Pass deg for manetene i sommer

Fare for invasjoner i Middelhavet.

Brennmaneten pelagia noctiluca, på engelsk gjerne kalt mauve stingers, har gode tider i Middelhavet i sommer. Foto: Hans Hillewaert
Brennmaneten pelagia noctiluca, på engelsk gjerne kalt mauve stingers, har gode tider i Middelhavet i sommer. Foto: Hans Hillewaert Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille og lyserosa brennmaneten pelagia noctiluca har de siste somrene vært en skikkelig plage enkelte steder i Middelhavet. Det er varmt vær, og dermed varmere hav, som gjør at det blomstrer opp kolonier av den lille maneten.

Dette og høysesong for badegjester er en dårlig kombinasjon. I fjor ble flere strender stengt av lokale myndigheter fordi manetene gjorde det risikabelt å bade. I det nordøstlige Katalonia i Spania måtte 20.000 få legehjelp etter å ha blitt brent i fjor sommer, skriver Svenska Dagbladet.

Det ser ikke ut til at det blir færre av dem i år. Overfiske av fisk som spiser manetene, og varmere vann gjør forholdene ideelle for den ekle brennmaneten.

Det er ikke hyggelig å bli brent av denne brennmaneten. DinSides journalist opplevde å få en tråd viklet rundt håndleddet på badeferie på Sicilia for noen år siden. Det brant forferdelig, og det utviklet seg kjøttsår som jeg fortsatt har arr etter.

Se opp for denne i badevannet i sommer. Foto: Alberto Romeo
Se opp for denne i badevannet i sommer. Foto: Alberto Romeo Vis mer
Portugisisk krigsskip er enda giftigere enn den lille rosa pelagia noctiluca. Foto: Wikipedia
Portugisisk krigsskip er enda giftigere enn den lille rosa pelagia noctiluca. Foto: Wikipedia Vis mer


I Spania er faktisk sivilforsvaret satt inn i kampen mot manetene. De patruljerer kysten for å se etter manetkolonier. oppdager de noen, vil fiskere få i oppdrag å fiske opp flest mulig av dem, før de når frem til strendene.

En av verstingene observert

Som om ikke det holdt at man må passe seg for brennmaneten pelagia noctiluca, så rapporteres det i år om at den fryktede brennmaneten portugisisk krigsskip er observert i Middelhavet. For første gang på ti år har den blitt observert i nærheten av Costa del Sol. Portugisisk krigsskip er egentlig ikke en manet, men en flytende koloni av små maneter. Tentaklene kan bli opptil ti meter lange.

Portugisisk krigsskip er ekstra giftig, men sjelden dødelig. Det er svært smertefullt å bli brent, og det har vært situasjoner der badende som blir brent har fått panikk og druknet.

Slik gjør du hvis du blir brent:
Skyll godt i saltvann (ikke ferskvann). Jo varmere vannet er, jo bedre er smertelindringen. Prøv å plukke bort branntrådene med pinsett eller noe annet som hindrer direkte kontakt med dem. Ikke gni eller skrubb. Ispose døyver smerten. Merker du svimmelhet, kvalme eller pusteproblemer, oppsøk nærmeste lege.