På vei til flyglede?

Det er syv år siden jeg fløy sist. Bare tanken på å sitte i en blikkboks 35.000 fot over moderjord gjør meg søvnløs og klam. Med andre ord et håpløst tilfelle av uhelbredelig flyfobi.

<strong>KAPTEIN THRYGG:</strong> Flykaptein Thrygg prøver å berolige ung, redd journalist.
KAPTEIN THRYGG: Flykaptein Thrygg prøver å berolige ung, redd journalist. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Jeg har aldri hatt noe ekshibisjonistisk dragning mot å blottlegge min sarte sjel i form av gruppeterapi. Likevel tok jeg opp røret og ringte VIA Flyspesialisten. Med ett var jeg blitt en deltaker på flyskrekkurset ”På vei til flyglede”.

Dikt og forbannet løgn

Ifølge forståsegpåere er halve jobben gjort i det du tar skrittet fullt ut og bestemmer deg for å ta opp kampen mot angsten. I ukene før den første kurskvelden anså jeg selvsagt dette som dikt og forbannet løgn. Jeg var uhelbredelig.

Angsten

En fredagskveld sitter jeg endelig på Gardermoen, sammen med 14 andre uhelbredelige. Psykolog Solveig Grenness ber oss om å gradere vår angst for å fly etter en skala fra null til ti, der null tilsvarer total zen og ti fare for tvangsinnleggelse. For ikke å overdrive krysser jeg av tallet ti. Litt ubehøvlet, journalistisk nysgjerrighet bekrefter at heller ikke sidekvinnen ser særlig lyst på den luftige tilværelsen vi nå skal lære oss å like.

Galimatias

De første timene går med til å fortelle. Og fortelle. Om hvorfor det å fly er rene galematias. Gruppen blir delt omtrent på midten: Den ene halvparten har opplevd noe traumatisk (som for eksempel turbulens eller en skummel lyd), mens andre, meg selv inkludert, er av det mer irrasjonelle slaget. Vi har bare erkjent at flyving nå engang er forbundet med livsfare.

Kaptein (u)Thrygg

Det er derfor med en smule sunn skepsis vi blir introdusert for flykaptein Per Arne Thrygg. Bare navnet hans er nok til å vekke mistenksomhet. Og da han forteller om sine 40 dumdristige år i luften uten å ha opplevd en eneste flystyrt, er han avslørt. Denne mannen kan umulig tale sant.

Inne i flyet

Neste dag er tiden moden for å stige inn i flyet for første gang. Hjertet slår hardere for hvert trinn jeg tar oppover flytrappen. Jeg er hele tiden fullstendig inneforstått med at dette flyet ikke skal lette. Like fullt er nervene mildt sagt påtagelige. Dessuten kan jeg ikke være helt trygg på at kaptein Thrygg ikke vil finne på et pek og bringe oss opp i dødelig høyde før vi rekker å protestere.

En dag igjen

Dagen før dagen føles bedre enn fryktet. Tanken på morgendagens flytur er ikke lenger like truende. En gryende tillit til herr Thrygg har slått hull på de verste helvetesvisjonene. Og ikke minst: Dørene mot den store verden begynner å åpne seg, begynner å lokke.

Motoren svikter

Smiler lykken, er det grunn til å være på vakt. For spiller skjebnen ut ess etter ess, kan du være sikker på at snart kommer også en kløvertoer på bordet.

Vel, motivasjon og tillit til tross, flyturen begynner dårlig. Noen minutter før takeoff kommer beskjeden: Problemer med den høyre motoren, vi må bytte fly. Mon tro Thrygg har et mer lemfeldig forhold til sannheten enn vi liker. Mon tro ikke dette er det flyving dreier seg om; motorer som svikter i hytt og vær.

Over skyene

En tanke slår meg: Noe har skjedd med oss. Ingen blir grepet av panikk. Vi beveger oss lydig ut av det ene flyet og inn i det andre. Setter oss ned, hører motorene starte, kjenner farten øke, nesen reiser seg, støyen fra hjul mot asfalt forsvinner. Og ingen panikk.

Ingen panikk. Jeg begynner å smile. Begynner å le. Over skyene faller solen inn gjennom vinduet. For første gang på lang, lang tid.

Kurert?

Vel ned på landjorden skal jeg igjen gradere angsten for å fly. Jeg ser meg selv krysse av det nest laveste tallet på skalaen. Er jeg kurert?

Vil du vite mer om hvordan du kan bli kvitt flyskrekken, bør du lese denne artikkelen. Sjekk også artikkelen om kabinangsten som nesten kan regnes som en funksjonshemming i det moderne samfunn. I morgen vil du på DinSide Reise finne tips om kurs og andre måter å kvitte deg med flyskrekken på. Du kan også sjekke hva de forskjellige tilbudene koster.

Ut på tur

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer