Party party party


Rio er rik på utelivskultur. São Paulo har kanskje det største utvalget, men Rio har sambaens røtter (fra bydelen Lapa), og er vill etter amerikansk hip hop. DinSide har samlet et selektivt utvalg nattkandidater, basert på egentesting og prat med lokale helter.

  1. Shenanigan’s – irsk pub som også har matservering (Ipanema)
  2. Mangueira Samba (cc 30) – sambadanseklubb.

  3. Melt - disco (dance, hip hop), trendy (Ipanema)

  4. Bombar (cc 25-30 for menn, 15-20 for damer) – som Melt, men mer hip hop (Ipanema)

  5. Carioca da Gema (cc 16) – gammel samba, bossanova, chorinho. (Lapa, sentrum)
    Lysshow og speil er byttet ut med kunstmalerier og lyskroner i taket. Lokalet stappes, men uten at det blir innpåslitent. Sambarytmer sprudler i rommet mens mengden vrikker seg i takt. Dette minner om kafe, men har ølflasker i stedet for kaffe, og folk synger med i stedet for å prate med hverandre.

  6. 00 (zero-zero) cc 25 – elektronisk, house, techno (alt mulig på lørdager) (Gávea, sør
  7. Fosfobx (cc 10-15) – lik 00, men mer funk (rio-rytmer) og rock (Copacabana)
  8. Via show (cc 5, inkludert et par drinker noen ganger) – billig, litt for lokalbefolkningen uten så mye å rutte med (men desto mer å danse med). Som regel fullt av samba-gale besøkende. (Dutra, expressway mellom sp og rio, 20-40 fra sentrum)
Barer og restauranter er stort sett åpne hver dag, mens utestedene kvikner til liv mot slutten av uka (torsdag til lørdag). For å feste i disse lokalene, må du punge ut alt fra 0 til 30 reals (NOK 86). Typisk i Brasil er avkryssingskort til inngangspenger, drikke og eventuell mat man betaler for når man gjør opp i det man forlater. Det kan bli svært dyrt å miste dette kortet.

Sambarave og folkekarneval i bilder

Spis og vær glad

Et rimelig og folkelig restaurantalternativ. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
Et rimelig og folkelig restaurantalternativ. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


Millioner av innbyggere og horder av turister skaper et matmarked med tusenvis av valgmuligheter i alle prisklasser. Et overkommelig og rimelig alternativ er Bar Bofetada (telefon: 227-1675 eller 227-1676). Denne folkelige restauranten er kjent for sin bofetada som er en spennende brasiliansk, fuktig kjøttrett med bacon, bønner, gressløk og småloff.

Karneval

Alle drar til Rio når det er karneval. Selv om hovedopptoget, Camarote, er uten sidestykke for sambalyd og fargespekter, minimeres bevegelsesfriheten og prisene skrus i været. Drar du en måned i forveien, får du greit med plass og mer folkelige karneval.

Karnevalet er mer enn to hektiske dager. Kom i måneden før for å få med deg folkefesten på Ipanema. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll
Karnevalet er mer enn to hektiske dager. Kom i måneden før for å få med deg folkefesten på Ipanema. Foto: Sindre Storvoll Foto: Sindre Storvoll Vis mer


En strandtur til Ipanema starter med å flyte med bølgene. Men så snart sola begynte nedgangen, flommer massene ut i gaten som er stengte for trafikk. Lokale innbyggere, turister, dragqueens, journalister, musikere, utkledde og mobile selgere av drikke flyter om hverandre. Gamle som unge gjør sitt for å lage karneval. Tidligere karnevalerfaringer blir smålige i forhold.

- Dette er ordentlig karneval for de som ikke har råd til paraden, sier Pasquantonio.

Termometeret viser 28 grader og brassene viser sambatakter. En mann oppfordrer til å kjøpe hans masker fra et stativ. Dame med gjennomsiktlig kroppsdrakt, truse og påfuglfjær på hodet svinser gjennom mengden. Skillet mellom tilskuerne og deltakere er udefinerbart. Sambakorpset blåser i gang en lokal kjenningsmelodi mens folket danser eller synger med.

- Teksten er om hvor vakker naturen er fra sør til nord i Brasil, sier Pasquantonio.

Assosiasjonene går til supportersanger på en fotballtribune, men denne har ordentlig rytme og stil. Massene strekker ubekymret hendene mot skyene som samles på himmelen. Været er irrelevant. Ingen har det travelt. Dette er karneval.

Sambarave og folkekarneval i bilder