Hvordan og hvem som reiser, avgjør i stor grad hvordan det er best å pakke.<br \><i>Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press</i> Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press
Hvordan og hvem som reiser, avgjør i stor grad hvordan det er best å pakke.
Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over Press Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images og All Over PressVis mer

Pakk skal du ha

Les denne pakk-tiske guiden før du drar ut på langtur.

Hva skal jeg pakke? Hvilke klær behøves? Hva vil jeg ikke trenge? Hva skal jeg pakke i?

Bygget på egen erfaring og forslag fra levende og skrevne kilder, har DinSide samlet noen fornuftige ideer til om hva som bør være fast inventar i bagasjen og hva som kan legges hjemme før de fleste lengre reisene. Klima, årstid, varighet og destinasjonsendring vil selvsagt påvirke det medbrakte innholdet.

Velg kolli etter type reise

Bring to kolli når du reiser. En liten sekk eller bag med skulderreim til de viktigste eiendelene under reisen (penger, kamera, billetter, pass, bok for å lese, tannbørste) og som praktisk bæregjenstand på småturer ut fra bostedet ved destinasjonen. Ta med et stort kolli for bekledning, utstyr og eventuelle gaver.

Hvilken type kolli skal frakte alle dine medbrakte eiendeler? Skal du ikke så langt, og liker at sakene er lett tilgjengelige og organiserte, er kanskje en form for koffert greit. I så fall er hjul et must så du slipper å bære pakket over jevnt underlag.

Er "ville eventyr" den beste betegnelsen på reisen, eller du tror det blir en del ikke-flyreising med bagasjen ut av storbyene, og etapper med soving/trasking i det fri, er ryggsekk obligatorisk. Vær sikker på at bærereimene er komfortable, og at du har belte/støtte over magen/brystet. Ha en sekk som kan åpnes i begge ender - særlig om du setter ut på en ekskursjon der du ikke får pakket ordentlig ut og driver hyppige forflytninger fra et sted til det neste.

Konklusjonen er at sekk absolutt er mest anvendelig. Et kompromiss er selvsagt å pakke en sekk til mindre utflukter i kofferten.

Pakk mindre!

De fleste kan klarer seg flott med tre fjerdedeler av det de tror de MÅ ha med seg. Oftere enn mange ganger har du flere objekter du vil ha med deg hjem enn da du kom. Pakk slik at du har noen luftlommer i kofferten og slik at det er noen kilo under tillatt reisevekt (om du flyr), slik at du har plass til nye kjøp, gaver og suvenirer. Vit at svært mange flyselskaper har begrensninger på økonomiklassen til 20 kilo i sendt bagsje per passasjer. Denne grensen tøyes til stadighet, men har du nærmere 30 kilogram med deg, er det ikke sikkert du kommer deg avgårde uten å betale ekstra bagasjegebyr - gjerne en femtilapp eller mer per kilo i overlast.

Den optimale pakkingen er så liten at du ikke trenger å sjekke inn bagasjen (eller hente den etterpå). På mindre steder er korresponderende busser, tog og drosje satt opp til å vente på at folk som har hentet bagasjen, og kan nesten oppleves irriterende for de med bagasje som allerede er klare. Men som regel sparer du mye tid og eneregi på å være klar til å forlate i det du trår ut av flyet.

Vær beredt, ikke overkledd

Folk er klar over at du reiser, og forventer ikke nye klær hver dag hele turen. Reiser du alene og forflytter deg fra sted til sted, tar ingen skade av at du bruker de samme klærne igjen med hyppigere mellomrom. Ta med de klærne som er mest praktiske, ikke de fineste du har. Plukk ut klær som matcher, der du med sikkerhet kan matche i flere kombinasjoner. Vit hvilken årstid og klima du reiser til, og pakk deretter. Et annet tips er å ta med gamle, utslitte gjenstander du kan legge igjen etter bruk. Undertøy, gamle sko, slitte bukser etc. Og, du får alltids kjøpt nye klær om nødvendig.

Ønskede sko kan være en noe større utfordring å få tak i. Skal du kun ha et par, tar du med et par tur-/joggesko. Neste i rekken er ordentlige hverdagssko til sosiale forekomster og velvære. Er det ikke vinter, blir sandaler det tredje paret.

Merete Gamst fra Hammerfest har tilbakelagt store deler av Asia få måneder tilbake:
- Pakk minst mulig, sats på å vaske klær hver dag i, eller etter, dusjen.

Raymond van Zwef fra Nederland har dekket mesteparten av Australias østkyst før jul, og har en sterk oppfordring til klesutvalg:
- Ingen hvite klær.

Pakk det viktigste først

Van Zwef er også overbevist om at vann og innsektsspray er vitalt for reising nærmere naturen. Håndvaskepulver til mindre urbane strøk, har reddet mang en kleskolleksjon. Gamst holder en knapp på myggolje og eventuelt myggnett. Solkrem, solbriller, lommelykt og førstehjelpsskrin med primære medisiner, er ikke uhørt.

- Våtservietter, tamponger, gode deodoranter og batterier og lignende kommer godt med om man skal til veldig avsidesliggende strøk eller u-land, sier den erfarne reiseren.

For alle typer reiser kan en reiseguide være et nyttig hjelpemiddel før, under og selv etter reisen. Glem ikke billetter, pass, eventuelle visum, vaksinasjonskort, kredittkort (VISA/master card), reisesjekker og/eller kontanter i lokal valuta eller amerikanske dollar. For linse- og brillebrukere er det viktig å huske alt av hjelpemidler til øynene. Å ha med seg internasjonalt linsekort, ekstra linseboks og flere linser enn man tror man behøver, kan lønne seg på sikt. Ha brillene i bakhånd uansett. Det er heller ingen skam å ha kopier av vitale dokumenter (pass og visum for det meste) om man mister eller blir frastjålet slike papirer. Turistadaptere fås kjøpt rundt omkring, men de tar ikke mye plass om du har en fra før. Mobiltelefoner kan brukes som alarmklokke. Skal du til GSM-land, vil du ha mulighet til å motta meldinger. Du kan selvsagt ringe, ta imot samtaler og sende egne meldinger, men dette koster deg nokså mye mer enn i Norge, så sjekk det på forhånd. Legg frem disse gjenstandene først. Plastmapper egner seg godt for viktige papirer, pass og billetter.

Beautybagen kan levnes hjemmes

- Hva trenger man ikke på langtur?
- For mye klær, matvarer hjemmefra og beautybag, mener Gamst.

Ekstern støttekilde: One Bag

Relaterte artikler:

Pakk gjennomsiktig
Test av kabinkofferter
Disse flyselskapene mister bagasjen din