Panama - mer enn en kanal

Fjell, regnskog og korallrev. Panama har blitt et hett reisemål, ikke uten grunn. Tekst og bilder: Inger-Lise Garli

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bølgene slår inn mot land. Noen surfere har båret brettene gjennom skogen og over en gjørmete jordvei ned til stranden. Nå kjemper de mot kreftene fra det Karibiske Hav. En står. En faller. Det glitrer i vannet. En knøttliten rød frosk med et giftig utseende hopper opp på en trestamme som ligger i skogkanten. Vi befinner oss på Bocas del Toro-øyene i Panama - eller "Det nye Galapagos" hvis vi skal tro hva reisehåndboka lover.

>> Fra giftige frosker til fuktige fjell. Se bilder fra Panama her

Hett

Vi er ikke de første turistene som er her. Panama er for lengst "oppdaget" av solhungrige mennesker fra USA og Canada. Den nordamerikanske innflytelsen i landet har også vært stor takket være USAs langvarige kontroll over Panama-kanalen. Det er færre turister her enn i nabolandet Costa Rica. Likevel er veiene og infrastrukturen bedre. Bocas del Toro-øyene er et ganske hett reisemål for den litt bereiste nordamerikaner for tiden. Det er ganske mange av dem, selv om spesielt innbyggere i USA ikke er kjent for å bevege seg spesielt mye utenfor sitt eget lands grenser.

Folk fra mange kulturer

I varmen er det godt å slappe av nærmest mulig bølgene. Foto: Inger-Lise Garli
I varmen er det godt å slappe av nærmest mulig bølgene. Foto: Inger-Lise Garli Vis mer

Panama - mer enn en kanal

  1. Vakre bilder fra Panama


De lokale panameños setter, til tross for økende turisme, det aller største preget på øyene. Innbyggerne fra Panama er et sammensatt folkeslag. Vi finner den tradisjonelle mellomamerikanske blandingen av indianere og etterkommere etter spanske conquistadorer. Vi finner også de karibiske kreolene som i sin tur er etterkommere etter afrikanske slaver som ble brakt over hit av spanjolene.

På Bocas del Toro-øyene kan du nesten reise fra en verden til en annen i løpet av ti minutter med taxi-båt. På Isla Colon som er den av øyene som huser flest turister, ser folk flest veldig spanske ut - og indianerne går gjerne rundt i tradisjonelle folkedrakter. Det ser nesten ikke ut som om de to gruppene har blandet seg i løpet av de siste fem hundre årene. På Bastimientos, som ligger ti minutter unna, bor det nesten bare kreoler. Husene på øyene har forskjellig stil. På Isla Colon er det bygget store hus i kolonistil. Husene på Bastimientos er mindre, enklere og ser mer fattigslige ut.

Dykking er populært

Under vannet som omkranser de mange små øyene svømmer fisk i mange fargerike varianter. Delfiner i store flokker kan også observeres på enkelte steder. Hospital Point er et av de beste stedene for snorkling. Her finnes en god del koraller i tillegg til mange sjødyr. Det er kanskje overflødig å nevne at det karibiske vannet er krystallklart.

Dykking er også populært på Bocas del Toro. Det er mange muligheter og flere nydelige steder å dykke på. Dykkeskolene og turoperatørene befinner seg stort sett i hovedgata. Det er lett å finne dem.

Fargerikt i karibisk ånd. Foto: Inger-Lise Garli
Fargerikt i karibisk ånd. Foto: Inger-Lise Garli Vis mer


Ikke for den med flaggermusskrekk

En absolutt spennende og anbefalelsesverdig opplevelse på Isla Colon er å besøke flaggermushulen som befinner seg omtrent midt på øya. Dette er et hellig sted som brukes i religiøse sammenhenger. En liten statue av Jomfru Maria har blitt plassert foran inngangen til hulen. Inne i hulen renner det vann langs bakken. Oppunder "taket" henger flaggermusene i store kladaser. De henger for å hvile, men når du lyser på dem med lommelykt vekkes de og flyr ut mot lyset. Det er utrolig ekkelt når mange flaggermus kommer flygende i blinde forbi. Vi dukker. Om vi snubler, gjør vi det i gjørme eller vann. På bakken er det fullt av sirisser. De minner om edderkopper med lange ben og ser lite trivelige ut. Det går an å gå gjennom hele hulen. Vi er dessverre ikke tøffe nok til det. Det blir til at vi snur etter å ha gått et ganske langt stykke innover.

Det er fjell her!

En kort dagsreise fra Bocas del Toro-øyene over mot Stillehavssiden av Panama, ligger Boquete. Boquete er en sjarmerende liten fjellby som er plassert ved foten av Volcan Barú. Byen er et godt utgangspunkt for turer i fjellet eller opp til toppen av vulkanen. Det er også muligheter for rafting og fisking. Det finnes en kaffeplantasje, Casa Ruiz, i området. Du kan gå rundt og se på kaffeplantene, - hvis du ikke blir jaget av noen av de svært lite vennlige hundene som holder til der. Prøv kanskje moccachinoen de selger i kaféen utenfor plantasjen i stedet, -Mmmmm ...

En eksentrisk rik mann har anlagt en privat hage "Mi jardín es tu jardín", eller: "Min hage er din hage" på norsk. Den er åpen for alle som ønsker å se på plantene og rusle rundt på anlegget. Et hyggelig tilbud, selv om du trygt kan si at mannen har en ganske særegen smak - eller "harry" om du vil.

>> Fra giftige frosker til fuktige fjell. Se bilder fra Panama her

To bønder og en amerikansk turist i åker i fjellene i Panama. Foto: Inger-Lise Garli
To bønder og en amerikansk turist i åker i fjellene i Panama. Foto: Inger-Lise Garli Vis mer


Varme kilder

Et stykke utenfor byen finnes noen naturlige varme kilder du kan bade i. Badene skal være helsebringende. Stedet ligger langt ut på landet, og det er ikke umulig at du får stedet helt for deg selv hvis du drar dit. Du må gå et stykke på en steinete vei for å komme til gården der kildene ligger, men det er en flott tur. Blir det for varmt i kildene, renner det en kald elv forbi der du kan avkjøle kroppen din. På en varm dag er dette minst like deilig.

Det er en god del turister i Boquete. Stedet har bra kommunikasjon med omverdenen. Internett er ganske billig å benytte seg av her.

Mange reisende tar inn på de billige vandrehjemmene, og der er det er stort sett svært lett å bli kjent med andre som er ute og reiser her.

Avkjøl deg i høyden

Videre oppover fjellet, forbi Volcan Barú, ligger Cerro Punta. Det er ikke like mange turister som tar turen helt opp hit. Et koselig høyfjellshotell og vandrehjem ligger her oppe. Stedet er virkelig verdt et besøk. Den friske luften og fjellandskapet kan gi assosiasjoner til den norske fjellheimen. Likevel er vi definitivt i Mellom-Amerika. De mange indianerne i området vitner om det, i tillegg til regnskogen som vokser oppover fjellet.

Det er usedvanlig forfriskende å være her. Når det er som varmest i lavlandet og svetten renner dag og natt, er det lett å lengte etter et kaldt og friskt sted. Det er da du trekker opp til et sted som dette.

En stall med rasehester ligger like ved hotellet. Det er mulig å leie hester på hotellet for å ri rundt i området.

Noe av det fineste du kan gjøre her, er å gå tur i regnskogen oppover fjellet. Regnskogen er tett, vakker og fascinerende. Hotel ”Los Quetzales” har noen små hytter som ligger et stykke oppover i fjellet. Fra disse går det stier videre oppover. Det er muligheter for både kortere og lengre fjellturer.

I nærheten av hyttene er det noen små kalde basseng som du kan bade i på veien oppover. Veldig friskt og behagelig!

Noen av turistene i området tar turen til fots fra Boquete til toppen av Volcan Baru som ligger like ved Cerro Punta. Den samme turen kan tas i nedoverbakke hvis du ønsker det.

Slik ser ananas ut før den havner i butikken. Foto: Inger-Lise Garli
Slik ser ananas ut før den havner i butikken. Foto: Inger-Lise Garli Vis mer


Ellers skal det vanskelig gjøres å ikke få øye på de små kolibriene som flyr rundt hotellet og i skogen. Det er også mange andre fugle- og dyrearter her, så det gjelder å ha øynene med seg når du er ute på tur.

Ikke langt fra Costa Rica

Både Bocas del Toro, Boquete og Cerro Punta ligger like ved grensen til Costa Rica. Det er lett å kombinere en tur til disse stedene med et opphold i nabolandet. San José, hovedstaden i Costa Rica ligger ikke lenger unna enn Panama City, hovedstaden i Panama. Dermed kan du velge om du vil se mer av Panama eller mer av Costa Rica på turen. Eller om du vil ta en tur fra den ene hovedstaden til den andre.

Mellom-Amerika i sin helhet er et ganske spennende område å reise i. Til tross for at noen land har dårlig rykte med tanke på kriminalitet og andre farer, er ikke Panama eller Costa Rica blant de landene det ikke anbefales å reise til.

Det gjelder å ta normale forholdsregler når du reiser. Sjekk reisehåndbøkene godt for hva du bør passe deg for, og vær noenlunde forsiktig. Da kan du få en interessant og opplevelsesrik tur i en del av verden som det er lett å la seg fascinere av!

>> Fra giftige frosker til fuktige fjell. Se bilder fra Panama her


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!