På turistmenyen i Bulgaria

Bulgaria er mer enn Sunny Beach og Golden Sands. Se hva landet har å by på!

Publisert
Sist oppdatert
Jentene har pyntet seg for Bulgarias årlige Rosefestival (mer info lenger ned i artikkelen). Foto: Bulgaria Travel
Jentene har pyntet seg for Bulgarias årlige Rosefestival (mer info lenger ned i artikkelen). Foto: Bulgaria Travel Vis mer


Mange nordmenn har vært i Bulgaria på solferie, nærmere bestemt ved den vakre Svartehavskysten. Å ta sydenferien i Bulgaria har blitt populært, kanskje først og fremst på grunn av de lave prisene.

Utover det er ikke Bulgaria så godt kjent som reisemål for oss. Kanskje det blir det nå, når landet har blitt EU-medlem, og får mer oppmerksomhet fra resten av Europa?

Uansett, Bulgaria har et vell av opplevelser som venter på å bli oppdaget av turistene. Her er en oversikt over hva som kan være verdt å se i Bulgaria for turistene:

Sofia

Som Bucharesti er Sofia en miks av slitent og grandiost. I bysentrum ligger boulevarder, kirker og bygninger fra slutten av 1800-tallet eller begynnelsen av 1900-tallet. Disse gjør en vandretur i byen spennende. I utkanten dominerer imidlertid kommunistblokkene.

Sofia har gjennomgått store endringer de siste årene. Utenlandske selskaper har strømmet til, femstjernershoteller har blitt åpnet, og det sies også at restaurantmaten er blitt betydelig bedre. Men det er fortsatt billig i Sofia. Her er noen av de viktigste severdighetene:

 • Bysentrum
  De to største boulevardene i Sofia, Kniaz Alexander Dondukov og Tsar Osvoboditel, er imponerende, og et godt utgangspunkt for turistene, siden de fleste museer, gallerier og monumenter ligger langs dem, eller like i nærheten. Sofia er ganske lett å orientere seg i , ikke minst fordi hovedgatene er laget av gul stein, en bryllupsgave til en av de bulgarske tsarene.

  Nevskikatedralen i Sofia er en av byens vakre kirkebygg. Foto: Bulgaria Travel
  Nevskikatedralen i Sofia er en av byens vakre kirkebygg. Foto: Bulgaria Travel Vis mer


 • St Alexander Nevsky katedralen
  Det finnes mange flotte kirker i Sofia, men den mest kjente er denne. Den sto ferdig i 1912, og var et symbol på det bulgarske folkets takknemlighet til de russiske soldatene som ofret livet for å frigjøre Bulgaria fra Det ottomanske riket.

 • Tsentralnata Banya
  Sentralbadene er et kjennemerke i Sofia. Den mosaikkpyntede bygningen fra 1911 gjøres nå om til et kunstmuseum, men en liten del vil fortsatt være åpen for badende. Foran bygningen kan du tappe det helsebringende kildevannet fra kraner.

 • Tsentralni Hali basar
  I denne innendørsbasaren ligger mer enn 150 butikker hvor sofierne går og handler lokalprodusert gourmetmat. Hallen er verdt et besøk i seg selv, med sine utsmykkinger og sitt flotte glasstak. I andre etasje kan du kjøpe deg en matbit på et av serveringsstedene.

  Mer om Sofia: Sofia.com

  RESTEN AV BULGARIA

  Bulgaria er mer enn feriestedene langs Svartehavskysten. Innover i landet finner du pittoreske landsbyer, fjell og innsjøer, klostre som klamrer seg til fjellsiden, skisentre og historiske severdigheter. Her er noe av det landet har å by på:

  Endeløse strender. Her fra Golden Sands. Foto: Bulgaria Travel
  Endeløse strender. Her fra Golden Sands. Foto: Bulgaria Travel Vis mer


  Svartehavskysten

  Bulgarias kystlinje er full av feriesteder, og hit drar resten av Europa på sommerferie. De mest kjente er nok Golden Sands og Sunny Beach. De flotte strendene og de lave prisene på restaurantene og i barene, gjør at mange blir liggende pal i solstolen eller under barkrakken hele ferien, men gå ikke glipp av perlene som ligger litt utenfor ferieresortene. For eksempel Nessebar, en fiskelandsby som ligger på Unescos verdensarvliste.

  Les også: Charterguide til Bulgaria

  Skimuligheter for alle i de bulgarske fjellene. Foto: Bulgaria Travel
  Skimuligheter for alle i de bulgarske fjellene. Foto: Bulgaria Travel Vis mer


  Billig skiferie

  Bulgaria har flere skisteder som tilbyr skiopplevelser til en brøkdel av prisen du betaler her i Norge eller i Alpene. Bansko, Borovets og Pamporovo er de tre største skisentrene.

  På nett: Bulgaria Skiing

  Rosefestivalen

  Bulgaria er en av verdens største roseoljeprodusenter, og det meste av rosedyrkingen foregår i Rosedalen (Kazanluk). Roseoljen er tre ganger dyrere enn gull etter vekt, og høstingen foregår i slutten av mai/begynnelsen av juni. Samme tid arrangeres den årlige rosefestivalen. Her kan turistene oppleve bulgarsk folklore, og se på når årets dronningrose blir valgt ut blant de unge jentene i regionen. Mange av Bulgarias historiske severdigheter (kirker, klostre etc) ligger i samme område, og bulgarske turoperatører arrangerer reiser så turistene får med seg alt som er verdt å se.

  På nett: Rosefestivalen

  Flott natur i Bulgaria. Foto: Bulgaria Travel
  Flott natur i Bulgaria. Foto: Bulgaria Travel Vis mer


  Naturopplevelser

  Bulgaria har opprettet flere nasjonalparker. De to mest kjente er Pirin og Rila. Hit kommer turistene for å ri i fjellet, klatre, sykle, fiske eller gå turer. Også Bulgaria har en stor populasjon av rovdyr i sine skoger. Det Norge ikke klarer, har Bulgaria klart i årevis. 2/3 av skogen er mer enn 100 år gammel - det betyr at floraen og faunaen i Bulgaria er svært rik.

  På nett: Bulgarias nasjonalparker

  Klostre

  Bulgaria er full av gamle klostre. Som turistattraksjon er Rilaklosteret er det mest populære, og ligger ikke langt utenfor Sofia. Klosteret, som ble opprettet på 900-tallet, har en flott utstilling av gamle våpen, mynter og bibler. Klosterbygningene du ser i dag stammer fra 1800-tallet. Klosteret er stort, og består blant annet av 300 celler der munkene pleide å bo. I dag kan turistene overnatte i klosteret. Rilaklosteret står på Unescos verdensarvliste.

  Det finnes mange flere klostre å besøke i Bulgaria. Noen av dem fungerer som overnattingssteder, mens andre bare er ruiner.

  På nett: Bulgarian Monestaries

  Bulgaria på nett: Bulgaria Travel

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer