Ved Sars-utbrudd er isolasjon eneste kur ... Foto: Colourbox
Ved Sars-utbrudd er isolasjon eneste kur ... Foto: ColourboxVis mer

Pass deg for smitten!

Her er de farligste smittsomme sykdommene i verden akkurat nå.

Den svenske professoren i smittevern, Britta Wahren, har listet noen av verdens mest smittsomme sykdommer.

Her kan du se hvilke sykdommer professoren anser som de største truslene i verden akkurat nå, ifølge avisen Expressen.se

Resistente sykehusbakterier

Sykehusbakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika er ifølge Wahren et økende problem i pleie av syke og eldre. Dette er bakterier som ESBL-bakterier, VRE og MRSA (gule stafylokokker ). Hygiene er viktig for å forebygge smitte, og det norske Folkehelseinstituttet har utarbeidet retningslinjer for bruk på helseinstitusjoner som skal forebygge spredning av gule stafylokokker. Hygiene er nøkkelordet.

Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk for smittsomme sykdommer (Msis), ble det i 2008 registrert 352 tilfeller av MRSA-infeksjon i 2008, i tillegg til 305 tilfeller av MRSA-bærertilstand. Til sammenlikning ble det for ti år siden (tall for 1998) registrert 66 tilfallet av MRSA-infeksjon.

HIV

Vår dødeligste epidemi per i dag. Det finnes ingen kur og ingen vaksine; ditt eneste våpen er å unngå smitte.

Det ble registrert 261 nye tilfeller av HIV-viruset i Norge i 2008, og 12 nye tilfeller av Aids. I 1998 var smittetallet for HIV-viruset 98, så økningen er betydelig. 15 mennesker døde som følge av Aids i Norge i 2006, ifølge tall fra SSB.

På verdensbasis er det anslagsvis 33 millioner mennesker som lever med HIV, og ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) blir 7500 nye smittet med HIV hver dag. Ifølge WHO døde 2 millioner mennesker av Aids på verdensbasis i 2007; 270.000 av disse var barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du beskytter deg ved å bruke kondom, ikke dele nåler eller sprøyter og ved å være forsiktig med tatoveringer og piercinger på steder hvor sterilisering av instrumenter er tvilsom. Vær forsiktig ved blodoverføringer i U-land, råder professor Wahren.

Sviende suvenirer

Kopper

Dette er en svært smittsom sykdom forårsaket av koppeviruset, variolaviruset, og var vår dødeligste epidemi før 1950. I 1980 erklærte Verdens helseorganisasjon at koppeviruset var utryddet, og samme år ble siste dose med koppevaksine satt på norske barn.

Kopper er et luftbårent og svært smittsomt virus. Ifølge Folkehelseinstituttet finnes viruset offisielt fortsatt i to laboratorier, men det er frykt for at virus er tatt illegalt fra et av disse laboratoriene og kan benyttes i bioterrorisme.

Siste utbrudd i Norden var i Stockholms-området 1963 med 27 tilfeller, og siste enkeltstående tilfelle registrert i Norden var i 1970: en norsk student ble smittet i Afghanistan og døde i København.

Eneste måten å beskytte seg mot kopper på, er ved vaksinasjon - men dette er ikke mulig per i dag.

Tuberkulose

Det ble registrert 322 tilfeller av tuberkulose i Norge i 2008, ifølge tall fra Msis. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå, døde 38 nordmenn av tuberkulose i 2006 - 15 menn og 23 kvinner - de aller fleste var 75 år eller eldre.

På verdensbasis bærer cirka 2 milliarder mennesker på denne bakterien. Antibiotikaresistens gjør det til et stort problem; mellom 2 og 3 millioner mennesker dør av denne bakterien hvert år.

Tuberkulose smitter ved dråpesmitte og luftsmitte (fjerndråpesmitte) fra en person med smitteførende lungetuberkulose. I Norge er tuberkulosevaksinen (BCG) en del av barnevaksinasjonsprogrammet, men gir ikke fullgod beskyttelse mot smitte.

- Kan tape tuberkulosekampen

Chikungunyavirus

Det første tilfellet av dette viruset ble første gang isolert av en blodprøve fra en feberpasient i Tanzania i 1953. Siden den gang har viruset vært årsak til mange epidemier blant mennesker i Afrika og Asia, og i senere tid i noen deler av Europa. Det er sett økt forekomhst av smitten ved strendene rundt Middelhavet den siste tiden.

Viruset spres av mygg, og har en prosents dødelighet. Hudutslag, leddverk, diarré og blødninger er symptomer på denne infeksjonen.

Beskytt deg mot mygg med myggnett, myggmiddel og annet, om du skal til utsatte områder.

West Nile-viruset

En av våre ferskeste epidemier, som forekommer hos fugler og spres fra dem via mygg. Har fra 1999 spredd seg fra USAs østkyst til vestkyst. De fleste får ingen symptomer, hver femte får influensaliknende symptomer og 0,7 prosent får hjernehinnebetennelse - og halvparten av disse dør.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC - Senter for smittekontroll og forebygging), døde 37 mennesker av West Nile-viruset i 2008. Det ble registrert totalt 1370 tilfeller av smitte. Høyest var forekomsten i California, med 411 smittede og 13 døde.

Du bør beskytte deg mot mygg om du er på utsatte steder. CDC har informasjon om hvordan du best gjør dette, på sine nettsider: Om West Nile-viruset på CDC.

Sars

Du husker kanskje Sars-utbruddet i 2003? Sars ble registrert av Verdens Helseorganisasjon i slutten av februar 2003. 17. mars 2003 skrev vi at Sars-smitten var kommet til Norden (les saken her). I løpet av 2003 døde nesten 800 mennesker av Sars-viruset verden over.

Ifølge professor Anna Wahren ved Karolinska Institutet, kan Sars-viruset komme igjen. Ved det forrige utbruddet gjorde Verdens Helseorganisasjons informasjon, kartlegging av viruset og den raske isoleringen av smittede, at man ganske raskt fikk kontroll på spredningen. Dette er også det eneste håpet ved et eventuelt nytt utbrudd. Det finnes ingen vaksiner eller medisiner, skriver Expressen.

Superinfluensa

Dette er skrekkcenariet til professor Wahren: at fugleinfluensa skal blande seg med noen av de influensavariantene som lett smitter mellom mennesker. Det kan være vanskelig å beskytte seg mot denne virustypen, fordi den er luftbåren. Men dette er måten å gjøre det på, ifølge Wahrens råd til Expressen: Vaksinere deg mot influensa hvert år, og mot fugleinfluensa når dette er tilgjengelig. Vaksiner deg i tillegg mot pneumokokker, og gå til anskaffelse av influensamedisinen Tamiflu til hele familien. Lytt til gjeldende råd fra helsepersonell, og handle deretter.

Fugleinfluensa i dagens form smitter vanskelig til mennesker.

Nytt håp mot fugleinfluensa

Pneumokokk-vaksine koster fra cirka 200 til 700 kroner, avhengig av hvilken type. Influensavaksine koster i underkant av 200 kroner hos privat vaksinasjonsklinikk.

Hepatitt B

I Norge ble det registrert 653 nye tilfeller av kronisk Hepatitt B i 2008, og 76 nye tilfeller av akutt hepatitt B.

Dette er en sykdom som smittes gjennom blod og sex, og som gir opphav til infeksjoner i leveren. Professor Britta Wahren anbefaler deg å beskytte deg som du ville beskyttet deg mot HIV; bruk kondom dersom du har sex med noen du ikke vet om er smittet, ikke del sprøyter og nåler med noen, se opp for blodoverføringer i U-land og påse at sterile instrumenter benyttes ved avantuell piercing eller tatovering.

Wahren kaller Hepatitt B-vaksine vår beste kreftvaksine; leverkreft kan ramme de som er langvarige bærere av Hepatitt B-virus. Hepatitt B-vaksine koster cirka 300 kroner hos vaksinasjonsklinikk.

Priseksemplene er hentet fra vaksinasjonsklinikken Reiseklinikken.no. Du bør selvsagt sjekke priser ved flere klinikker før du bestemmer deg for hvor du vil handle.