Det er både kult og trygt å bruke hjelm i skibakken. Her fra Trysils skipark. Foto: Ola Matsson/Trysilfjellet Alpi
Det er både kult og trygt å bruke hjelm i skibakken. Her fra Trysils skipark. Foto: Ola Matsson/Trysilfjellet AlpiVis mer

Påbyr hjelm i bakken for alle under 15 år

Ny regel innføres ved østerrikske skisentre etter 17 dødsfall.

Fra og med 20. mars må alle under 15 år ha på seg hjelm i bakken ved 23 skisentre i nedre Østerrike. Det skriver Observer.co.uk.

Etter det 17. dødsfallet i løpet av årets sesong, bestemte skisentrene seg for å ta grep.

- Diskusjonen om skihjelm er stor i Østerrike nå. Det er opp til de forskjellige provinsene å avgjøre om de skal innføre et påbud eller ikke, men med tiden tror jeg det vil bli påbudt med hjelm for barn ved alle skisentrene i landet, sa Dieter Scharf ved Østerrikes nasjonale turistkontor til Observer.co.uk.

Østerrike er ikke første land som innfører påbud om hjelm. I Italia har det vært påbudt for alle under 14 å ha hjelm siden 2005. De som ikke har det, kan få bot på 70-150 euro, rundt 620-1.325 kroner.

Færre skader seg i bakken

Populært med hjelm i norske bakker

I Norge er det ingen av de store skisentrene som har hjelmpåbud for barn. Men alle anbefaler hjelmbruk, også for voksne.

- Vi gir gratis heiskort til alle barn under seks år som bruker hjelm - og hjelmen kan de låne gratis av oss, sier Aud Ingebjørg Heldaas i Trysilfjellet Alpin AS.

- Jeg har aldri sett noen barn uten hjelm i bakkene. Våre barnebakker er dessuten utformet slik at de flater ut i bunnen, så ungene ikke får så stor fart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun melder om at hjelmbruk er blitt stadig mer populært, også blant voksne. Særlig de som kjører i skiparken bruker hjelm. Ifølge Heldaas er det i stor grad det norske selskapet Sweet Protection, som har sin base i Trysil, som har æren for at hjelm har blitt stilig. Deres hjelmer er fargerike og regnes for å være kule.

- Hvis du skal være med i dag, så bruker du hjelm i bakken, sier Heldaas.