Pass deg for disse "flybakteriene"

Det er enkelte steder på flyet og flyplassen som utmerker seg.

Det er mange som ikke gidder å vaske hendene, selv om de blir oppfordret til det. Men i visse tilfeller hjelper det dårlig å vaske hendene når dørhåndtaket allerede er infisert med ekle bakterier. Foto: Wikimedia Commons
Det er mange som ikke gidder å vaske hendene, selv om de blir oppfordret til det. Men i visse tilfeller hjelper det dårlig å vaske hendene når dørhåndtaket allerede er infisert med ekle bakterier. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Der hvor mennesker ferdes er det som oftest bakterier også. Derfor kommer det neppe som et sjokk på deg at det florerer av bakterier både inne på flyet, og på selve flyplassen. Bare i munnen din bor det 600 ulike bakteriearter.

Litt bakterier tåler du, men i verste fall kan du bli syk av det. For at du skal unngå å bli dårlig, gjelder det å ta sine forholdsregler.

For å hjelpe deg med det har Peter Sheldon, visepresident for drift og utvikling ved rengjøringselskapet Coverall, skrevet en liste over de fem stedene på flyplassen og flyet som bakteriene trives best, ifølge travel.usatoday.com

Hygienen er ikke nødvendigvis på topp hjemme: Er du så hygienisk som du tror?

1. Flytoalettet

Ifølge Sheldon er det flest bakterier her.

– Flytoalettene blir sjelden vasket mellom flyreisene, og dermed kan hundrevis av passasjerer ha brukt toalettet før det har fått seg en god skrubb. Flere studier viser da også at toalettene er fulle av E. coli på alle overflater. Den lille vasken gjør det i tillegg nesten umulig å få rengjort hendene godt nok, og de som klarer det blir i neste øyeblikk møtt av bakteriene på dørhåndtaket i det de forlater toalettet, sier han til nettsiden.

Aaron E. Glatt, talsperson for infeksjonsovervåking ved Society of America, mener at du som passasjer kan gjøre ditt for å unngå de verste bakteriene.

– Unngå å bruke fasilitetene om bord dersom det er mulig. Hvis du må, bruk tørkepapir for å slå kranen av og på, når du lukker toalettlokket før du spyler doen, og når du åpner døren. Ha med deg sanitærservietter og bruk dem grundig og umiddelbart etter du har forlatt toalettet. Gjenta gjerne med håndsprit dersom du har rørt noe på veien tilbake til flysetet, råder Glatt.

Rengjøres på nattestid

(...) men i hovedsak er det slik at rengjøring inklusive vask av toaletter gjøres om natten. Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS


Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, forteller at flyselskapet nylig har hatt et prosjekt som har sett på hvordan renhold blir utført på stasjonene, med spesielt fokus på hvilke flater og områder som er viktige. Der har renhold på toalettene vært et sentralt tema.

– Det er mange detaljer knyttet til både rutiner og hyppighet for renholdet, men i hovedsak er det slik at rengjøring inklusive vask av toaletter gjøres om natten. Gjennom en dag rengjøres flyene etter behov når de står på bakken av rengjøringspersonell.

Kabinbetjeningen er også utstyrt med spesielt utstyr, wetwipe, for å rengjøre overflater og så videre når dette er nødvendig utover dette, for eksempel i løpet av en flytur, skriver Johansen i en epost til DinSide.

Men selv om rengjøringen hovedsakelig blir gjort på nattestid, trenger du ikke å bekymre deg for at ekstremt skitne toalett blir stående urørt hele dagen.

– Generelt så er det jo slik at alle toaletter er utsatt for bakterier, så toaletter på fly er således ikke noe unntak. Imidlertid gjør vi i SAS det vi kan for at det skal være så bra og hygienisk som mulig. Om noen for eksempel har vært syk på et av toalettene under flygning så vil man stenge av dette etter en vurdering fra kabinbetjeningens side. Toalettet vil da få en spesialrengjøring ved ankomst, forklarer han.

>>>Du blir ikke syk av kabinluften, men viruset har gode forhold om bord

2. Gulvet ved sikkerhetskontrollen

Ikke gå barføttes gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox
Ikke gå barføttes gjennom sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox Vis mer


Svært ofte må du ta av deg skoene før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Dersom du vandrer gjennom metalldetektoren uten sokker, bør du tenke på hvor mange føtter, bakterier og fotsopp som har vandret her før deg, advarer Sheldon.

Glatts råd: Gå aldri barføttes gjennom sikkerhetskontrollen og ha alltid med på deg sokker.

Vaskeråd: Ikke send bakteriene videre

3. Flymagasiner og kataloger

Dersom du faller for fristelsen og leser magasinene og brosjyrene i flysetet ditt, gjør du lurt i å bade hendene i antibac etterpå. Du vet nemlig aldri hvor hendene som har bladd i det før deg har vært.

Du gjør lurt i å ta med eget lesestoff når du skal fly. Magasinene og brosjyrene som ligger i setelommen er nemlig ikke det reneste du kan ta i ... Foto: SAS
Du gjør lurt i å ta med eget lesestoff når du skal fly. Magasinene og brosjyrene som ligger i setelommen er nemlig ikke det reneste du kan ta i ... Foto: SAS Vis mer


– Studier viser at mange ikke gidder å vaske hendene sine, selv om de har vært på toalettet. Et studie fant blant annet ut at 30 prosent ikke vasker seg etter å ha brukt toalettet på flyplassen. Legger du til hosting, nysing og rennende neser, som bærer med seg tusenvis av bakterier til alle overflater, gjør magasinene og katalogene i seterygglommen til bakteriebomber. Hvor mange ganger har du ikke sett noen åndsfraværende slikke fingrene sine for å bla over til neste side? spør Sheldon.

Råd: Ta med deg eget lesestoff og unngå å lese det som ligger i lommen på flysetet, med mindre du absolutt må referere til instruksjonene ved nødevakuering, foreslår Glatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer