis mer

Pass på bagasjekiloene

Dersom kofferten veier mer enn de tillatte 23 kiloene, må du ut med 100 euro i ekstraavgifter hos Air France.

Skal du ut å fly i sommer, bør du holde tunga rett i munnen og sjekke bagasjevekta før du reiser hjemmefra. Som du kan se av tilfellet med Air France, kan det koste deg dyrt å dukke opp på flyplassen med for tung bagasje. Som økonomiklasseturist kan du ha med 23 kilo bagasje uten ekstraomkostninger, men dersom kofferten skulle veie mer enn 23 kilo ved innsjekk (og mindre enn 32 kilo), får du et ekstragebyr på 100 euro (786 kroner).

Mens noen flyselskaper har noe innsjekket bagasje inkludert i billetten, tar andre selskaper ekstraavgifter om du vil sjekke inn bagasje. Det er også ulike grenser for hvor mye håndbagasje du kan ha med ombord.

Økte priser

Ryanair har sommerpriser på innsjekket bagasje, og Norwegian har nettopp endret prisene på blant annet innsjekket bagasje. Og bare for å feie enhver eventuell tvil av veien: Vi snakker ikke om gladsommer-kampanjer med lavere priser, her blir prisene satt opp.

Ryanair øker bagasjeavgiften fra 15 til 20 pund per vei for alle flyreiser i juli og august, og Norwegian har nylig plusset 10 kroner på bagasjegebyrene.

Ifølge en undersøkelse utført av amerikanske Consumer Reports, er nettopp bagasjeavgiftene det mest irriterende ved å fly. I forbindelse med en artikkel som omhandler dette, spør vi DinSides lesere hva de synes er det mest irriterende ved å fly. Hittil ligger lange køer ved sikkerhetskontroll og sjekk inn på førsteplass. Det nest verste ved å fly synes DinSides lesere er gråtende eller viltre unger, og på tredjeplass: Medpassasjerer som breier seg. Bagasjeavgifter irriterer på seg en fjerdeplass på lista.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgiftsmareritt

Bagasjeavgift er kun en av mange avgifter du etterhvert må regne med, om du skal ut og fly. Du må regne med å betale ekstraavgifter for å bestille billetten, for å betale billetten, for å sjekke inn på flyplassen, for å reservere sete, for å sjekke inn og komme først ombord og for å få billettbekreftelse på sms . Ryanair har også uttalt at de ønsker at du skal lempe bagasjen ombord selv, og de vil installere myntautomater på flytoalettene.

Synes du det er ille at du må betale ekstra for å sjekke inn bagasje, er det ikke noe mot den nye praksisen til det amerikanske slyselskapet Spirit: Fra 1. auggust 2010 vil de ta betalt for medbrakt håndbagasje også. Og ikke til en unnselig pris: det vil koste opptil 45 dollar, eller cirka 265 kroner, å ta med håndbagasje som skal plasseres i hattehyllen. Kan håndbagasjen plasseres under setet, slipper du imidlertid gratis unna.

Ikke gå i lavprisfella

Her er bagasjeavgiftene

Vi har sjekket hva flyselskapene vil ha i bagasjeavgifter i sommer. Du kan også se hva du kan ha med deg av håndbagasje og hvor tunge kolli du kan sjekke inn.

Vi har sjekket bagasjereglene for et utvalg flyselskaper som trafikkerer norske flyplasser. Nettstedet luggagelimits.com har oversikt over bagasjereglene for 172 flyselskaper - også norske. Da vi tok en stikkprøve på et av de norske som nylig har endret avgiftene, var ikke prisene hos luggagelimits helt oppdaterte.

Bagasje (Priser for passasjerer på økonomiklasse, og reise i Europa. Du kan se mer inngående spesifiseringer av vilkårene i oversikten lenger ned.)
FlyselskapHåndbagasje, ant. kg.Innsjekket bagasje/ tillatt ant. kg.Innsjekket bagasje/ priser
Norwegian102 kolli á 20 kg60 kr per kolli per strekning3)
SAS820 kgInngår i billetten
Widerøe820 kgInngår i billetten
KLM121 kolli, 23 kgInngår i billetten
Icelandair620 kgInngår i billetten
Lufthansa820 kgInngår i billetten
Ryanair102 kolli á 15 kg157 kr. for 1. kolli, 315 kr. for 2. kolli
Finnair820 kgInkludert i billetten
British Airways2 kolli, ingen vekt-
begrensning1)
1 kolli, 23 kgInkludert i billetten
Air France121 kolli, 23 kgInkludert i billetten
Air Berlin62)20 kgInkludert i billetten
Informasjonen er hentet fra flyselskapenes nettsider 3. juni 2010. Vi tar forbehold om feil og endringer. Priser er for passasjerer på økonomiklasse, og reiser i Europa. Noen flyselskaper har differensierte priser på ulike destinasjoner innen Skandinavia, innen Europa, og mellom ulike byer. Vi tar her utgangspunkt i standardstrekninger som Oslo-London og Oslo-Berlin, o.l.
1) ett på maks 56cm x 45cm x 25cm og ett på maks 45cm x 36cm x 20cm
2)8 kg om du har med bærbar PC.
3)Differensierer mellom innenlands, storby i Europa og Sør-Europa/langdistanse. Her er pris for storby i Europa. Se mer detaljert informasjon i oversikten lenger ned.


Norwegian

Innsjekket bagasje:
Nettgebyr bagasje (priser per kolli per strekning):
Norge: 50 kroner, storby: 60 kroner, Sør-Europa/langdistanse: 80 kroner

Flyplassgebyr bagasje (priser per kolli per strekning):
Norge: 100 kroner, storby: 120 kroner, Sør-Europa/langdistanse: 160 kroner

Maks vekt per kolli: 20 kilo

Dersom den totale vekten overstiger 40 kilo eller hvert enkelt kolli veier over 20 kilo vil de ekstra kiloene bli belastet som overvekt.
Aksepterer ikke enkeltbagasje som veier over 32 kilo eller mindre enn 2 kilo.

Ved kjøp av gjennomgående bagasje/reise vil det komme et gebyr på NOK 60 per person per strekning på innlandsreiser og NOK 60 per person per strekning på utlandsreiser.

Maks antall tillatt kolli: 2 stk. Har du mer en 2 kolli, uansett vekt, vil det overstigende bli belastet som overvekt.

Håndbagasje:
Det er tillatt med kun ett kolli kabinbagasje per person. Maksimum vekt er 10 kilo. Maksimum størrelse er 55 x 40 x 23 cm.

Pakker i golfbagger for å unngå bagasjeavgifter

SAS

Innsjekket bagasje:
Du kan ha med maks 20 kilo innsjekket bagasje uten å betale ekstraavgifter (gjelder happy-billetter innenlands, economy og economy extra i Europa og Economy på interkontinentale ruter til Asia). Dyrere billettkategorier kan ha med 30 kilo. Dette kan fordeles på så mange kolli du ønsker, unntatt på flyvninger til/fra USA, Canada, Mexico og Sør-Amerika - da gjelder ant. kolli-konsept.

Maksimalvekt på innsjekket bagasje er 100 kilo pr person.

Hvis du ønsker å ta med mer bagasje enn det tillatte på reisen, må du betale et overvektsgebyr:
Innenriks i Sverige, Norge, Danmark og Finland, innen Skandinavia og mellom Skandinavia og Finland: 50 kroner per kilo.
Innenfor Europa (unntatt Samveldet av uavhengige stater (SUS)): 90 kroner per kilo
Mellom Europa og SUS og Midtøsten: 180 kroner per kilo
Mellom Europa og Afrika, Asia og Syd-Amerika: 260 kroner per kilo
Mellom Europa og syd-vest Stillehavs området: 350 kroner per kilo
Egne regler gjelder for reiser til USA, Canada og Mexico - du kan se en oversikt over bagasjereglene hos SAS.

Håndbagasje:
Det er tillatt med ett kolli håndbagasje per person. Maksimum vekt er 8 kilo, maksimum størrelse er L55 x B40 x H23 cm. Reiser du på business eller Economy Extra, kan du ha med to kolli på 8 kilo hver. Du betaler ikke ekstraavgift for håndbagasjen.

EuroBonus Gullmedlemmer har 20 kg ekstra innsjekket fribagasje på både innland og utland (1 kolli til USA eller hvor "stykk-konsept" gjelder), uavhengig av bookingklasse.
EuroBonus Sølvmedlemmer har 10 kilo ekstra innsjekket bagasje (unntatt til/fra USA).

Widerøe

Innsjekket bagasje:
På Widerøes innenlandsruter er det tillatt å ha med seg 15 kilo bagasje per passasjer.
På Widerøes utenlandsruter er det tillatt med 20 kilo bagasje per passasjer på økonomiklasse og 30 kilo bagasje på businessklasse.

Eurobonus sølv-medlemmer kan ta med seg 25 kilo på reiser innenlands og 30 kilo på utenlandsreiser. Eurobonus gull kan ta med seg 35 kilo på reiser innenlands og 40 kilo på reiser utenlands.

Maksvekt per kolli er 32 kilo.

Skal du ha med mer enn tillatt vekt for din billett, må du betale overvekt. Dette koster:

Innenlands og til/fra Skandinavia:: 50 kroner per kilo.
Til/fra Storbritannia: 90 kroner per kilo.

Håndbagasje:
Du kan ha med ett kolli håndbagasje, den kan ikke være større enn 55x40x20cm cm og ikke tyngre enn 8 kilo.

KLM

Innsjekket bagasje:
Økonomiklasse: Du kan ha med ett kolli på maks 23 kilo og maks 158 cm langt, bredt og høyt - dette er inkludert i billetten. Du kan ha med to kolli på 23 kilo hver til noen destinasjoner (eks. land i Vestindia, Mellom- og Sør-Amerika, Afrika, mm.).

World Business Class/Europe Select: Tre kolli på maks 23 kilo per stykk, og maks 158 bredt, langt og høyt.

Flying Blue Sølv, Gull og Platina-medlemmer kan ha med seg ett kolli ekstra, utover begrensningene i billetten, på maks 23 kilo.

Skal du ha med ekstra bagasje utover det som er tillatt for din billettkategori, må du betale overvekt. Bestiller du dette hjemmefra, via internett, kan du få 20 prosent rabatt der på overvektstakstene.

Dette koster ekstra kolli:
Ett ekstra kolli på billetter der ett kolli er inkludert i billetten: 55 euro per kolli
Tredje og fjerde kolli på billetter der ett eller to kolli er inkludert i billetten: 200 euro per kolli.
Avgift dersom bagasjen din ikke holder seg innenfor maksimumsgrensene for ytre mål på bagasjen: 70 euro per kolli som måler mellom 158 og 406 cm i bredde, høyde og lengde.

Håndbagasje:
På økonomiklasse kan du ha med ett kolli på maks maks 55 x 25 x 35 cm (l x b x h). I tillegg kan du ha med en håndeske, kamera, liten laptop, stresskoffert eller annet kolli av liknende størrelse. Maksvekt på all håndbagasjen totalt kan ikke være mer enn 12 kilo. På World Business Class/Europe Select kan du ha med 18 kilo håndbagasje totalt, men i tillegg til det som er tillatt på økonomiklasse, kan du ha med et ekstra kolli som måler maks 45 x 20 x 35 cm.

Icelandair

Innsjekket bagasje:
Økonomiklassepassasjerer som reiser innenfor Europa kan ta med 20 kilo (totalt innsjekket bagasje) uten ekstraomkostninger. Du kan ta med to kolli på maks 23 kilo hver, og samlet volum under 158 cm, på reiser mellom Europa og USA.

Reisende med Saga Class og Economy Comfort kan ha med 30 kilo innenfor Europa, og to kolli med maks 32 kilo hver på transatlantiske reiser.

Det oppkreves ekstra avgift hvis du har med mer bagasje enn det billetten tillater, eller hvis bagasjen er for stor eller for tung. Det kreves dobbel avgift hvis den er både for stor og for tung.

Håndbagasje:
På økonomiklasse kan du ha med ett kolli håndbagasje med en vekt på 6 kilo, og samlet volum (l + b + h) på maks 115 cm. Saga Class og Economy Comfort kan ha med to kolli håndbagasje med en vekt på 9 kilo hver, og samlet volum (l + b + h) maks 115 cm. I tillegg kan du ha med kikkert, håndveske, paraply e.l., uten ekstra kostnader.

Lufthansa

Innsjekket bagasje:
Økonomiklassereisende kan ha med 20 kilo innsjekket bagasje i Europa, og maks en kolli på maks 23 kilo på interkontinentale reiser. Businessklassereisende kan ha med 30 kilo innsjekket bagasje på reise innen Europa, og to kolli på maks 32 kilo per kolli på interkontinentale reiser. Førsteklassereisende kan ha med maks 40 kilo innsjekket bagasje på reiser innen Europa, og to kolli på 32 kilo hver på interkontinentale reiser. Dette er bagasjebegrensningene uten ekstraavgifter.

Skal du ha med mer bagasje enn hva billetten din tillater, må du betale overvekt. På interkontinentale ruter, hvor det er begrensninger på antall kolli du kan ha med, må ikke kolliet overskride størrelsesbegrensningene på 158 cm (lengde+bredde+høyde). Dersom det overskrider størrelsesbegrensningene, må du betale ekstraavgifter.

Overvekt beregnes ut fra hvor du reiser - det er ulike soner med ulike kilospriser. Innen Tyskland og Italia betaler du 5 euro per kilo, innenfor Europa (unntatt SUS) koster det 20 euro per kilo, mellom Europa og SUS og Midtøsten koster det 20 euro per kilo, Europa og Asia og Afrika koster det 30 euro per kilo, og andre langdistanseflyvninger mellom SUS, Midtøsten og Afrika og Asia koster det 40 euro per kilo. Merk deg at minsteprisen er 30 euro - så dersom du har ett kilo overvekt på en flyvning innen Tyskland, kan du like godt ha med seks kilo ekstra - prisen blir uansett den samme (6 x 5 euro = 30 euro).

Håndbagasje:
Økonomiklassereisende kan ha med ett kolli ombord, mens førsteklasse- og businessklassereisende kan ha med to kolli. Hvert kolli kan ikke være større enn 55 x 40 x 20 cm, og ikke veie mer enn 8 kilo.

Ryanair

Innsjekket bagasje:
Her betaler du avgift fra første kolli med innsjekket bagasje. Hver passasjer kan sjekke inn maks to kolli på maks 15 kilo per kolli. Ryanair har høysesongpriser i juli og august. Første kolli koster 20 euro i høysesongen og 15 euro i lavsesong. Andre innsjekkede kolli koster 40 euro i høysesomgen og 35 euro i lavsesong. Dette er priser ved forhåndsbooking av innsjekket bagasje via internett. Gjør du bestillingen via telefon, eller du har glemt å forhåndsbestille innsjekket bagasje på internett og må gjøre det direkte på flyplassen, er det ganske mye dyrere: 40 euro for første kolli i høysesong (35 i lavsesong) og 80 euro for andre kolli i høysesomg (70 euro i lavsesong). Alle prisene er per kolli per strekning.

Skal du ha med flere kilo enn tillatt, må du betale overvekt - dette koster 20 euro per kilo.

Håndbagasje:
Du kan ha med ett kolli håndbagasje uten ekstraomkostninger. Her kan du ikke ha med håndveske, kamera e.l. i tillegg - dette må passe innenfor det tillatte kolliet. Håndbagasjen kan veie maks 10 kilo, og må ikke være større enn 55cm x 40cm x 20cm.

Flybilletten som blir 512 prosent dyrere

Finnair

Innsjekket bagasje:
Økonomiklassepassasjerer kan ha med seg 20 kilo innsjekket bagasje uten ekstrakostnader (for reiser med rutefly i Europa, Midtøsten, Asia, Afrika, Sentral- og Sør-Amerika). For reiser til USA og Canada, kan økonomiklassereisende ha med to kolli, å maks 23 kilo hver og maks omkrets på 158 cm. Businessklassereisende kan ha med seg 30 kilo i Europa, Midtøsten, Asia, Afrika, Sentral- og Sør-Amerika, og to kolli på maks 23 kilo hver til USA og Canada. Finnair Plus gull, sølv og platina-medlemmer kan ha med seg 40 kilo bagasje uansett reiseklasse.

For ferie- og fritidsreiser gjelder 20 kilo innsjekket bagasje per passasjer.

Ett enkelt kolli kan ikke veie mer enn 32 kilo.

Skal du ha med mer enn tillatt vekt for din billett, må du betale overvekt. Finnair skiller mellom overvekt for rutefly og overvekt på ferie- og fritidsruter. For sistnevnte kan du bestille overvekt per 10 kilo via internett, dette koster 50 euro (per 10 kilo) for flyvningen under 5 timer, 80 euro for flyvninger mellom 5 og 8 timer, og 100 euro for flyvninger over 8 timer. Du kan også betale for overvekt på flyplassen, men da må du betale per kilo: 7 euro for flyvninger under 5 timer, 10 euro for flyvninger mellom 5 og 8 timer, og 12 euro per kilo for flyvninger over 8 timer.

Overvekt på ruteflyvninger koster 5 eller 10 euro per kilo i Europa, litt avhengig av strekning, og 30 euro per kilo på reiser mellom Europa og Asia.

Håndbagasje:
Økonomiklassereisende kan ha med seg ett kolli på maksimalt 8 kilo (maks 56 x 45 x 25 cm). Øvrige reisende med oppgradert klasse, kan ha med seg to kolli på maks 10 kilo tilsammen.

British Airways

Innsjekket bagasje:
Økonomiklassepassasjerer kan ha med ett kolli på maks 23 kilo. World Traveller Plus og Club Europe kan ha med to kolli på maks 23 kilo per stykk, og First Club World kan ha med tre kolli på maks 23 kilo hver. Økonomiklassepassasjerer kan kjøpe seg opp til 32 kilo per kolli for 30 pund, det samme kan World Traveller Plus. Disse bagasjevilkårene er for alle flyvninger unntatt Brasil, Ghana, Kenya, Nigeria og forbindelsesflyvninger mellom India og USA/Bermuda/Canada. Det er egne bagasjeregler for disse flyvningene.

Skal du ha med mer enn det tillatte for din billett, må du betale ekstra, det koster 28 pund per ekstra kolli for reiser i Europa og Russland, og 32 pund for første kolli og 72 pund for ekstra kolli utover første ekstrakolli på øvrige destinasjoner. Dette er priser ved bestilling via internett. Skal du betale på flyplassen, koster dette 35 pund per kolli for reiser i Europa, og 40 pund for første kolli og 70 pund for ytterligere kolli, på øvrige destinasjoner.

Håndbagasje:
Du kan ha med to kolli håndbagasje; ett på maks 56cm x 45cm x 25cm og ett på maks 45cm x 36cm x 20cm. Det er ingen vektbegrensning, men du må kunne løfte den opp i hattehylla uten hjelp.

Air France

Innsjekket bagasje:
Tillatt innsjekket bagasje uten pristillegg avhenger av destinasjon og billettype, du kan kalkulere hva du kan ha med til hvilke destinasjoner på selskapets nettsider. På strekningene Oslo-London eller Oslo-Berlin kan du for eksempel ha med maks ett kolli på maks 23 kilo. Hvis ditt tillatte kolli veier mer enn 23 kilo, men mindre enn 32 kilo, må du betale en ekstraavgift på 100 euro (ved avreise fra Europa). Skal du ha med et ekstra kolli, koster dette 431 kroner for det første ekstra kolliet.

Håndbagasje:
Økonomiklassepassasjerer kan ha med ett kolli innenfor 55 cm x 35 cm x 25 cm, i tillegg til håndveske, kamera, e.l. Totalvekt for håndbagasjen må ikke overskride 12 kilo. Businessklassereisende kan ha med seg tre kolli håndbagasje, tilsammen maks 18 kilo.

Air Berlin

Innsjekket bagasje:
Økonomiklassepassasjerer kan ha med 20 kilo fribagasje, på alle distanser. Businessklassepassasjerer og sølv/gullkortmedlemmer kan ha med 30 kilo innsjekket bagasje.

Skal du ha med mer bagasje enn du har krav på i forhold til billettreglene, må du betale ekstra. Det koster 10 euro per kilo ekstrabagasje på kort- og mellomdistanse, og 20 euro per kilo på langdistanse. Du kan også forhåndsbestille "overvektspakker" på 5 kilo, dette koster 25 euro (kort- og mellomdistanse) per 5-kilospakke. Du kan bestille inntil 10 pakker - altså maks 50 kilo overvekt.

Håndbagasje:
Økonomiklassepassasjerer kan ha med ett kolli på maks 6 kilo (55 cm x 40 cm x 20 cm). Har du med bærbar PC, kan du ha med 8 kilo. Businessklassereisende kan i tillegg ha med et ekstra kolli på maks 6 kilo.

Du kan lese om bagasjeregler hos Avinor