Påske verden rundt

Noen reiser på fjellet, alle spiser lam og andre besøker familie. Slik gjør vi det i Norge, men hvordan feirer man i andre land?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påske er en kjær høytid for nordmenn, hvor mange velger å dra på fjellet for å endelig ha varme gode dager blandet med nydelig skikjøring. Mange forbinder påske med lammestek på påskeaften, solbrent nakke, tomatnese, våt og råtten snø og fantastiske deilige dager med solbærtoddy og kvikklunsj i skisporet eller bakken.

Dette er måten store deler av den norske befolkningen liker å tilbringe sin påske, men i andre land har de helt andre tradisjoner. Synes du noen av disse feiringene under er pussige, kan vi fortelle deg at utlendinger faktisk synes den norske varianten med å fly til fjells er rimelig spesiell. Andre folkeslag har vanskelig for å skjønner hvorfor nordmenn på død og liv skal tilbake til snø og kulde nå som våren endelig har kommet. For våren er nemlig en stor del av feiringen i flere andre land. Vi har tatt en titt på hvordan de feirer påske rundt omkring i verden.

 Foto: Ricky Lenon
Foto: Ricky Lenon Vis mer


Filippinene
Vi starter rett på med en av de mer bestialske feringene som finnes. På Filippinene er den store majoriteten katolikker, og de sympatiserer med Jesu lidelse ved å bære kors på ryggen, pine seg selv og til slutt la seg korsfeste som guds sønn ble for knapt 2.000 år siden. Mange lar seg slå og piskes til blods, og de spikrer seg opp på korset for å gå inn og oppleve det Jesus opplevde.

Polen
I Polen er den viktigste tradisjonen å pakke en kurv full av mat, ta den med til kirken og få den velsignet. I denne kurven legger man malte egg, brød, kaker, salt og hvite pølser som man vil ha velsignet i gudstjenesten. Alt som legges i kurven har en symbolsk betydning. For eksempel symboliserer de rødmalte eggene Jesu oppstandelse, brødet og saltet er et ønske om god helse og et godt liv. Pølsene er av en helt spesiell type med mye smak og symboliserer et ønske om masse mat og god fruktbarhet i våren som kommer. Ostekaker og marsipan er også populært å ha i kurven.

Dessuten har polakkene en annen sær tradisjon på 2. påskedag hvor de går ut i gatene og spruter iskaldt vann på hverandre, for å ønske hverandre god helse. Er du bare en "uheldig" forbipasserende er du ikke fredet for denne tradisjonen. Her ønsker man ALLE god helse.

Tyskland
I Tyskland har man selvsagt funnet en svært så funksjonell måte å feire på. Foreldre har stor glede av å kjøpe inn masse søtsaker til barna, og deretter å gjemme påskeeggene for barna i hagen, hvorpå barna løper rundt og leter etter påskeegg stappet med godteri. Videre har tyskerne en tradisjon de kaller "påskebrannen" som er et stort bål de brenner i løpet av påsken. Da samler tyskerne inn alle juletrærne i området, og lager et kjempebål. Dette er det siste tegnet på at vinteren er over og at man begynner å gjøre seg klare til vår. Påskebrannen må sies å være veldig tysk; den er både koselig og funksjonell.

Påskebilby i Australia.
Påskebilby i Australia. Vis mer


Australia
Haren er ikke et spesielt populært dyr i Australia på grunn av den store invasjonen tidligere, hvor harene åt opp avlinger, ødela vegetasjon og ødela grobunn for annet dyreliv. Derfor har australierne erstattet påskeharen med det lokale dyret bilbyen. I Australia har de derfor ikke påskehare, men påskebilby.

Papa Ny Guinea
Her har man blandet gammel tro med ny kristen religion, og påsken har her blitt den viktigste feriehøytiden for det lokalet folket. Langfredag er også det regnet for å være den viktigste religiøse dagen i året. På denne dagen samles mennesker for å se ungdommer i de forskjellige landsbyene fremføre musikaler og skuespill med påske som tema. Etter sammenkomsten samles familienfor å spiser, kose seg og feste.

Dagen etter samles alle igjen i kirken hvor det er satt opp et tre. På dette treet henger det pinner med tobakk eller sigaretter og etter messen blir disse broderlig fordelt i mellom dem som har deltatt på messen.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!