På vrakjakt i Kattegat

DinSide tester dykkeforholdene i Danmarks bakgård.

En eremittkreps poserer i Kattegat. <i>Foto: Christian Skauge,<a target="_blank" href="http://www.dykking.no/">www.dykking.no </a>
En eremittkreps poserer i Kattegat. Foto: Christian Skauge,www.dykking.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den aller siste sommerdagen glimter til på danskekysten i det vi legger ut mot Hirsholmene i Kattegat. En god gjeng har samlet seg i riben til Ole Skjærbæk, sjefen i Dykkersport en av de tre lokale dykkesentrene i Aalborg.

Se bilder fra vrakdykk og Hirsholmene her...

- Nå, dette skal blive en riktig dejlig dag. Er vi heldige, så ser vi mange fisk nede på Freja, sier han og skuer utover den blankpolerte havflaten.

Båten er full av utstyr til både førstegangsdykkere og et par godt innkjørte undervannstravere. Vi nyter solen i ansiktet og svetter oss svimle i de tjukke våtdraktene vi ble ikledd før avreise fra havnen i Fredikshavn.

Etter 20 minutters seilas (våre kjære naboer seiler stort sett over alt på vann, selv uten mast og med motor), når vi GPS posisjonen Ole har satt seg for dagens første dykkestopp. Anker, line og bøye blir satt, og romsteringen i dykkebåten starter.

Leif nede på vraket av Freja. Foto: Christian Skauge,www.dykking.no
Leif nede på vraket av Freja. Foto: Christian Skauge,www.dykking.no Vis mer


Mystisk vrak

Det er kun erfarne dykkere som får lov å gå ned på vraket av den gamle slepebåten Freja. Den 20 meter lange stålbåten fra 1884 ligger med 10-15 graders salgside på 23 meters dyp. Med sine 47 tonn brutto, sank båten på vei til Gøteborg så sent som i februar 1994 etter å ha mistet propellen i hardt vær. Besetningen forlot skipet i all hast i livbåt, før de ble plukket opp fergen Stena Jutlandica. I ettertid viste forliset seg å være et lite mysterium, ettersom propellen fortsatt sitter på båten der den ligger på bunnen av Limfjorden i dag.

- Det er få som tror den har funnet på plass igjen av seg selv, men Freja er i fin stand og rimelig let at dykke på, når man ikke lige rammer et tidspunkt hvor der er strøm, sier Ole, før vi hører et stort plask og første dykker ligger og dupper i overflaten.

De tre dykkerne med vrakdykkesertifikat forsvinner ned mot bunn og blir borte under stadig større bobler. Resten av oss sitter på gummirekka og venter i spenning på hva dommen på dykket blir.

Ole gir instruksjoner til de som skal ta prøvedykk på de grunnere korallene i nærheten av Hirsholmen på dykk to senere på dagen. Signalisering, tommel opp betyr jeg vil til overflaten, ring betyr alt er ok. Trykk maske mot panne, blås ut av nese for å få vekk dugg i masken...

En av førstegangsdykkerene ser litt bekymret ut, men Ole er betryggende.

- Du kommer alltids til overfalten, det er ingen bekymring, sier han med dansk lynne under barten.

Før vi rekker hele kræsjkurset, dukker en av dykkerene opp i havoverflaten under vindmøllene i horisonten. Båten blir snudd og vi er straks på siden av ham og opp i båten bærer det. Det er Inge Lundereng, Vi Menns dykkeekspert.

- Nå, hvordan var vraket?

- Det var et flott vrak, men dårlig sikt der nede. Kanskje 7-8 meter. Det mest spennede var likevel all fisken. Store rugger og kjempemange av dem.

På en god dag kan sikten nå 15 meter, forteller Ole, før Christian Skauge og Oles høyre hånd, Leif, også dukker opp fra dypet. De har alle vært heldige med strømningene, som kan være veldig sterke rundt Freja.

Kamerautstyr og dykkere havner ombord og vi setter seil mot Hirsholmene.

Kattegatts vakreste?

Danske smørbrød smaker som alltid godt, særlig etter et dykk og på et utrolig vakkert sted som Hirsholmene. Den lille øygruppen ligger syv kilometer nordøst for Frederikshavn og har vært et fredet naturreservat siden 1938. Hovedøyen har en lokalbefolkning på idylliske 5 innbyggere, men med flere små sommerhus og et ragende fyrtårn. Det hele er en veldig behagelig setting for deg som noen gang skulle ønske å reise hit på sommer eller vinter.

Hirsholmene er utrolige vakre en klar sommerdag. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hirsholmene er utrolige vakre en klar sommerdag. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Vi blir dog ikke lenge før vi er i vannet igjen på utsiden av holmene. Ole kaller det "nesten" et korallrev, vi er litt usikre på om det kan klassifiseres som det etter å ha dykket der. Uansett er et dykk i ukjente farevann alltid interresant, og med et trent øye finner du mange små og artige detaljer på rundt 10 meters dyp.

Da vi når overflaten igjen, smiler alle mann. Christian Skauge, redaktør i magasinet Dykking, forteller ivrig om nakensnegler, eremittkreps og andre godbiter han har fotografert med sitt star wars-kamera.

Se bilder fra vrakdykk og Hirsholmene her...

Flere dykkebilder finner du også på Skauge sin nettside: Dykkefoto.no

Selv dykker jeg meg sånn halvveis bort i det ganske så mudrete vannet, men finner i hvert fall overflaten. Det er godt at det stemmer det Ole sa - til overflaten kommer du alltids. Med en pils ventende i dansk sensommersol etter endt dykk, betyr det jo heller ikke så mye hva du så eller ikke...

På vei ned i Kattegat. Foto:Hans Krisian Krogh-Hanssen
På vei ned i Kattegat. Foto:Hans Krisian Krogh-Hanssen Vis mer


Turtips:

Dykking i Kattegat ut fra Aalborg/Fredrikshavn kan arrangeres med følgende lokale dykkearrangører.

Vi dykket med Dykkersport, og kan annbefale selskapet. Proffesjonellt og hyggelig: www.dykkesport.dk

Hirsholmene er absolutt verdt et besøk, i dykkesammenheng eller bare for å oppleve stedet. Postbåten til Hirsholmene går fra kaien ved Frederikshavn Fiskeriauktion, plaseret på kai 5 i Nordhavnen på Frederikshavn havn, og har følgende avgangstider:

Mandag: avgang Frederikshavn kl 08:00 - retur fra Hirsholmene kl 16:00.
Onsdag: avgang Frederikshavn kl 13:30 - retur fra Hirsholmene kl. 16:00.
Fredag: avgang Frederikshavn kl. 12:30 - retur fra Hirsholmene kl. 16:00.

Billetter kan kjøpes på Frederikshavns Turistkontor, Skandiatorv 1, 9900 Frederikshavn
Tel: +45 98 42 32 66

Du kan ikke være sikker på å få plass på båten, ettersom passasjerantallet er begrenset til 12 personer pr. overfart. I turistsesonen kan det være vanskelig å få plass.
Båtens telefonnummer er +45 20 88 68 55.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!