Palma - storby i miniatyr

Du kan oppleve storbypuls selv om du reiser til en liten middelhavsøy. I Palma på Mallorca er det rikholdige tilbud av både uteliv, kultur og shopping. Men riktig stor virker byen likevel aldri…

I gamlebyen er smugene trange og fotomotivene mange.
I gamlebyen er smugene trange og fotomotivene mange.Vis mer

Trange smug, intime uterestauranter, lekre designbutikker. Palma er en liten storby som kan tilby det meste for deg som vil ha litt puls i ferien. Vi besøker Palma i mars. Før hordene av barnefamilier, festglad ungdom og badeglade turister strømmer inn over en av middelhavets mest besøkte ferieøyer.

Liv i byen

Ikke misforstå: Mallorca i mars er også befolket av turister. Men forskjellen til høysesongen er likevel påtakelig - spesielt utenfor storbyen. Stengte barer, halvfulle hoteller og øde strender vitner om det. Desto større grunn til å velge storbyen Palma om du besøker Mallorca utenfor sommertid. Her bor mer enn 300.000 innbyggere, og det er alltid noe som skjer og noe å se på. Badeplasser må du ut av byen for å finne. Men det er ikke mer enn 15 minutters biltur vestover før du når de nærmeste badestedene som Cala Mayor og Magaluf.

Tidlig i sesongen frister severdigheter og shopping mer enn strender. Det passer bra. I Palma finner du flust av både gammel stein og moderne butikker.

Gamlebyen

Enhver by med respekt for seg selv har selvsagt en gamleby - så også Palma. Byen har en tusenårig historie og er full av monumenter og vakre bygninger. Gamlebyen byr på alt fra slitne trange smug, til intime og velstelte plasser, og her går vi lett rundt i timevis! Du finner den storslagne 8552 TARGET="_top">gotiske katedralen her, velbevarte mauriske bad fra det tiende århundre, museer, klosterbygninger og mauriske palass.

Shopping

Palma og havnen sett fra Castell de Bellver.
Palma og havnen sett fra Castell de Bellver. Vis mer

Vil du kikke på designerklær, sko, vesker, interiør, mat? Du slipper å lete lenge. Ta utgangspunkt i området ved gamlebyen og katedralen. Den sentrale gaten Passeig d'es Born og plassen Rei Joan Carles er et godt utgangspunkt. Et populært møtested med utekaféer. Går du herfra langs Avenida Rey Jaime III, eller inn i de små gatene i gamlebyen, finner du de lekreste små og store forretninger. Og her kan selv storvokste nordeuropeere som oss finne noe som passer. For eksempel kan Zara på Passeig d'es Born tilby lekre klær og sko til ham og henne.

Og da har vi ikke snakket om alle de små gourmetbutikkene som får tungen til å løpe i vann. Kos deg blant krydder, kjøttmat, oster og delikatesser. Garantert stimulerende for både øyne og gane!

Palma har også et eget marked på lørdag, øst for gamlebyen. Her finner vi alt fra lightere formet som små mobiltelefoner til afrikanske tremasker og hvite blondeduker. Alt i ymse kvalitet… Vi anbefaler at du heller bruker tiden til andre ting.

Og husk: Spanjolene tar sin siesta alvorlig. Mellom halv to og halv fem kan du derfor likegodt satse på en pust i bakken, litt tapas og en leskende sangria. For restaurantene holder heldigvis åpent…

Mmmmmat…

En fryd for både øye, nese og gane: Delikatessebutikkene i Palma bør vies et besøk.
En fryd for både øye, nese og gane: Delikatessebutikkene i Palma bør vies et besøk. Vis mer

Du trenger ikke være redd for at sulten skal overmanne deg. I Palmas gamle bydel finner du også de triveligste spisestedene. På vår byvandring stopper vi opp for litt deilig iskrem hos Willis på Plaza Rei Joan Carles. Italiensk "Helado" får du i alle varianter, fra syrlig youghurtis via sjokolade- og karamellvarianeter til eksotiske fruktsmaker.

Litt senere på dagen går vi til Plaza Lonja like ved havnen. Her nyter vi de nydeligste tapas på små, vaglete trebord. I dette området finnes også en mengde fine restauranter og barer for kveldsbruk. Ta for eksempel en tur innom Abaco når natten nærmer seg. Et gammelt herskapshus er omgjort til et uforlignelig utested: Gjemt bak en anonym treport nær Plaza Lonja blir vi møtt av overdådige blomsteroppsatser, frukt på alle bord, klassisk musikk, glitter som faller fra oven… En annerledes uteopplevelse.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.