Pass deg den 15.

Dette er den store ulykkesdagen.

Har du vært uheldig i sommer? Du er i så fall ikke den eneste. Foto: Colourbox.com
Har du vært uheldig i sommer? Du er i så fall ikke den eneste. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15. juli er årets verste dag for skader på reise. En gjennomgang fra TrygVesta viser at det skjer dobbelt så mange skader den 15. juli, som det gjør i gjennomsnitt gjennom året.

– Ulykkesskader, reisesykeskader og skader som gjelder reisegods er overrepresentert om sommeren. Hver tredje reiseskade skjer i sommermånedene. Dette henger naturligvis sammen med at det er da folk reiser mest. Hvorfor akkurat 15. juli er den mest skadeutsatte dagen, vet vi derimot lite om, sier Kirsten Tonheim, seksjonsleder for Reise i TrygVesta.

Minst skadeutsatt er vi 1. juledag og i løpet av januar, da reiseaktiviteten generelt er lav.

Men fredager er den verste dagen for ryggeulykker

Ungdom mister, eldre blir syke

Sykdom er de klart viktigste faktorene for nordmenns hjelpebehov i utlandet. DinSide har fått tilgang til rapportene fra forrige helg på alarmsentralen til Europeiske Reiseforsikring. Grovt sortert ble det rapportert inn 37 tilfeller av sykdom, syv tilfeller av skader som følge av ulykker, fire tilfeller av hjemreise grunnet dødsfall i Norge, ett tilfelle av dødsfall i utlandet, ett tilfelle av voldtekt, to tilfeller av tyveri og ett tilfelle der forsikringstager mistet flyet.

Tallene fra TrygVesta indikerer at reisende under 30 år har åtte ganger så høy skadefrekvens på reisegods som de over 75 år. Samtidig er eldre overrepresentert på avbestilling og reisesyke.

Se bildet der Robin Holtedals kamera avslører tyven

Økning på grunn av tyveri og ran

Både TrygVesta og Europeiske melder om økning i utbetalingene til kunder med reiseforsikring. Nordmenn på reise har med seg dels store mengder med attraktive, kostbare og lettomsettelige verdier som PCer, MP3-spillere, kamerautstyr og mobiltelefoner, noe også tyvene merker seg.

- Tyveri og ran er definitivt en årsak til denne økningen, sier Tonheim i en pressemelding.

Også tall fra Europeiske reiseforsikring indikerer at utbetalingene til forsikringskundene blir høyere enn fjoråret, selv om vi reiser mindre. Tyverier av verdigjenstander alene har ført til 4,8 millioner kroner i utbetalinger fra Europeiske i første halvår i år, og det før den mest hektiske sommersesongen er igang. Tallene for hele fjoråret var 10,4 millioner.

Les også: Dette blir dyrt å ta med

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!