Pass deg - nå er de her igjen

De lurer deg til å stoppe, og vil bytte gull mot kredittkort og kontanter ...

Nå kan det gjelde deg også. Veiranere og -svindlere observert langs norske veier. Foto: Colourbox.com
Nå kan det gjelde deg også. Veiranere og -svindlere observert langs norske veier. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ettermiddag mottok politiet i Østfold flere meldinger om en bil med nødblinken på, som forsøkte å stanse passerende biler. Det var imidlertid ikke snakk om en bil i nød, men om fire rumenere som ønsket å bytte gull mot penger eller kredittkort.

- I dette tilfellet var det snakk om en engelskregistrert bil med fire rumenere, forteller Tommy Antonsen ved Østfold politidistrikts operasjonssentral, til DinSide.

Nå går politiet i Østfold nok en gang ut og ut og advarer mot rumenere som "trenger hjelp" langs veiene i fylket. Dette skriver Moss Avis.

Innleder sommeren

Søndagens hendelser utspilte seg på blant annet riksvei 110 ved Råde og riksvei 109 ved Sarpsborg. Politiet fikk mange meldingen om denne mørke Vauxhallen. Da en politipatrulje stoppet den aktuelle bilen, opplyste rumenerne at de var på vei til Sverige - og politiet valgte å eskortere dem til grensen.

Dette er ikke et ukjent fenomen langs landeveien sommerstid.

- Det kommer hver sommer, og de blir mer og mer utspekulert etterhvert som åra går, det er et typisk sommerfenomen, sier Antonsen i østfoldpolitiets operasjonssentral til DinSide.

Se opp

Det handler altså om svært pågående folk, som kan gi deg en svært ubehagelig opplevelse.

- De forsøker å tilkalle oppmerksomhet, de later som de har fått motorstopp, sier de ikke har penger, og ønsker å bytte gull mot kredittkort eller penger. Vi har flere meldinger om slike hendelser langsmed E6-aksen i Østfold, men det vil nok være å finne hele veien hvor det er aktuelt å stille seg opp - også nedover Sverige og Europa, forteller Antonsen.

De kan ha forskjellige taktikker for å få deg til å stoppe, men generelt sett handler det om at de vil påkalle oppmerksomhet, og presse folk for penger.

- Og før man vet ordet av det, så har man mistet bilen også, sier Tommy Antonsen i Østfold politidistrikt til DinSide.

- Ikke stopp og hjelp, la dem stå - og ring politiet, oppfordrer Antonsen.

Tyvenes triks:

 • Bulker bilen din: De bulker inn i deg på motorveien, og forsøker dermed å presse deg av veien. Tips:Ikke stopp

 • Punktert i byen: De stikker hull i dekket ditt, for etterpå å leke den barmhjertige samaritan. Tips: Ikke la deg lure, pass på verdisakene i bilen.
 • Stopper for rødt lys: Mopedister river til seg vesker og verdisaker når du stopper for rødt lys i turistmetropoler. Tips: Lås dører og bagasjerom, og hold vinduer lukket.

 • Kilde: ADAC


  Utspekulert

  I media har vi kunnet høre historier om landeveisrøvere som blir frekkere og frekkere. I en artikkel i Spania avisen fra oktober i fjor, forteller et norsk ektepar om at de ble forsøkt presset av veien, etter først å ha blitt skremt av at en bil smelte inn i bakskjermen deres.

  Ifølge et intervju med Europeiske reiseforsikring i Spania avisen, er en ny fremgangsmåte man ser i Sør-Europa nå at noen står på motorveibroene og kaster stein, og når ruten knuser og man stopper, så kommer det en annen bil bak og tilbyr deg hjelp. Men dette er selvsagt en som står i ledtog med ruteknuseren, og i et ubevoktet øyeblikk blir verdisakene borte.

  Den tyske bilinteresseorganisasjonen ADAC advarer spesielt bilturister i Italia, Frankrike og Spania mot veiranere og -svindlere. Spesielt advarer de mot punkteringsbander: De stikker hull på dekket ditt mens du står parkert, og når du så begynner å kjøre, kommer det en bil opp på siden din som signaliserer at du har punktert - og de vil gjerne hjelpe deg ... Det ender gjerne med at verdisakene dine er vekk når punkteringen er fikset ...

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer