Paul Olai. Ingenting å si på skjeggveksten her. Roma i bakgrunnen.
Paul Olai. Ingenting å si på skjeggveksten her. Roma i bakgrunnen.Vis mer

Padle-Paul drømmer om Syria

Paul Olai-Olssen bedre kjent for de fleste som padle-Paul, programleder, kameramann og kilde for innhold på TV2 sitt reiseprogram 'Pauls Padletur'. Etter å ha vært på reisefot i fem år lurer vi på hva den store reisedrømmen er nå?

- Inntil i formiddag drømte jeg om Syria, men ettersom grensevaktene vil gjennomskue min taktikk om fornyet pass i Jordan, og ikke ønsker mitt gamle pass med stempler fra Israel, må jeg oppdatere drømmeriene til å gjelde Tyrkias innland, med hva som måtte skjule seg av folkeliv der. Generellt strekker ikke mine drømmer seg så langt inn i fremtiden. Det er vanligvis mer enn nok å drømme om i ukene som kommer.

Hvordan ser du på Tyrkia?

- Jeg har nå padlet fra Oslo til Hellas, og syklet fra Kairo til den Syriske grense. Et løfte om å feire jul hjemme for første gang på tre år, kombinert med min transportform, gjør passering av Tyrkia til en dyd av nødvendighet. Ved å se positivt på det, er det da lett å finne fristelser i ord som Ottomanere, sultaner, tyrkiske bad, vakker natur og velkomne mennesker i historiske omgivelser mellom øst og vest. Alle ønsker seg da til Tyrkia?

Reiser du mye?

- Det har vel blitt en livsstil, ja. Først Europa rundt i bil og med tog, så Maghreb på sykkel for ti ar siden, og - igjen på sykkel - fra Patagonia til Alaska. Og nå reiser jeg jo i kajakk i Europas vannveier og avslutningsvis sykkel i Øst-Europa. Alt i alt betyr dette fem år på reisefot, med få unntak foretatt alene, slik at kontakt med mennesker, natur og meg selv blir best mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor reiste du sist?

- Min siste reise startet egentlig i Antarktis, hvorfra jeg begav meg gjennom Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Nord-Amerika, på sykkel. Det tok snaut to år, bragte meg gjennom femten land, tilnærmet alle planetens økosystemer og temmelig mange ulike kulturer.

Var det en god reise?

Det var den ultimate reise. "En Sykkelodysse" ble bok, og bar i seg alle de kvaliteter noen kan drømme om at en reise skal kunne fylles med. Bristefull av dramatiske høydepunkt og menneskelig lærdom, forandret ferden mitt liv, pirret min tro, styrket min nysgjerrighet og tilførte meg en styrke jeg ikke kan ordlegge.

Ikke verst, men hva er din beste reiseopplevelse?

- Min beste reiseopplevelse vil jeg være i stand til å smile av, den dagen jeg dør. Jeg ville ikke hatt mye å leve for, hvis den allerede var foretatt, og stiller meg spørsmålet om hva en reise innebærer. Den kan nok foretas i sitt eget sinn, vel så gjerne som omkring klodens overflate. Kanskje blir døden den beste reisen, når alt kommer til alt.

Men, din verste reiseopplevelse?

- Stikk i strid med alle mine prinsipper om ikke å fokusere på negative sider ved tilværelsen, vil jeg nok hevde at det å sykle gjennom Flekkefjord med tilhenger, iført en rød hatt, er noe av det mest deprimerende man kan gjøre, dersom man er glad i å møte mennesker, utveksle erfaringer og gjøre seg kjent med lokale skikker og tradisjoner. Ikke lett å få kontakt med noen i den byen, nei, dersom man ser "rar" ut. Reint nifst.

Ditt beste reisetips?

- Den største tjenesten man kan gjøre seg selv, er å lære seg å reise alene, i det minste av og til. Mitt nest beste tips, er å gjøre seg ferdig med elementær sightseeing og så forsøke å finne fram til en liten landsby, hvor man setter seg ned og forsøker å kjede seg. Det vil gi et minne for livet.

For flere tips om gode og dårlige reisemål, ta en titt i Reiseguiden.