Pass opp for reiser til USA

Skal du til USA etter 26. oktober må du forsikre deg om at passet ditt kan leses i maskin.

Publisert
Sist oppdatert
Slik ser et maskinlesbart pass ut. <br />
<i>Foto: Den amerikanske ambassaden</i> Foto: Den amerikanske ambassaden
Slik ser et maskinlesbart pass ut.
Foto: Den amerikanske ambassaden Foto: Den amerikanske ambassaden Vis mer

Din mening:

Er ditt pass maskinlesbart? (Avsluttet)
Ja,det er det(42%) 563
Nei,det er det ikke(36%) 485
Har ikke peiling(23%) 306
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nordmenn på ferie til USA kan vanligvis reise inn uten å søke visum på forhånd siden Norge er medlem i Visa Waiver-programmet. Dette er en ordning som sikrer innbyggere fra 27 land, for det meste europeiske, innreisetillatelse til USA uten krav om visum, for reiser inntil 90 dager, uavnhengig av formål.

Skal du til USA fra 26. oktober må du forsikre deg om at passet ditt kan leses i maskin. Har du et gammeldags pass uten maskinlesbar identifikasjonsside, må du søke visum på forhånd. Det tar tid og krever personlig oppmøte på ambassaden i Oslo.

Maskinlesbart pass

Er passet håndskrevet er det ikke maskinlesbart, men hvis navnet ditt er trykket i passet er det elektronisk lesbart. Alle pass utstedt i Norge fra 1. januar i år kan leses i maskin. Har du fått passet utstedt ved passkontoret i Oslo etter 1999 kan det også leses i maskin.

 • Alt du trenger å vite om pass finner du her
 • Biometri fra neste år

  Pass utstedt etter 26. oktober neste år må både være maskinlesbare og utstyrt med biometriske kjennetegn som fingeravtrykk for at reisende fra Norge til USA kan slippe inn uten å forhåndssøke visum. Men dette gjelder altså bare nye pass utstedt etter denne datoen. Har du et maskinlesbart pass kan du reise visumfritt til USA også etter 26. oktober 2005.

  Politidirektoratet regner med at produksjonen av norske maskinlesbare pass som inneholder biometriske kjennetegn vil starte opp omkring 1. oktober 2005.

  Fingeravtrykk

  Kontroll av fingeravtrykk er allerede innført ved passkontroller på USAs flyplasser. Tilreisende fra de 27 landene som er omfattet av Visa Waiver-programmet må i tillegg til å vise fram passet sitt, også legge igjen fingeravtrykket. Fingeravtrykket blir kontrollert opp mot kjente terroristers avtrykk. Da DinSide Reise var innom passkontrollen på Newark i oktober, var det ingen kø som følge av de nye kontrollmetodene. Kontrollen tok mindre enn to minutter inkludert det regulære innreiseintervjuet.

 • Mer om biometriske sikkerhetssystemer.


 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer