På toppen av Burj Dubai

818 meter over bakken - se videoen.

Så langt er det ned fra toppen av tårnet. Foto: Kamal Raafat
Så langt er det ned fra toppen av tårnet. Foto: Kamal Raafat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, mandag 4. januar, står verdens høyeste bygning ferdig. Det feries med fest og fyrverkeri i Dubai.

Burj Dubai, eller Burj Khalifa, som bygget offisielt skal hete, måler 828 meter, noe som gjør byggverket til det suverent høyeste i verden. Andreplassen innehas av Guangzhou tv- og sightseeingtårn i Guangzhou i Kina. Denne bygningen måler 620 meter, og skal åpne nå i begynnelsen av 2010.

Burj Dubai vil bestå av 160 etasjer. 56 heiser som kjører med en hastighet på 10 meter i sekundet vil frakte folk opp og ned i bygningen. I tillegg kommer det en toetasjes utsiktsheis, med en kapasitet på opptil 42 passasjerer. I tårnet vil det bli boliger, hotell, butikker, forretningssenter, og observatorieplattform på nivå 124.

10 graders temperaturforskjell

Det er ganske vanskelig å forestille seg hvor høyt dette bygget faktisk er. Det sier sitt at lufttemperaturen er omtrent 10 grader lavere ved toppen av tårnet i forhold til ved bakken. For alle som er interessert i ingeniørkunst er dette en skikkelig godbit. I videoen under får du vite mer om konstruksjonen.


Slik er utsikten fra 828 meter

Helt i toppen er det ikke lov for menigmann å oppholde seg. Det er uansett ikke noe for den som ikke liker høyder. En video lagt ut på Youtube viser hvordan det er å stå helt i toppen av Burj Dubai. Skummelt!