Kunstnerkvarteret Montmartre
Kunstnerkvarteret MontmartreVis mer

Paris: Herlig i lysenes by

Det skal mye til for å mislike en by som Paris. Arkitekturen er fantastisk, vinen billig, og stemningen og lukten helt unik.

Lysenes by kan lett virke overveldende og litt uoverkommelig på en helg. Vi har derfor laget en liten liste over ting du bør ta deg tid til i noen deilige høstdager.


Sommermånedene er neppe tiden for et førstegangsbesøk til den franske metropolen. I juli og august tar 33 millioner franskmenn ferie, noe som fører til overfylte hoteller, trafikkork, i tillegg til at de i stedet for å bruke vikarer rett og slett bare stenger hele sjappa.

Weekend om høsten

Høsten og våren er de desidert beste periodene å oppleve Paris, og har du ikke mer ferie til gode, hvorfor ikke ta en weekend-tur? Har det seg slik at en nasjonal fridag faller på en torsdag eller tirsdag, gjør som franskmennene: faire le pont - la det bli en langhelg.

Det viktigste man gjør i Paris er å nyte. Maten, vinen og atmosfæren er grunner nok i seg selv til å legge turen til Paris, men når du først er der er det visse ting du ikke bør gå glipp av.
Vi har plukket ut ti ting du bør få med deg i Paris.

Fra Dior til Metro

Du har kanskje hørt om franskmennenes kjørevaner, og om turister som har stått fast 17 runder rundt Triumfbuen? Alt er sant. Til og med franskmennene har forstått dette, og tatt konsekvensen av det ved å bygge ut et av verdens beste kollektivtilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er aldri langt til nærmeste metrostasjon.
Det er aldri langt til nærmeste metrostasjon. Vis mer

Holdeplassene til metroen er aldri lenger enn et par kvartal unna, og absolutt alle bruker den. Mens vestkantfruene i Oslo kun unntaksvis setter sine ben i en t-banevogn, er det ikke sjelden man ser de fine Pariser-fruer spasere direkte fra shopping hos de store motehusene i Rue du Faubourg St. Honoré til metrostasjonen Miromesnil rett rundt hjørnet.

Det lønner seg å kjøpe hefter à ti billetter, eller et tredagers kort. Disse kommer i ulike varianter, så øv inn en setning på fransk og lat som om du er lokal, ellers blir du lett påpakket et dyrt turistkort.

Bo billig og bra

Alle de store reiseselskapene selger ferdige pakketurer fra circa 8.500 kroner for to personer. Har du dårlig råd, finnes det imidlertid gode muligheter for å spare penger.

Mest penger sparer du dersom du har litt is i magen og kjøper en restplass-billett på flyet. Deretter kan du enten bestille rom på et ungdomsherberge, eller, dersom du er enda tøffere, vente med å finne hotell til du kommer til Paris. Ta en titt på hva som er tilgjengelig av restplasser her.

Ankommer du byen tidlig på dagen er ikke dette noe problem. Da setter du bagasjen din, enten i en oppbevaringsboks på en av togstasjonene, eller for eksempel på Louvre-museet. Derifra rusler du rundt i smågatene og finner et rimelig hotell.

I Paris finnes 1.500 hoteller, eller 75.000 hotellrom, så dette burde ikke ta så lang tid. Erfaring viser at, dersom du er heldig, kan du få bra hoteller ned i rundt 250 kroner natten for et dobbeltrom.

Hold deg unna de store boulevardene, og oppsøk heller de litt mørke, trange gatene i sentrum. Har de ledige rom er de stort sett interessert i å leie de ut ganske rimelig. Best sjanser har du rett etter utsjekking om morgenen eller like etter klokken 18. Da kan du nemlig få leie reserverte rom dersom gjestene enda ikke har møtt opp.

Husk å spørre etter rabatter. Mange hoteller gir for eksempel studentrabatt, men vil neppe opplyse om det uoppfordret.

Billig reise?

Lysten på en billig reise? Ta en titt på hva som er ledig og hva som er billig i DinSide Reises Her er restplassoversikt. Lurer du på hva andre lesere synes om ditt reisemål? Sjekk karakterer og leserbrev i Din Reiseguide.