Padletur med gutta

Lei av heisaturer til Syden med gutta? Da kan du ta med gjengen på kanotur i de mange flotte vannene i Norge. Passer selvsagt også for jentene!

Kano i stille farvann.
Kano i stille farvann. Vis mer


Høsten er her, og fargespillet i naturen er på sitt beste. Hva annet kan bryte idyllen enn en gjeng karer som skal ut å manne seg opp i villmarken? DinSide har fått innpass hos gjengen på åtte, og skal ta temperaturen på hvordan en litt uortodoks guttetur arter seg.

Villmarken kaller

Sopplukking står ikke først på oppgavelisten til gjengen vi møter på Vestland kanoutleie, ved nordenden av Saltbufjorden på Hadeland. Som ekte asfaltcowboyer ankommer gutta utleiestedet. Noen kledd som om de skal på sydenferie, andre som om de er født på vidda.

- Dette blir århundrets guttetur. Vi bestemte oss for dette i våres, rett og slett for å gjøre noe annerledes. Vi har vært på mye kule turer før, men dette blir første gang i kano, smiler Stian Meum.

Alltid god og blid på kanotur.
Alltid god og blid på kanotur. Vis mer


Som resten av gjengen, unntaket er to mann, er han rimelig røslig og bredskuldra. At gutta skal få plass i en kano virker som utopi. Pakkelista er heller utradisjonell i forhold til hva som kan virke som vanlig når man skal på kano-/telttur. Ølen vies absolutt mest oppmerksomhet, og plassering av den i forhold til hvilken kano med hvilke padlere som mest sannsynlig vil velte rundt, diskuteres heftig. Mesteparten av bager og telt blir plassert i kanoen til de mest uvørne, mens drikkevarene plasseres hos de "ansvarsfulle."

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange steder kan du legge ut i kano fra utleiestedet, og padle nærmest til krampa tar deg. Lange innsjøer og vann som er knyttet sammen, og små fjordsystemer gir glimrende forhold for å padle i timer. Blir du lei, hopper du i land, slår leir eller plukker litt sopp eller bær.

Overraskende stabile

Padling er supert for den som ikke trives med å gå innover i marka. Aktiveteten er annerledes, og det gjør den også veldig morsom. Når du tar på deg flytevesten, titter på kanoen og ser lasten, tviler du straks litt på at dette skal gå bra. Det siste du vil er at kanoen skal rulle rundt, og alt du har med deg synker til bunns.

Vel uti plastsigarene merker vi at de faktisk er overraskende stabile. Sitter vi forholdsvis rolig, uten å være bajas, kan turen bli behagelig og helt uproblematisk. Padlingen på det stille vannet, kompisgjengen som vitser om hverandre, med hverandre (takhøyden er nødt til å være enorm med tanke på ukvemsordene gutta lirer ut av seg uten å møte annet enn gapskratt), til hverandre og ikke minst om seg selv lager de perfekte rammene for en flott langhelg.

Henning Paulsen beskriver forholdet gutta i mellom som avslappet, sammensveiset og ekstremt våkent. Ingen hemmeligheter, og man må tåle litt.

- På slike turer får alle høre det like mye. Gamle tabber, morsomme historier, damehistorier. You name it! Her må man tåle å få høre det. Ingen slipper unna. Det er kanskje det som gjør en kompisgjeng til en kompisgjeng. At man kan le av hverandre og med hverandre.

Alt skal foreviges, så foruten hukommelse på netthinner er også fotoapparater, mobiltelefoner og videokamera på plass. Pakkelista er lang, og de fleste har med massevis av skift. Det viktigste er allikevel, i følge Håvard Andersen, å ha med nok vann.

- På slike steder er det ikke alltid tilgang til bekker, så noen tiliterskanner er man nødt til å ha. Uten det får man ikke laget mye mat.

Viktig å pakke godt

Foruten øl, whiskey, jägermeister, vodka og vin (?), har gutta pakket med seg det aller mest nødvendige. Telt, stormkjøkken, god sovepose, liggeunderlag, gode klær (for all slags vær), og mat er viktig. De fleste har valgt drytech varianten av sine måltider, men man finner også bokser med trøndersodd og spaghetti á la Capri i bagasjen. Dopapir er obligatorisk, og er du ikke i besittelse av en "NATO-dass" må du nok belage deg på å sitte huka i lyngen for å gjøre ditt fornødne. Stedene for å stikke seg unna er mange på slike steder, men man må vise litt aktelse i fohold til hvor man velger å slå seg løs.

- Jeg har hørt om folk som har gjort fra seg i andres bål og greier, det blir ikke aktuelt for oss. Hehe, nei jeg tror jeg skal finne meg et godt og privat sted for sånne ting, flirer Henning Paulsen.

Saltbufjorden, som ikke er en fjord men et vann med mange øyer, ligger rolig og kanoene skjærer igjennom vannet. Her velger gjengen seg en øy, går i land, setter opp base camp, og tar utganspunktet for oppholdet der. Å finne campested er en omhyggelig prosess, og alle som har avtjent verneplikt vet å holde seg unna steder med mye busker og bjørketrær.

- Jeg har opplevd å plukke av meg over 50 flått i militæret. De kryper rundt på kroppen for å finne et sted å stikke hodet ned i huden, grøsser Thomas Simonsen.

Som sagt, så gjort. Gutta slår leir på en øy fri for bjørketrær, hvor man forøvrig også ser spor av andre tidligere campere. Det gjør det også lett å stake ut hvor teltene kan settes opp, og hvor det passer seg fint å ha et leirbål. Fra utleierne kan man kjøpe ved som man kan ta med. Det er ikke under noen omstendigheter lov å hugge ned trær for å skaffe ved på egenhånd. Derfor må man kjøpe med seg. Hos Vestland betaler du 65 kroner for sekken, noe som holder til omtrent en dag, hvis man er litt fyringsglad.

Aktiv ferie

Kveldene går med til å kose seg med medbrakt drikke og mat, prating rundt bålet, skåling, musikk og gapskratting. Ettersom det er på sensommeren blir kveldene mørke. Derfor gir bålet ikke bare varme, men også viktig lys til alle som er oppe og koser seg. Natten blir lang, gutta sover ikke altfor godt, men når morningen kommer står aktivitetene i kø.

De som ikke er for trange i hjelmen etter nattens festligheter, er tidlig ute for å utforske kanomiljøet. Vannet er stort, grunt og det er flere andre grupper som ferierer rundt om kring. Fiskemulighetene er GLIMRENDE for de som liker bitte små fisk som biter en halv gang i døgnet. Men sjarmen er det ingenting å si noe på. Er temperaturen forsatt god når man legger ut på tur, er bademulighetene strålende. Skulle man underveis finne ut at man har glemt å handle inn nok av det ene eller det andre, er det aldri veldig langt å padle til bilen slik at man kan komme seg til en butikk i nærheten.

På tur er det alltid viktig å respektere naturen, og de lover og regler som gjelder for stedene man camper. Plukk alltid med deg all søppel, og rydd godt etter deg. Det er også viktig å vise aktelse i forhold til andre som camper i nærheten.

Se bildene: Kanotur med gutta


Andre fine steder å padle

 • Femunden i Femundsmarka nasjonalpark. Her ligger Femund Canoe Camp, som leier ut kanoer.
 • Telemarkskanalen er også glimrende. Telemark Kanalcamping leier ut kanoer.
 • Les mer om kanoferie hos Aktiv i Oslo

  MER OM AKTIV FERIE I NORGE:


  Norske opplevelser i verdensklasse
  HJEMME BEST: Du trenger ikke dra til utlandet for en fin ferie.


  Hang loose - surfing på Stadtlandet
  BØLGESURF: På Norges mest værharde utpost, speider surferne etter den ultimate bølgen.


  Underjordisk eventyr
  LYSSKY AKTIVITET: Dra på oppdagelsesferd i Norges grotter.

  Padletur med gutta

  DinSides artikler fra Norge finner du her.

  Padletur med gutta
  Padletur med gutta