De nye maskinlesbare passene er mere kostnadskrevende å produsere. Dermed blir utstedingen dyrere.
De nye maskinlesbare passene er mere kostnadskrevende å produsere. Dermed blir utstedingen dyrere.Vis mer

Pass opp for prishopp

Fra 1. januar til 1. februar i år økte prisen på å få utskrevet pass med 25 prosent. Trenger du nytt pass i forkant av vinterferien, bør du søke nå.

1. januar i år steg prisen på å få utskrevet pass fra 360 kr til 391 kr. Den 1. februar stiger prisen for nye pass for andre gang – i år. Skal du ha nytt pass i år, sparer du 98 kroner på å løpe til passkontoret før januar er omme.

- Grunnen til den første prisøkningen er at rettsgebyret har økt. Det er Stortinget som hvert år fastsetter dette gebyret. Dernest ble det innført endringer i passloven. Resultatet av lovendringen ble at rettsgebyret skal utgjøre en fjerdedel av administrasjonsutgiftene ved passutskrivingen, forklarer Magnar Aukrust, avdelingsdirektør i justisdepartementet.

- Og disse pengene går rett i statskassa, sier en av funksjonærene ved passkontoret ved Grønland Politistasjon.

Barnepass

Prisen på utsteding av pass til barn går ikke opp. Pass for barn koster nå 163 kr. Vær oppmerksom på at i 1997 ble det innført en regel om at alle barn skal ha eget pass. For å få utstedt pass, må barnet søke i følge med en av sine foresatte. De foresatte må legitimere seg. Er foreldreansvaret delt, må begge foreldrene møte sammen med pass-søkeren, eller det må legges ved skriftlig samtykke og legitimasjon fra den forelderen som ikke møter.

Barn som allerede er innskrevet i foreldrenes pass, kan reise på dette så lenge passet er gyldig og barnet ikke har fylt 16 år. Husk å ta med fødselsattest dersom den unge søker pass for første gang. Sjekk også at småttens pass er gyldig før du drar til flyplassen – barnepassets gyldighet er nemlig kortvarig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

  • 0 – 5 år, 2 års gyldighet

  • 5 – 10 år, 3 års gyldighet

  • 10 – 16 år, 5 års gyldighet

Ut på tur?

Noen feriedager til overs? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.