På turistmenyen i Romania

Er Bucuresti og Ceausescu det eneste som dukker opp når du tenker på Romania? På tide å utvide horisonten.

Publisert
Sist oppdatert
Romania overrasker som turistland. Her fra Danubedeltaet. Foto: Castle Tour
Romania overrasker som turistland. Her fra Danubedeltaet. Foto: Castle Tour Vis mer


Romania er altå en av våre europeiske naboer, men de fleste av oss vet svært lite om dette landet. Det er synd, for Romania er mye mer enn Ceausescu og forsømte barnehjemsbarn. Ikke for det, fattigdom finnes det nok av i Romania. Men det blir kanskje bedre kår for alle nå som landet er blitt medlem av EU.

Hva har så Romania å by turistene? Bucuresti, selvfølgelig. Men også vakker arkitektur, unik kulturhistorie og spennende naturopplevelser. Les hva du bør få med deg i Bucuresti, og se hva annet Romania har å by på lenger med i artikkelen.

Bucuresti - kontrastenes by

Bucuresti, Romanias hovedstad, er kanskje ikke den første byen det faller deg inn å besøke dersom du planlegger en storbyferie. Men dette er kanskje en av Europas mest spennende hovedsteder. Bucuresti er ikke bare grå kommunsitblokker. Her er også fabelaktige "belle epoque" og art-deco bygninger, parker og avenyer. Byen ble tidligere kalt "Lille Paris". Dette bør du få med deg:

Parlamentpalasset er verdens nest største bygg.  Foto: Romania Tourism
Parlamentpalasset er verdens nest største bygg. Foto: Romania Tourism Vis mer


Parlamentspalasset
Denne bygningen er diktator Ceausescus verk, og regnes som den nest største bygningen i verden, etter Pentagon. Med sine 350.000 kvadratmeter er palasset gigantisk. En hel bydel ble meid ned for å gi plass til diktatorens egobygg. I dag brukes palasset av parlamentet, og det er åpent for turister. Et praktbygg som utelukkende er bygget av rumenske materialer.

Det rumenske athenaeum
Dette er Bucuresti flotte konserthall, der George Enescus filharmoniske orkester holder til (Enescu er Romanias svar på Grieg). Ateneul Roman er en nyklassisk bygning som ble oppført på slutten av 1800-tallet, da Bucharesti ble kalt "Lille Paris".

Parcul Herastau
En av Bucurestis grønne lunger, og et populært utfartsmål for bucurestiere i helgen. Hit kommer de for å rusle, gå på rulleskøyter, leke med ungene på lekeplassene, spise is og se på livet.

Det nasjonale kunstmuseet
I Muzeul National de Arta de Rômaniei kan du se 70.000 malerier og kunstgjenstander av rumenske kunstnere som Brancusi, og Grigorescu, og vest-europeiske kunstnere som Rembrandt, Rubens, El Greco og Renoir.

Piata Revolutiei
Revolusjonsplassen, der Ceausescu ble skutt 21. desember 1989. På veggen over bokhandelen Humanita, ser du kulehullene.

Lipscani
Bucuresti historiske kvarter ligger midt i byen, og er fullt av gamle kirker, kroer og småbutikker.

Rumensk bondehistorie på Bondemuseet. Foto: Muzeul Taranului
Rumensk bondehistorie på Bondemuseet. Foto: Muzeul Taranului Vis mer


Landsbymuseet og Bondemuseet
Landsbymuseet (Muzeul Satului) ligner vårt Folkemuseum, og presenterer de forskjellige byggeskikkene du finner rundt om i landet. Den store forskjellen er vel at du finner disse gamle husene overalt i landet - moderniseringen har ikke kommet så langt i landet der bøndene fortsatt bruker hest og kjerre. På Bondemuseet (Muzeul Taranului) presenteres bondekulturen. Her kan du se hvordan bøndene levde (og til en viss grad lever) på landsbygda i Romania.

Bucuresti på nett:
Romania guide

RESTEN AV ROMANIA

Kommer du deg vekk fra Romanias storbyer og forurensende industri, åpenbarer det seg et vakkert land fullt av fjell, åser, elver og innsjøer.

Romania utenfor byene er som å reise tilbake i tiden. Saksiske middelalderbyer, trekirker, hest og kjerre, gårder som klamrer seg fast i åssidene. Slik så det ut i resten av Europa også for noen hundre år siden. Rumenerne har skjønt at det er verdt å ta vare på denne kulturen. Spiller de kortene sine riktig, klarer de å gjøre det landlige Romania til økoturismens sentrum i Europa.

Sibiu - Kulturbyen 2007

Denne nordtransylvanske middelalderbyen er i år valgt ut som europeisk kulturby. Byen selv mener noen av toppattraksjonene er gamlebyen, kunstmuseet Brukenthal, utendørsmuseet Astra (viser kulturhistorien til regionen), og de 15 historiske kirkene som ligger i byen.

På nett: Sibui

Danubedeltaet er et unikt økosystem. Foto: Castle Tour
Danubedeltaet er et unikt økosystem. Foto: Castle Tour Vis mer


Danubedeltaet

Danubes utløp i Svartehavet er Europas største elvedelta. Området står på Unescos verdensarvliste. Et populært område for fiske- og fugleentusiaster. Det satses stort på økoturisme.

På nett: Danubedeltaet

Dracula og Prins Charles

Midt i landet ligger fjellkjeden Karpatene og Transylvania, et område som byr på flotte naturopplevelser. Her lever bøndene som de har gjort i hundrevis av år - det føles som å reise tilbake i tid. Prins Charles er så begeistret for kulturen her, at han har planer om å kjøpe en landsby som han tenker å åpne som turistattraksjon.

Transylvanias "inngangsport" er middelalderbyen Brasov, kjent for sin sorte katedral, og for bjørnene som henger rundt i drabantbyene for å spise søppel. Karpatene er hjemmet til tusenvis av ulv og bjørn (Ceausescu var glad i å jakte bjørn, så dem er det mange av - diktatoren kunne ikke komme tomhendt hjem fra jakttur). I Transylvania ligger dessuten hjemmet til Dracula. Slottet hans, Bran, er en stor turistattraksjon i Romania.

Et av de vakre klostrene i Molvania. Foto: Castel Tour
Et av de vakre klostrene i Molvania. Foto: Castel Tour Vis mer


Moldavia

Dette området ligger på grensen til Moldovia, og er kjent for sitt åslandskap og karakteristiske klostre. Iasi er regionens hovedstad, og Romanias intellektuelle senter.

Svartehavskysten

I likhet med Bulgaria har Romania flotte strender mot Svartehavet. Fra Danubedeltaet og til grensen mot Bulgaria ligger feriestedene på rekke og rad. Hovedbyen i området er Constanta. Kjente feriebyer er Mamaia, Eforie Nord og Costinesti.

Romania på nett: Romania Tourism

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer