En koffert full av gaver?
En koffert full av gaver?Vis mer

Pakk riktig i julerushet

I disse dager starter julerushet for alvor på Norges flyplasser. Tusenvis av oss skal sette oss på flyet hjem til jul. Pass på at du pakker slik at du får med deg alt.

Hjem til jul. Du kjenner sikkert at julestresset som har festet grepet begynner å slippe taket litt med tanken på at du snart sitter hjemme i stresslessen i stua til mor og drikker gløgg mens du ser på julenøttene. Ikke mange dager igjen nå!

Først gjelder det bare å komme seg hjem. Skal du fly, byr dette på en del pakkemessige utfordringer. Nye bagasjeregler har gjort det mer pesete å reise med fly. Pass derfor på at du pakker riktig, slik at du ikke risikerer å reise hjem uten alle julegavene med i bagasjen.

Sjekk inn mest mulig

Du løser problemet ved å sjekke inn mest mulig av bagasjen din. Så lenge du ikke overstiger flyselskapenes vektrestriksjoner, kan du stort sett pakke det meste i innsjekket bagasje. Reiser du med Norwegian, kan du sjekke inn 20 kilo bagasje, og ta med deg åtte kilo inn i kabinen. Flyr du med SAS Braathens, kan du også sjekke inn 20 kilo bagasje. Du kan ta med ytterligere ti kilo hvis du har en "flex"-billett. Du kan ta med åtte kilo håndbagasje.

Skal du ta med deg et par ski, inkluderes dette i normalbagasjen hos Norwegian og SAS Braathens. Begge selskaper tar 40 kroner per kilo over 20 kilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye håndbagasjeregler

Fra 6. november ble det innført nye og strengere håndbagasjeregler. Som nevnt må ikke håndbagasjen veie mer enn åtte kilo hverken hos SAS Braathens eller Norwegian. Hos sistnevnte må ikke bagasjen være større enn 55x40x20 centimeter. SAS Braathens tillater håndbagasje med dimensjonen 55x40x23 centimeter.

Husk væskebegrensningene

Ikke sats på å ta med gaver som parfyme, kremer eller andre flytende substanser i håndbagasjen. De nye reglene tillater ikke mer enn maks én liter væske, og da skal det ikke være mer enn én desiliter i hver beholder. Væsken skal pakkes i emballasje, og samles i en gjennomsiktig plastpose som ikke må romme mer enn én liter. Vær obs på at det er emballasjens størrelse som gjelder, ikke hvor mye væske du har i den. Det nytter altså ikke at du har helt bare en desiliter væske i en beholder som rommer en liter. Fordi beholderen rommer mer enn en desiliter, vil den bli fratatt deg i sikkerhetskontrollen. Ja, det høres hysterisk ut, og vi tviler på at det virkelig forhindrer terroraksjoner.