Padling og pils

Havfruen, Nyhavn, Carlsberg, lun leverpostei og "en lille"- alle er de kjente fornøyelser i kongens by København. Vi valgte å kombinere herlighetene på en litt uvanlig måte, og fikk et nytt og fuktig inntrykk av storbyen.


Ka-Paaang ...

Det smeller som et børseskudd i ørene våre.

- Var det godt ...?

Kajak Ole synger ut på klingende dansk.

- Nei, kommer det kjapt fra en av de morgentrøtte turdeltakerne.

Jeg snur meg og ser den smilende københavnske guiden vår med padleåren hevet over hodet, klar for enda et slag i det vi glir under Langebro. Han har nettopp klasket til vannoverflaten og gitt padlefølget en uventet smak av akustikken under Københavns mange broer.

Københavns vertshus sett fra fiskeperspektiv.
Københavns vertshus sett fra fiskeperspektiv. Vis mer


- Dere måtte jo våkne skikkelig, skratter han.

Det er en liten halvtime siden vi forlot Wilders Plads og Christianhavns kanal. Klokken er kvart over åtte, og morgendisen er i ferd med å lette over Københavns mange grønnirrede tårn. Syklistene myldrer ut i gatene som maur fra tue, og "den sorte diamant" glitrer intenst når morgensolen bryter skydekket.

>>Se de kongelige bildene fra padleturen

Tross det øredøvende smellet, glir vi ganske bedagelig videre nedover Sydhavnen. Dette er hovedkanalen i Københanvs nettverk av vannveier, og ut fra den leder mange mindre kanaler til kjente stedsnavn som Nyhavn og Christiania. Vi har nettopp blitt antrukket et par fiskemannsbukser, redningsvest og fått en padleåre i hendene. I dag er det duket for å oppleve Køben fra vannskorpen.

I full padlemundur på vei ut i natten.
I full padlemundur på vei ut i natten. Vis mer


Aktiv ferie

København er et av de mest besøkte reisemålene for norske turister i utlandet. Elsket og yndet for sin storbyatmosfære, sine vennlige innbyggere og tilbud i alle sjangere. Det å være i deilige Danmark en varm vårdag, er for mange av oss nordmenn den ultimate storbyferien og en herlig befrielse fra vårt "stive" hjemland.

Selv om København har et stort tilbud av aktiviteter og severdigheter, er likevel ikke byen kjent for å ha for mye på menyen innen aktive ferietilbud. Det er både enkelt og koselig å vandre gatelangs, eller kanskje leie en sykkel hvis du føler at du har oversikten i danskenes to-hjulede trafikkbilde. Men der går også grensen for fysiske utskeielser i kongens by - trodde vi.

DinSide har lenge lengtet etter å oppleve byen på en ny og annerledes måte enn et standard helgecruise med DFDS eller en storbyferie med shopping i Strøget. Da vi fikk vite at det var mulig å cruise kanalene med kajakk, så måtte det bare prøves ut! Vi tok årene fatt, og prøvde padling både dag og natt.

Vårsolen nytes i Nyhavn.
Vårsolen nytes i Nyhavn. Vis mer


Danskebåt og hodeløs havfrue

- Her pleide det vi kaller "norskebåten" å legge til havn. Vi savner det litt, siden mange av oss københavnere pleide å komme ned for å vinke den velkommen og adjø. Dere nordmenn pleide jo å flomme inn i byen og fylle våre kroer, forteller Ole Agnholt Markdal (Kajak-Ole) muntert.

En øl på veien?
En øl på veien? Vis mer

Som lokalmann og actionguru, driver han Copenhagen Adventure Tours.


Og selv om nordmenn reiser til Køben som alltid, ankommer vi nok ikke i like store mengder som i gamle dager, der vi runder hjørnet inn til Amaliehavnen. Det praktfulle Admiral Hotel, som er et restaurert pakkhus fra 1780-årene, pryder bassengkanten der danskebåten pleide å legge til havn.

Noen hundre åretak og et litt ublidt møte med bølgene fra en turistbåt lengre ned i fergeleiet, møter vi Den lille havfrue. Hun sitter som vanlig og poserer for kameraene, men det ryktes nå at hun skal flytte lengre ut i havnebassenget. Grunnen er at hun har blitt hodeløs flere ganger, og stadig blir tagget ned siden hun sitter så nærme land. Vi nøyer oss med et foto av Danmarks mest kjente skjønnhet, og padler med våte rumper videre.

Null stress i Nyhavn

Som Gaus-, Roms- og Brummunddal på vi til Hadeland, går ekspedisjonen inn i bildeskjønne Nyhavn. Her ligger sjarmerende trebåter og uteserveringer på rad og rekke.
Selv om vi kun er noen få høydemeter fra å være på samme nivå som resten av folkemengdene og kneipene på bryggen, får vi også et ganske annerledes inntrykk av byens turistsentrum. Ingen køer, ikke noe mas og du kan lett ankre opp kajakken og klatre på land for en lunsj- eller ølstopp om du måtte ønske det. Her får man jo faktisk også halvlitre som take away ...

Røyken er ikke like tett i Christiania lenger.
Røyken er ikke like tett i Christiania lenger. Vis mer


Hippihavnen Christiania

Vi velger imidlertid å sette kursen for Christianhavns kanal når vi skal slukke tørsten og fylle magene. Det første som møter oss på vei inn i kanalen, er lukten av ferske bakevarer. Rett ved "innkjøringen" ligger det kjente og prisbelønte bakeriet Lag Kage Huset, og den uimotståelige søtlukten fyller hele kanalen.

Etter et førsteklasses wienerbrød, vrenger vi av gummibuksene og tar en liten rundtur til fots i fristaden Christiania. For noen år siden kunne en litt annerledes søtlukt kjennes i disse trakter. Nå er det åpenlyse hasjsalget borte i "Pusher Street," og du finner stort sett avdankede hippier, noen kafeer, kunst- og små suvenirsjapper her. Christianhavn kanal i seg selv er kanskje den mest koselige av alle Københavns kanaler. Med den samme fargefulle fasaden som i Nyhavn, er det ikke vanskelig å la ettermiddagen pasere på en solfylt krakk.

Det kongelige bibliotek blir kalt "den sorte diamant".
Det kongelige bibliotek blir kalt "den sorte diamant". Vis mer


Romantisk design

Når solen senker seg over byen og syklene er på vei tilbake til stativene sine, velger vi å hoppe tilbake i havkajakkene. Vi padler over til Det Kongelige Bibliotek, som også blir kalt den sorte diamant på grunn av sitt spektakulære design.
Tempoet er litt roligere på tussmørketur, og romantikken hadde helt sikkert vært på topp hadde vi ikke vært fem gutter på tur.

Et annet spektakulært syn er det nye operahuset som ble åpnet i 2005. Med sitt banebrytende design og sin imponerende størrelse føler vi oss som sorte maur i natten når kajakken glir under det overhengende taket. Turen i mørket frister til gjentagelse, men kanskje ikke med gutta ...

Operahuset er et fascinerende syn under nattehimmelen.
Operahuset er et fascinerende syn under nattehimmelen. Vis mer


Lange armer og våte rumper


Med Københavns mange og billige fristelser er det lett for at vi flesker på oss en kilo eller to under storbyferiens matorgie. Det tradisjonelle danske kjøkken er jo ikke kjent for å spare på kaloriene. Velger du sightseeing i kajakk, skal du imidlertid ikke være redd for at kiloene raser på for fort.

- På våre turer kan du velge hvor lenge og hvor intensivt du ønsker å padle. Jeg har kunder som ønsker å se så mye som mulig på kort tid, og da kan man fort bli litt sliten. Jeg har også de som ønsker å ta turen som et utdrikkingslag med innlagte ølpauser, så vel som par som er ute etter litt romantikk under den danske stjernehimmel, forteller Kajak-Ole, og presiserer at fyll ikke er lovlig i kajakkene hans.

Padling og pils


Vi i DinSide skal ha med oss det meste, og når den innholdsrike padledagen er over, har vi padlet flere mil. Tross wienerbrød og ølpauser, kan vi skrive under på at kajakksetet ikke har blitt noe mindre underveis, og at det heller har rast av en kilo eller to på turen.

Så er det bare å tørke buksebaken, stramme beltet et hakk og la våropplevelsene synke inn. Og hvordan kan det gjøres bedre enn med varm aftenmad bestående av lun leverpostei, bacon og "en lille en" på nærmeste kro.

>>Se de flotte bildene fra padling i København her...

Eksterne lenker:
Copenhagen Adventure Tours
Lag Kage Huset
Det Kongelige Bibliotek
Operahuset

Mer fra København:

Storbyguide: København
Sex og shopping i Istegade
Københavns innertiere
Den lille havfrues søster