Pass deg for reisesvindlere

Blitt fristet av et skikkelig godt ferietilbud i det siste? Sjekket du om annonsen hadde en liten logo med RGF i hjørnet?

En sjekk i Gule Sider viser at 170 av de 567 oppførte 'reisearrangørene' ikke var registrert med lovbestemt garanti. En undersøkelse foretatt av fagbladet Transportforum viser videre at flere medlemsbedrifter i Norges Turbileierforbund heller ikke stiller garanti. Både Reisegarantifondet (RGF) og Den Norske Reisebransjeforeningen reagerer sterkt på tallene.

- En del av disse vil nok ha rett i at de ikke trenger å stille garanti, men dette er et gråmarked som er langt større enn det vi fryktet, sier forretningsfører i RGF, Helge Rogne.

Høy risiko

Gøy på ferietur, men pass på hvor du kjøper turen. Alle er nemlig ikke like lovlydige.
Gøy på ferietur, men pass på hvor du kjøper turen. Alle er nemlig ikke like lovlydige. Vis mer

Risikoen ved å bestille en pakketur fra en arrangør som ikke stiller garanti er stor. Skulle arrangøren gå konkurs kan du som kunde tape det du har betalt for reisen. I verste fall kan du bli sittende igjen på reisemålet, uten betalt hotell eller hjemreise. Da kan det bli svært kostbart å få seg en ledig plass hjem på rutefly.

Sist sommer kjøpte et titalls nordmenn feriereiser fra Club Class Holidays gjennom nettauksjoner som QXL. Turoperatøren som viste seg å være en tysker med base på Kanariøyene forsvant, og kundene fikk verken reise eller pengene i retur. Ren svindel med andre ord.

Plikter å stille garanti

Hadde Club Class Holidays drevet på lovlig vis hadde de stilt garanti i Reisegarantifondet (RGF). RGF er en stiftelse som skal sikre deg rettigheter ved konkurs hos turoperatøren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Samtlige som arrangerer pakkereiser skal etter lov stille garanti. Hvis de ikke gjør dette vil vi varsle vedkommende, blir ikke dette tatt til følge vil vi gå videre med politianmeldelse, sier Rogne.

Hvert år tar RGF kontakt med 100 til 200 bedrifter og virksomheter i forbindelse med mulige brudd på forskriftene. Hittil i år er fire bedrifter blitt politianmeldt. Den Norske Reisebransjeforening tror at manglende kjennskap til reglene og svak økonomi er utslagsgivende.

- Enten er de uvitende om regelverket, alternativt har de ikke god nok økonomi eller rett og slett så gir de blaffen, sier administrende direktør, Rolf Forsdal.

Uvitenhet eller lureri?

En av arrangørene, Reiselivsgruppen, annonserer på en egen infoside i Gule Sider at de spesialiserer seg på gruppereiser, spesialreiser, temareiser og weekendreiser. Disponent Reidar Dieserud opplyser at det er fullt mulig å bestille hele pakketurer, men at selskapet ikke føler seg forpliktet av reisegarantifondet?

- Det behøver vi ikke fordi vi ikke har egen katalog og dermed markedsfører vi oss ikke på en slik måte at vi faller inn under kravene til reisegarantifondet, sier Diserud.

Reklamerer dere ikke i det hele tatt for virksomheten deres? Eksempelvis ved å stå oppført som reisearrangør i Gule Sider?

- Nei, det blir noe annet. Vi reklamerer ikke, kundene kommer til oss.

Fraråder kjøp

Firmaer som ikke er medlem av reisegarantifondet har mange begrunnelser. "Vi reklamerer ikke", "vårt firma selger først og fremst reiser til utlendinger", "vi selger kun til bedrifter og organisasjoner", "reisene vi formidler kjøpes gjennom et annet reisebyrå", og så videre. Hvordan skal du forholde deg til slike arrangører?

- Ved salg av reiser skal det fremgå klart hvorvidt det er en pakketur og hvem som står som arrangør. Med mindre det går tydelig fram at reisearrangøren stiller garanti på en pakkereise fraråder vi kjøp av reiser, opplyser Helge Rogne.

Er du i tvil bør du først spørre arrangøren. Virker det fortsatt uklart kan du ta kontakt med RGF. En komplett liste over arrangører som stiller garanti finner du på RGF sine nettsider.

Skuffende

Den Norske Reisebransjeforening synes antallet reisearrangører som opererer uten å stille garanti er oppsiktsvekkende og reagerer med skuffelse på omfanget.

- Dette er bekymringsfullt, men vi er per i dag ikke kjent med at noen av våre medlemsbedrifter driver på ulovlig vis. Vi regner med at dette dreier seg om mindre bedrifter som driver med nisjeproduksjon, sier administrerende direktør i Den Norske Reisebransjeforening, Rolf Forsdal.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise kan en titt i vår oppdaterte restplassoversikt være til god hjelp. Er du usikker på hvor reisen burde gå kan du sjekke lesernes egne vurderinger og reisebrev i Din Reiseguide.